Laptop: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.6.4) (robot Pridal: zu:Ilaptop
HRoestBot (diskusia | príspevky)
d r2.6.5) (robot Pridal: su:Leptop
Riadok 194: Riadok 194:
[[sq:Laptopi]]
[[sq:Laptopi]]
[[sr:Лаптоп]]
[[sr:Лаптоп]]
[[su:Leptop]]
[[sv:Bärbar dator]]
[[sv:Bärbar dator]]
[[ta:மடிக்கணினி]]
[[ta:மடிக்கணினி]]

Verzia z 15:52, 17. október 2011

Acer Laptop

Laptop a/alebo notebook je označenie pre isté stredne ťažké prenosné počítače s integrovanou základnou jednotkou, monitorom a klávesnicou; podrobnosti pozri v kapitole Definície.

Definície

Prehľad

Laptop v širšom zmysle / notebook v širšom zmysle:

Laptop

Laptop (doslova z angl. laptop computer = „počítač na vrch lona“) je v širšom zmysle prenosný počítač s hmotnosťou cca. od 1 (2) kg do 5 (6) kg (prípadne aj vyššie), ktorý má integrovanú základnú jednotku, LCD monitor a klávesnicu do jedného celku (podľa niektorých zdrojov okrem tablet PC); niekedy sa dodáva, že má mať taký tvar, aby ho bolo možné použiť na kolenách. V užšom zmysle sa ako laptop označuje len takýto počítač iný ako notebook, subnotebook či netbook (čo spravidla predovšetkým znamená, že váži cca. od 3 (4) kg).

Laptop v širšom zmysle má najčastejšie tvar (relatívne nízkej) škatule, pričom môže byť:

  • obrazovka spolu s klávesnicou umiestnená na vrchu najväčšej strany škatule
  • škatuľa rozdelená na dve časti tak, že zadná je nemeniteľná a v prednej sa vyklápaním/vysúvaním hore sprístupní malá obrazovka a dole klávesnica
  • škatuľa rozdelená na dve časti tak, že horná je (ako celok) vyklápateľná a obsahuje obrazovku a dolná klávesnicu (to je dnes štandard)

Výraz laptop ako taký sa prvýkrát použil na označenie počítača Gavilan SC v roku 1983/84, ale možno ho ako generický výraz použiť aj na staršie modely. Prvé laptopy vyžadovali externé napájanie, neskôr boli vybavené (aj) batériami.

Notebook

Pojem notebook zaviedla Toshiba koncom 80. rokov pre svoje hmotnostne ľahšie výrobky, aby sa tak odlíšila od starších, ťažších výrobkov nazývaných laptop. Názov pochádza z toho, že počítač je taký malý, že sa rozmermi podobá na knihu (zápisník). Výraz sa veľmi rýchlo ujal a spočiatku došlo k pokusom odlíšiť notebook od pojmu laptopu na základe technických kritérií, napr.:

  • notebook na rozdiel od laptopu neponúka všetky funkcie, alebo
  • notebook je na PCMCIA karty, laptop na ISA/EISA karty, alebo
  • notebook má vlastnú batériu, laptop nemusí mať

Nakoniec sa (tak ako to bolo pôvodne aj myslené) ale presadilo veľkostné kritérium: Za notebook (v užšom zmysle) teda presnejšie považujeme prenosný počítač s hmotnosťou spravidla cca. 1 (2) kg do 3 (4) kg, ktorý má integrovanú základnú jednotku, LCD monitor a klávesnicu do jedného celku (podľa niektorých zdrojov okrem tablet PC). Niekedy sa ako kritérium uvádzajú (aj alebo alternatívne) rozmery: notebook má mať rozmery maximálne približne formátu A4 a hrúbku niekoľko centimetrov.

Hoci to na definícii notebooku ako takého nič nemení, niektoré zdroje formálne považujú notebook za podtyp laptopu (pozri vyššie laptop v širšom zmysle), iné za samostatný typ prenosného počítača (pozri vyššie laptop v užšom zmysle); v prvom prípade sú teda dnešné notebooky zároveň laptopmi, v druhom prípade sa laptopy v prvej polovici 90. rokov prakticky prestali vyrábať.

Napokon treba dodať, že niekedy sa pojem notebook (v širšom zmysle) považuje jednoducho za synonymum pojmu laptop (v širšom zmysle). Ale vzhľadom na to, že dnes má veľká väčšina laptopov (v širšom zmysle) podobu notebooku (v užšom zmysle), je ťažko rozlíšiť či ide o úplné synonymá alebo len výsledok faktu, že dnes sú na trhu prakticky len notebooky (v užšom zmysle).

Charakteristika

O subnotebooku a netbooku pozri podrobnejšie články subnotebook a netbook.

Použitie

Notebooky dnes používame na rovnaké úlohy ako stolné počítače. V súčasnosti sa cenový rozdiel medzi stolným počítačom a notebookom stiera, a tým výrazne stúpa aj záujem o ne. Notebooky z funkčného hľadiska majú integrované komponenty s rovnakými funkciami ako stolné počítače, komponenty však nie sú zámenné. Notebook používa vlastné typy vnútorných portov, vonkajšie porty sú rovnaké ako pri „veľkom osobnom PC“. Komponenty v notebookoch sú miniaturizované a optimalizované z hľadiska spotreby energie. Notebookoch používajú na zobrazovanie zabudovaný LCD displej, ako optickú mechaniku používajú slim DVD mechaniku, štandardom pre pamäť je SO-DIMM modul, procesor je obvykle vo verzii mobile s optimalizovanou spotrebou a variabilnou pracovnou frekvenciou, klávesnica je obvykle vo verzii slim, ako ovládač kurzora sa používa touchpad (v starších modeloch trackball resp. trackpoint) s možnosťou pripojenia myši a externej (veľkej) klávesnice cez USB port.

Napájanie

Najdôležitejším rozdielom medzi stolným počítačom a notebookom je práca na zabudovaný zdroj elektrickej energie. Zdrojom energie pre notebook je akumulátor (nie je podmienka) s možnosťou napájania napájacím adaptérom. Pomocou neho je umožnené nabíjanie vloženého akumulátora. Výdrž akumulátora sa pohybuje od 1 hodiny po 8 hodín. Niekedy je možné vymeniť iný modul (napr DVD mechaniku) za ďalší akumulátor. Používa sa obvykle akumulátor typu Li-On, v starších typoch NiMH, alebo NiCd. Budúcnosťou je SCiB akumulátor. Notebook je obvykle prispôsobený pre napájanie z 12 V zásuvky automobilu. Životnosť akumulátora je 3-5 rokov, cena akumulátora je 20-30% ceny notebooku. Zdrojom energie zo siete 230V je malý externý spínaný zdroj.

Časti

Časti notebookov sú menšie, ľahšie alebo inak prispôsobené než zodpovedajúce časti stolných počítačov:

  • Väčšina moderných notebookov používa displeje s aktívnou maticou s rozlíšením 1024 x 768 pixelov (XGA), alebo 1280 x 1024 pixelov, s uhlopriečkou obrazovky 15" (palcov) alebo viac. Značná časť notebookov má širokouhlý displej 16:9 (wide display). Niekedy sa používa dotykový displej.
  • Grafická karta je ekvivalentom stolového počítača. Väčšinou je integrovaná v čipsete, a v samostatnom GPU so zdieľanou pamäťou. Novšie notebooku majú vnútorne vyvedenú zbernicu MXM (mobile PCIE), s upgradovateľnou grafickou kartou MXM, alebo má integrovaný grafický čip s vlastnou pamäťou. Výkonovo sú ekvivalentné grafickým kartám v stolných PC, sú však optimalizované pre nízku spotrebu energie. Štandardom je výstup D-SUB, DVI a TV out, pre pripojenie externých displejov respektíve televízora.
  • Procesor: existuje široké spektrum procesorov pre notebooky dostupných od firiem Intel (Pentium M (s technológiou Centrino), Celeron, Intel Core Duo a Centrino Duo) a od AMD (Athlon, Turion 64, a Sempron v mobile verziách). Motorola a IBM vyvíjajú a vyrábajú čipy PowerPC pre notebooky Apple. Vo všeobecnosti sú procesory pre notebooky rovnako (alebo len veľmi mierne menej) výkonné, ako procesory v stolných PC, majú však pohyblivú pracovnú frekvenciu a spotrebu (podľa požadovaného výkonu).
  • Optická mechanika. Notebooky sú štandardne vybavené mechanikou DVD (DVD RW DL) s napaľovaním. Je však vo verzii slim.
  • Disketová jednotka. Dnešné notebooky už nedisponujú disketovými jednotkami, je však možné pripojiť externú FDD cez USB port.
  • Pevný disk je formátu 2.5", štandardizovaný s výškou 9 mm. Používajú sa (podobne ako v stolnom vyhotovení) HDD typu SATA, alebo IDE. Disk je optimalizovaný pre spotrebu, kapacity sú porovnateľné ako pri stolných PC. Notebook je často vybavený zariadením pre vypínanie disku keď sa nepoužíva a obvodmi pre ochranu disku pred nárazom (sníma rýchly pohyb notebooku - predpoklad pádu - ihneď preruší prácu a zaparkuje hlavu disku do ochrannej polohy).
  • Pamäte sú rovnakého typu a frekvencií ako pri PC - DDR2, DDR, SDR, ale vo vyhotovení SO-DIMM. Notebook má obvykle dva sloty pre pamäte.
  • Klávesnica je typu slim, nízkozdvihová. Je možné pripojiť aj externú klávesnicu cez USB.
  • Ovládač kurzora je typu touchpad, alebo je použitý dotykový displej. Je možné pripojiť externý ovládač kurzora (myš, tablet atď.) pomocou portu USB.
  • Zvuková karta je integrovaná, vrátane zabudovaných stereo reproduktorov a integrovaným mikrofónom. Niektoré notebooky majú zabudovaný hudobný systém s rozložením reproduktorov 5.1. Notebook má výstup pre slúchadlá a vstup pre externý mikrofón.
  • Notebooky sú štandardne vybavené niekoľkými USB portami (2-8). Legacy porty (zastarané porty - LPT, COM, PS/2, gameport a pod.) sa väčšinou pre úsporu miesta už nepoužívajú. Bežný je sieťový port (LAN TP), niekedy je použitý aj FireWire port.
  • Notebooky bývajú vybavené slotom PC-Card staršie ozn. PCMCIA, pre rozšíriteľné moduly (modem, sieťová karta, DV karta, SCSI, WiFi atď.)
  • K bežnej výbave notebookov patrí bezdrôtové pripojenie typu WiFi a Bluetooth. Anténa je integrovaná v displeji. Infračervené pripojenie (IrDA) má čoraz menej nových modelov notebookov. Je však možné pripojiť USB IrDA.
  • V čoraz menšej miere sa používa konektor pre pripojenie dokovacej stanice (docking station). Jedná sa o akúsi podložku s prepájacím konektorom, do ktorej sa notebook vloží. Rozšírenie USB portov a množstvo externých zariadení pripojiteľných cez USB spôsobuje nezáujem užívateľov o toto zariadenie. Dokovacia stanica má za úlohu rozšíriť notebook po vložení o ďalšie zariadenia, ktoré je zbytočne nosiť so sebou.

Výkon

Výkon notebookov je nižší ako výkon stolových počítačov za rovnakú cenu. Stolové počítače prekonávajú notebooky, pretože nové technológie (grafické karty, veľké pevné disky atď.) spotrebovávajú viac energie, ktorej je v notebooku stále nedostatok. Prenos nových technológií do notebookov trvá nejaký čas kvôli miniaturizácii i potrebe obvodov s nízkou spotrebou energie. Zatiaľ čo výkon stolných počítačov prekonáva výkon notebookov, v oblasti stredného prúdu a kancelárskych aplikácií poskytujú dostatočný výkon oba typy systémov. Tento stále existujúci rozdiel vo výkone sa bude zmenšovať.

Zvyšovanie výkonu (upgrade)

Notebook obvykle stojí viac ako stolový počítač s podobnou konfiguráciou. Výkon je obvykle nižší ako v prípade porovnateľného stolového počítača, a to kvôli kompromisom nutným na udržanie nízkej hmotnosti a spotreby.

Zvyšovanie výkonu je silne obmedzené - obvykle je možné rozšíriť RAM (doložením ďalšieho modulu, alebo výmenou starého) a vymeniť pevný disk. V niektorých modeloch je možný upgrade grafickej karty (MXM, Axiom) a (teoreticky) procesora. Teoreticky, pretože počas životnosti notebooku sa vystrieda viacero generácií (soketov) procesorov a keď príde na upgrade, tak sa už daný typ CPU nevyrába. Viacero notebookov obsahuje MiniPCI slot, avšak obvykle nie je určený na použitie koncovým používateľom. Pretože sú takmer všetky komponenty integrované na špeciálne navrhnutej základnej doske, aby sa ušetrilo miesto. Notebooky sa len zložito opravujú. Náhradné diely na notebooky (napr. displej, matičná doska) stoja takmer toľko, ako celý nový notebook. Odporúča sa preto predĺžiť záruku na 3 roky (niektorý výrobcovia poskytujú za úplatu) a po záruke už notebook neopravovať, ale vymeniť. Cenový vývoj (neustály pokles ceny) tomuto dáva za pravdu.

Internet

Notebooky nie sú štandardne - podobne ako stolné počítače - vybavené pripojením na internet. Sú vybavené portami a sieťovými pripojeniami, ale internetové pripojenie samotné si je nutné dokúpiť. Pre notebook používaný v domácom (firemnom) prostredí je najvhodnejšie pripojenie do domácej siete, resp. internetovému routeru pomocou WiFi (pripojenie k AP), sieťovým káblom (TP), alebo bluetooth pripojením. Mimo budovy je sa možné pripojiť na miestach pokrytých WiFi signálom s internetovým pripojením - hotspot. V niektorých mestách sú miesta s verejne dostupným pripojením (zdarma, určené hlavne pre turistov a návštevníkov mesta), alebo takéto pripojenie poskytujú prevádzkovatelia internetových kaviarní. Vyslovene mobilné pripojenie je možné dosiahnuť len využitím GSM siete (ako mobilný telefón). Je však potrebné mať GSM modem (externý na USB, alebo ako PC karta (PCMCIA karta)), s predplatenou službou, ktorú poskytuje mobilný operátor (T-Mobile, Orange, O2).

Dejiny

Macintosh Portable, prvý pokus firmy Apple s notebookom.

Predtým ako boli laptopy technicky realizovateľné, boli navrhnuté podobné koncepty, z ktorých treba spomenúť Dynabook od Alana Kaya, vyvinutý v Xerox PARC na začiatku sedemdesiatych rokov 20. storočia.

Prvý komerčne dostupný prenosný počítač bol Osborne 1 v roku 1981, ktorý používal operačný systém CP/M. Hoci bol veľký a ťažký v porovnaní s dnešnými notebookmi a mal maličký CRT monitor, mal takmer revolučný vplyv na obchod, pretože profesionáli po prvýkrát boli schopní zobrať svoj počítač a údaje so sebou. Tento a iné "batožinové" počítače boli inšpirované pravdepodobne prvým prenosným počítačom Xerox NoteTaker, ktorý bol vyvinutý v Xerox PARC v roku 1976 len v 10 prototypoch. Osborne mal veľkosť asi ako prenosný šijací stroj, ale nebolo možné používať ho na batérie.

Trvalejší úspech mal Compaq Portable, prvý produkt firmy Compaq uvedený v roku 1983, v ktorom sa IBM PC stal štandardnou platformou. Hoci nebol prenosnejší než počítače Osborne, a takisto vyžadoval napájanie z elektrickej siete, používal operačný systém MS-DOS a bol to prvý skutočný IBM PC klon. (Neskorší Portable Computer od IBM, ktorý prišiel v roku 1984, bol oveľa menej IBM-kompatibilný než Compaq.)

Prvý laptop bol GRiD Compass 1101, vyvinutý Billom Moggridgom v roku 1979 a uvedený na trh v roku 1982. Uzavretý v magnéziovom puzdre predstavil dnes známy dizajn, v ktorom sa plochý displej sklápal a tým zatváral nad klávesnicu. Počítač mohol fungovať na batérie, bol vybavený LCD displejom s rozlíšením 320×200 pixelov a 384-kilobajtovou pamäťou. Nebol IBM-kompatibilný a jeho vysoká cena (US$10000) znamenala, že bol obmedzený na špecializované aplikácie.

Dva ďalšie ranné laptopy boli Sharp PC-5000 (1983) a Gavilan SC, ktorý bol ohlásený v roku 1983, ale prvýkrát predaný v roku 1984. Gavilan bol prvý počítač, ktorý mal obchodné označenie „laptop“. Bol vybavený pionierskym ukazovacím zariadením typu touchpad, ktorý bol nainštalovaný na paneli nad klávesnicou. Gavilan a Sharp boli uzavreté v podobnom puzdre ako GriD Compass, ale boli len čiastočne IBM-kompatibilné a primárne používali svoj vlastný systémový softvér. Oba mali LCD displeje a voliteľne sa k nim pripájali tlačiarne.

Rok 1983 videl aj nástup pravdepodobne najpredávanejšieho ranného laptopu Kyocera Kyotronic 85. Hoci sa na začiatku predával v Japonsku len pomaly, bol rýchlo licencovaný firmami Tandy Corporation, Olivetti a NEC, ktoré videli jeho potenciál a predávali ho pod značkami Olivetti M-10, NEC PC-8201, a Radio Shack TRS-80 Model 100 line alebo Tandy 100[1]. Stroje fungovali na štandardné AA batérie. Vnútorné programy počítača Tandy, vrátane interpretera BASICu, ako aj textového editora a terminálového programu dodala firma Microsoft, pričom sa niektorí domnievajú, že boli čiastočne napísané samotným Billom Gatesom. Počítač mal nad klávesnicou vyklápaciu LCD obrazovku s rozlíšením 8×40 znakov. So zabudovaným modemom to bol vysoko prenosný komunikačný terminál. Vďaka svojej prenosnosti, dobrej výdrži na batérie (a jednoduchej výmene), spoľahlivosti (nemal žiadne pohyblivé súčiastky), ako aj nízkej cene (od US$300), tento model bol veľmi žiadaný, najmä medzi žurnalistami. Vážil menej než 2 kg; jeho rozmery boli 30 x 21,5 x 4,5 cm. Obsahoval 8 kB RAM (rozšíriteľné na 24 kB) a 3 MHz procesor.

Medzi prvé komerčné IBM-kompatibilné laptopy patrili IBM PC Convertible uvedený v roku 1986 a Toshiba T1000 a Toshiba T1200 uvedené v roku 1987. Hoci to boli obmedzené DOS počítače s disketovými mechanikami (operačný systém bol uložený v ROM), boli malé a také ľahké, že sa dali prenášať v batohu na chrbte, a mohli pracovať na olovené batérie. Tieto modely zaviedli do DOS počítačov dnes štandardnú vlastnosť „resume“; bolo možné prácu počítača prerušiť a znovu sa k nej vrátiť bez potreby reštartu.

Ďalší počítač, ktorý treba spomenúť, bol Cambridge Z88, ktorý vyvinul Clive Sinclair a uviedol na trh v roku 1988. Mal veľkosť približne formátu A4, pracoval na štandardné batérie a obsahoval základný tabuľkový kalkulátor, textový procesor a komunikačné programy. Hoci predpovedal budúcnosť miniaturizácie prenosných počítačov, ako počítač založený na ROM s malým displejom ho možno považovať — podobne ako TRS-80 Model 100 — aj za predchodcu PDA.

Na konci 80. rokov sa laptopy stali populárnymi medzi obchodníkmi. NEC Ultralite uvedený v polovici roka 1989 bol pravdepodobne prvý notebook, ktorý vážil tesne nad 2 kg. Namiesto disketovej mechaniky a pevného disku obsahoval 2-megabajtový RAM drive, čo znížilo jeho využiteľnosť, ale aj veľkosť. Prvé notebooky so štandardnými mechanikami bola séria Compaq LTE uvedená na konci toho roka. So skutočnou veľkosťou notebooku mali pevné disky a obrazovky so štandardným rozlíšením.

Prvý počítač od Apple Computer navrhnutý na použitie v teréne bol Macintosh Portable z roku 1989 (hoci LCD obrazovka bola voliteľnou výbavou prenositeľného Apple IIc už v roku 1984). Ďalší „batožinový“ počítač Mac Portable chválili za jasný displej s aktívnou maticou a dlhú výdrž na batérie, ale slabo sa predával kvôli veľkosti. Pretože chýbal skutočný Apple laptop, bolo pre používateľov Macintoshov dostupných niekoľko kompatibilných počítačov ako Outbound Laptop; avšak kvôli autorským právam musel používateľ použiť súpravu Mac ROMiek, čo znamenalo nutnosť zakúpiť aj nový alebo použitý Macintosh.

Séria notebookov Apple PowerBook uvedená v roku 1991 zvestovala množstvo zmien, ktoré sú teraz na notebookoch štandardmi, vrátane ergonomických vylepšení ako je umiestnenie klávesnice do zadnej časti počítača, čím vzniká miesto na položenie zápästí, ako aj zabudovanie ukazovacieho zariadenia (trackballu). Nasledujúci rok IBM vypustila svoju sériu Thinkpad, ktorou ponúkla podobnú miniaturizáciu.

Neskôr PowerBooky uviedli prvé displeje s 256 farbami, prvé skutočné touchpady a prvé zabudované Ethernetové LAN adaptéry.

Ako sa počas 90. rokov technológie zdokonaľovali, využiteľnosť i popularita notebookov sa zvyšovala, zatiaľ čo ceny klesali. Do konštrukcie notebookov sa rýchlo implementovali niektoré špecifické vylepšenia, čím sa v porovnaní so stolnými počítačmi zvýšila ich použiteľnosť a výkon. Medzi ne patria:

  • Zdokonalená technológia batérií. Ťažké olovené batérie boli nahradené ľahšími a účinnejšími technológiami - najprv nikel metal hydrid (NiMH) a potom litium ion a litium polymer.
  • Energeticky úsporné procesory. Zatiaľ čo notebooky v roku 1991 boli kvôli vysokej spotrebe výkonnejšieho procesora 80386 obmedzené na pomalší procesor 80286, uvedenie procesora Intel 386SX navrhnutého pre špecifické energetické potreby notebookov vytýčilo bod, od ktorého sa pri návrhu procesorov prihliadalo na potreby notebookov.
  • Zdokonalená konštrukcia LCD displejov, konkrétne technológia aktívnej matice, ako aj stále farebnejšie obrazovky. Prvé obrazovky laptopov boli pasívne LCD displeje čierno-biele alebo s niekoľkými stupňami šedi, trpiace chybovými tieňmi a rozmazaným pohybom. Niektoré prenosné počítače mali ostrejšie monochromatické plazmové displeje, ale tieto mali priveľkú spotrebu, aby mohli byť napájané z batérií. Zdokonalenia vo výrobnej technológii viedli k väčším a ostrejším displejom s vyšším rozlíšením, ktoré mohli zobrazovať farby s väčšou presnosťou, čím sa stali prijateľnou náhradou tradičných CRT monitorov.
  • Zdokonalená technológia pevných diskov. Prvé laptopy mali len disketové mechaniky. Keď sa stali dostupné mechaniky pevných diskov s vysokou kapacitou, vyššou spoľahlivosťou, odolnosťou voči pádu a nižšou spotrebou, používatelia si mohli veľké množstvo údajov ukladať do notebookov a zobrať so sebou.
  • Zdokonalená prepojiteľnosť. Vnútorné modemy a štandardné sériové, paralelné a PS/2 porty na IBM PC-kompatibilných laptopoch zjednodušili prácu mimo domu. Navyše Ethernet LAN adaptéry a od roku 1997 USB porty a od roku 1999 Wi-Fi adaptéry zvýšili možnosti prepojenia notebookov s perifériami i navzájom.

Referencie

  1. TRS-80 Model 100 / 102 [online]. . Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Laptop

Externé odkazy

K terminologickej časti:

  • [1]
  • [2], [3]
  • [4], [5]
  • [6]
  • [7]
  • [8]
  • [9]
  • Slovník cudzích slov (akademický), 2005
  • Kříž, Jaromír: Velký frekvenční slovník počítaču, 1995
  • Voss, Andreas: Das große PC- und Internet-Lexikon 2004, 2004