Vidkun Quisling: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Bot: eo:Vidkun Quisling je najlepší článok
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: gd:Vidkun Quisling
Riadok 47: Riadok 47:
[[fi:Vidkun Quisling]]
[[fi:Vidkun Quisling]]
[[fr:Vidkun Quisling]]
[[fr:Vidkun Quisling]]
[[gd:Vidkun Quisling]]
[[he:וידקון קוויזלינג]]
[[he:וידקון קוויזלינג]]
[[hr:Vidkun Quisling]]
[[hr:Vidkun Quisling]]

Verzia z 21:39, 8. október 2011

Vidkun Quisling
nórsky fašistický politik
nórsky fašistický politik
Narodenie18. jún 1887
Fyresdal, Nórsko
Úmrtie24. október 1945
Oslo, Nórsko
PodpisVidkun Quisling, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Vidkun Quisling

Vidkun Quisling (* 18. jún 1887, Fyresdal – † 24. október 1945, Oslo), celým menom Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling, bol nórsky dôstojník a fašistický politik. Slovo quisling, v slovenčine kvisling, sa dnes používa v mnohých svetových jazykoch ako synonymum pre kolaboranta či vlastizradcu.

Životopis

Narodil sa v rodine protestantského pastora. V roku 1911 vstúpil do armády, kde absolvoval pomerne úspešnú kariéru. Medzi rokmi 1918-1921 bol vojenským atašé v sovietskom Rusku a Fínsku. Potom pracoval v diplomatických službách pre Spoločnosť národov, od roku 1927 do roku 1929 bol diplomatom v Moskve. V dvadsiatych rokoch spolupracoval s Fridtjofem Nansenom na riešení prepuknutého hladomoru v Sovietskom zväze.

V tridsiatych rokoch sa ideologicky priblížil fašistom. V rokoch 1931-1933 sa stal nórskym ministrom obrany, v roku 1933 založil Quisling a Johan Bernhard Hjortpo antisemitistickú a antidemokratickú stranu Nasjonal Samling (Národné zjednotenie). Ako vzor im slúžila nemecká NSDAP. Vo voľbách roku 1936 dostala strana takmer 50 000 hlasov.

Po vypuknutí 2. svetovej vojny sa zasadzoval za to, aby sa Nórsko stalo nemeckým protektorátom. Počas nemeckej invázie 9. apríla 1940 uskutočnil Quisling puč a oznámil prevzatie moci, dúfal pritom v osobnú podporu Adolfa Hitlera. Napriek tomu už o päť dní bol Nemeckom v Nórsku dosadený ako ríšsky komisár Nemec Josef Terboven, zodpovedajúci sa priamo Hitlerovi. Terboven napätý vzťah medzi sebou a Quislingom urovnal tým, že 1. februára 1942 Quislinga (ktorý do tej doby zastával funkciu vedúceho nórskej správnej rady) menoval za ministerského predsedu národnej vlády (de facto nórskej kolaborantskej vlády). Quisling bol však naďalej úplne závislý na rozhodnutiach ríšskeho komisára Terbovena.

Po nemeckej kapitulácii bol Quisling 9. mája 1945 zatknutý a 24. októbra toho istého roka bol popravený. Tento rozsudok smrti je dodnes v Nórsku považovaný za veľmi sporný.

Quislingova manželka Maria Vasiljevna, pôvodom Ruska, žila v Oslo až do svojej smrti v roku 1980. Šablóna:Link GA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA