Sam Houston: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vegbot (diskusia | príspevky)
d typo gram
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: th:แซม ฮูสตัน
Riadok 127: Riadok 127:
[[ru:Хьюстон, Сэм]]
[[ru:Хьюстон, Сэм]]
[[sv:Sam Houston]]
[[sv:Sam Houston]]
[[th:แซม ฮูสตัน]]
[[zh:山姆·休士頓]]
[[zh:山姆·休士頓]]

Verzia z 03:52, 22. október 2011

Samuel Houston
Sam Houston
Sam Houston, podpis (z wikidata)
Siedmy guvernér Texasu
V úrade
21. december 1859 – 18. marec 1861
Predchodca Hardin Richard Runnels Richard Clark Nástupca
Prvý Senátor za štát Texas
V úrade
21. február 1846 – 4. marec 1859
Predchodca nikto John Hemphill Nástupca
Tretí prezident Texaskej republiky
V úrade
13. december 1841 – 9. december 1844
Predchodca Mirabeau B. Lamar Anson Jones Nástupca
Prvý prezident Texaskej republiky
V úrade
22. október 1836 – 10. december 1838
Predchodca David G. Burnet (dočasný) Mirabeau B. Lamar Nástupca
Osmy guvernér Tenessee
V úrade
1. október 1827 – 16. apríl 1829
Predchodca William Carroll William Hall Nástupca
Biografické údaje
Narodenie2. marec 1793
Rockbridge County, Virginia
Úmrtie26. júl 1863 (70 rokov)
Huntsville, Texas
Politická stranaDemokratická
Národnosťamerická
Vierovyznaniepresbyteriánske
Odkazy
Spolupracuj na CommonsSam Houston
(multimediálne súbory)

Sam Houston, plným menom Samuel Houston(* 2. marec 1793, Rockbridge County, Virginia, USA – † 26. júl 1863, Huntsville, Texas) je americký štátnik, politik a generál. Je jednou z kľúčových osobností histórie štátu Texas. Jeho meno nesie Houston, štvrté najväčšie mesto Spojených štátov.

Život a pôsobenie

Otec Sama Houstona, Samuel Houston bol členom oddielu Morgan's Rifle Brigade v Americkej vojne za nezávislosť. Sam Houston po smrti svojho otca sa stal členom regimentu v Britsko-americkej vojne v roku 1812. Za svoje činy si získal obdiv samotného Andrewa Jacksona. V roku 1817 ho Jacksom poveril úlohou presťahovať Čerokízov z Tennesee do Arkansasu, čo sa Houstonovi podarilo. V roku 1818 absolvoval právnické skúšky a začal pôsobiť v Nashville, stal sa tiež veliteľom domobrany štátu Tennessee. V roku 1822 bol zvolený do Snemovne reprezentantov za Tennessee. Bol členom Kongresu od roku 1823 do roku 1827. V roku 1827 sa zúčastnil guvernérskych volieb v Tennessee, ktoré vyhral. V roku 1828 sa plánoval uchádzať o svoje znovuzvolenie, ale od tohto plánu upustil po rozpade svojho prvého manželstva. V roku 1829 sa druhýkrát oženil s 19 ročnou Elizou Allen, ktorá ho však niekoľko mesiacov po svadbe opustila. 9. mája 1847 sa oženil po tretíkrát s Margarett Moffette. Toto manželstvo pretrvalo až do jeho smrti a manželia mali spolu osem detí, z ktorých napríklad syn Andrew Jackson Houston bol senátorom za štát Texas.

Generál Texaskej armády

Sam Houston prišiel do Texasu v decembri 1832. Ako člen konventu sa zúčastnil zasadania Texaského konventu v roku 1833, kde bola vyhlásená žiadosť o pripojenie k Spojeným štátom, sám bol jednoznačným zástancom pripojenia. V novembri 1835 sa stal generálom texaskej armády. Po masakre Texasanov mexickou armádou pri Alame Houston začal ihneď s organizovaním texaských dobrovoľníkov. V priebehu mesiaca sa im podarilo dosiahnuť rozhodujúce víťazstvo nad mexickou armádou v bitke pri San Jacinto, čoho výsledkom bolo podpísanie mierovej zmluvy vo Velasco, kde Texas získal nezávislosť.

Prezident Texaskej republiky

Sam Houston bol dvakrát zvolený prezidentom Texaskej republiky. Vo voľbách v roku 1836 porazil Stephena F. Austina so 79 percentným ziskom hlasov. Už počas svojho prvého funkčného obdobia sa snažil o pripojenie Texaskej republiky k Spojeným štátom. Počas svojich funkčných období sa snažil o vyrovnané vzťahy s Mexikom, ktorého vojská uskutočnili inváziu do Texasu dvakrát v roku 1842.

Senátor za štát Texas

Texas bol anektovaný Spojenými štátmi 18. februára 1845, čo si priala väčšina Texasanov a tento akt bo oficiálne potvrdený Kongresom 1. marca 1845. Za Texas boli do Senátu zvolení dvaja zástupcovia, Sam Houston a Thomas Jefferson Rusk. Sam Houston bol senátorom do roku 1849 a bol neoficiálnym kandidátom Demokratickej strany na amerického prezidenta. Bol stúpencom mexicko-americkej vojny a bol sklamaný, že po víťazstve USA neanektovali celé Mexiko, fakt, ktorý si priali dokonca mexickí liberáli. Podporil dohodu s Britániu o rozdelení Oregonu. Hoci sám bol vlastníkom rozsiahlej farmy, razantne sa postavil proti politickým cieľom južných štátov a za rozšírenie otroctva.

Guvernér Texasu

V roku 1859 bol v druhom kole zvolený texaským guvernérom. Je doteraz jediným mužom v histórii USA, ktorý bol guvernérom dvoch amerických štátov. V roku 1861 odstúpil, Texas vtedy vstúpil do Konfederácie a hoci sám bol z konzervatívneho prostredia, odmietol zložiť prísahu. Prezident Abraham Lincoln mu ponúkol posilu v sile 50 000 mužov, Houston ale túto pomoc odmietol, aby zabránil krviprelievaniu v Texase.

Meno Sama Houstona

Po Samovi Houstonovi je pomenovaný Houston, štvrté najväčšie americké mesto. Jeho meno nesie univerzita, historický park, základňa americkej armády, najvyššia socha Američana na svete a viacero pamätníkov v Texase.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Sam Houston

Externé odkazy

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sam Houston na anglickej Wikipédii.