Christian Johann Doppler: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
PixelBot (diskusia | príspevky)
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: su:Christian Doppler
Riadok 58: Riadok 58:
[[sl:Christian Andreas Doppler]]
[[sl:Christian Andreas Doppler]]
[[sr:Кристијан Доплер]]
[[sr:Кристијан Доплер]]
[[su:Christian Doppler]]
[[sv:Christian Doppler]]
[[sv:Christian Doppler]]
[[ta:கிறிஸ்டியன் டாப்ளர்]]
[[ta:கிறிஸ்டியன் டாப்ளர்]]

Verzia z 11:15, 9. november 2011

Christian Johann Doppler

Prof. Christian Johann Doppler (* 29. november 1803, Salzburg – † 17. marec 1853, Benátky) bol rakúsky fyzik.

Život

Christian Johann Doppler sa narodil v Salzburgu. V rokoch 1822–1825 študoval na viedenskej polytechnike. Štúdium dokončil v Salzburgu, kde sa prejavil ako schopný matematik. V r. 1829–1833 bol asistentom na Katedre matematiky viedenskej univerzity. O dva roky neskôr ho povolali za profesora matematiky a účtovníctva do Prahy, kde pôsobil tiež ako profesor na Štátnej technickej akadémii, ktorá mala štatút vysokej školy (1841–1847). Na Slovensko prišiel v r. 1847 ako profesor matematiky, fyziky a mechaniky na Banskej akadémii v Banskej Štiavnici a c.k. banský radca. Tu pôsobil v nepokojnom období do začiatku r. 1849. Keďže sa na akadémii takmer nevyučovalo, venoval sa vedeckej práci. Inicioval zriadenie prvého samostatného fyzikálneho ústavu na svete a ako riadny profesor experimentálnej fyziky sa v roku 1850 stal riaditeľom Fyzikálneho ústavu Viedenskej univerzity. Zomrel 17. marca 1853 v Benátkach.

Práca

Doppler zistil, že rozdiely medzi údajmi o orientácii banských štôlní z čias ich razenia a v súčasnosti nesú informácie o zmenách magnetickej deklinácie. V spise O farebnom svetle dvojhviezd a niektorých iných nebeských telies (1842) matematicky formuloval jav, ktorý dostal meno po ňom. Vyjadruje závislosť frekvencie zvukových a svetelných vĺn, registrovaných prijímateľom, od rýchlosti pohybu prijímateľa. V roku 1846 svoj vzorec rozšíril aj na prípad vzájomného pohybu zdroja a pozorovateľa. Doppler bol presvedčený, že hviezdy vyžarujú viditeľné svetlo s rôznou frekvenciou a ich kombinácia sa javí ako biela farba. Farebné svetlo dvojhviezd vysvetlil posunom frekvencie, ktorý nastáva v dôsledku pohybu každej z hviezd okolo spoločného hmotného stredu. Zaoberal sa tiež aberáciou hviezd a teóriou farieb, navrhol optický diaľkomer.

Externé odkazy

  • Matematický ústav SAV – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok. Vzhľadom na to, že tento zdroj ešte nemá vyriešené autorské práva podľa licencie CC-BY-SA 3.0, nie je zatiaľ vhodné preberať články označené touto šablónou.