Judy Garland: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: qu:Judy Garland
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: ia:Judy Garland, pam:Judy Garland
Riadok 131: Riadok 131:
[[hr:Judy Garland]]
[[hr:Judy Garland]]
[[hu:Judy Garland]]
[[hu:Judy Garland]]
[[ia:Judy Garland]]
[[id:Judy Garland]]
[[id:Judy Garland]]
[[ilo:Judy Garland]]
[[ilo:Judy Garland]]
Riadok 144: Riadok 145:
[[no:Judy Garland]]
[[no:Judy Garland]]
[[oc:Judy Garland]]
[[oc:Judy Garland]]
[[pam:Judy Garland]]
[[pl:Judy Garland]]
[[pl:Judy Garland]]
[[pt:Judy Garland]]
[[pt:Judy Garland]]

Verzia z 20:23, 31. december 2011

Judy Garlandová
Judy Garlandová, 1945
Celé menoFrances Ethel Gumm
Narodenie 10. jún 1922
Grand Rapids, Minnesota, USA
Úmrtie20. jún 1969 (47 rokov)
Chelsea, Londýn, GB
Povolanieherečka, speváčka
Roky pôsobenia1924 – 69 (speváčka)
1929 – 67 (herečka)
ManželDavid Rose (1941 – 44)
Vincente Minnelli (1945 – 51)
Sid Luft (1952 – 65)
Mark Herron (1965 – 67)
Mickey Deans
(1969, do smrti)
DetiLiza Minnelli
Lorna Luft
Joey Luft

Judy Garlandová, vlastným menom Frances Ethel Gummová (*10. júna 1922, Grand Rapids, Minnesota, Spojené štáty – † 22. júna 1969, Chelsea, Londýn, Spojené kráľovstvo) bola americká herečka a jazzová speváčka, ktorá dodnes patrí medzi najväčšie hollywoodské legendy všetkých čias.[1]

Judy Garlandová je držiteľkou ocenení ako sú Oscar za detskú rolu vo filme, Zlatý Glóbus, ale aj ocenenia Grammy a Tony Award. Judy Garlandová bola v roku 1954 nominovaná na Oscara z najlepšieho herca za postavu vo filme Zrodila sa hviezda a v roku 1961 za vedľajšiu postavu vo filme Norimberský proces. V roku 1962 ako 39-ročná bola najmladšou herečkou, ktorá dostala Cenu Cecila B. DeMilla za jej celoživotné výsledky vo filmovom priemysle. V roku 1997 bola posmrtne za celoživotné dielo Judy Garlandová ocenená cenou Grammy a niekoľko jej nahrávok piesní sa dostalo do siene slávy. V roku 1999 ju Americký filmový inštitút dal na zoznam stovky najvýznamnejších ženských herečiek storočia v histórii americkej kinematografie.

Judy Garlandová je matka herečky Lizy Minnelli.

Kariéra

Spevu a herectvu sa Judy venovala od útleho detstva. Spievala v speváckom triu „Sestry Gummové“ a hrala v ochotníckych divadlách.

Ako dvanásťročná uspela v konkurze pre spoločnosť MGM a od tej doby hrala vo filme. Ako dievča si zahrala v legendárnom snímku Čarodejník z krajiny Oz (The Wizzard of Ozz), v ktorom na poslednú chvíľu zastúpila Shirley Templeovú. Za túto rolu v ktorej zaspievala legendárnu pieseň „Over the Rainbow“ dostala ocenenie Oscara pre detského herca.

Po tomto úspechu pravidelne vystupovala po boku Micky Rooneyho vo filmových muzikáloch spoločnosti MGM. S Mickom vytvorila úspešnú umeleckú dvojicu, ktorá bola vo svojej dobe nesmierne populárna. Šla z filmu do filmu, čo ju nakoniec doviedlo k tomu, že bola veľmi unavená a uťahaná. Už ako pätnásťročná začala tieto svoje pracovné problémy riešiť konzumáciou utišujúcich práškov a alkoholu. So závislosťou na nich potom bojovala až do konca svojho života.

Judy Garlandová bola päťkrát vydatá, mala tri deti: herečku a speváčku Lizu Minnelli, televíznu herečku a speváčku Lornu Luft a Joeyho Lufta. Zomrela predčasne v Londýne vo veku 47 rokov na predávkovanie liekmi.

Výber z filmografie

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Judy Garland

Externé odkazy

Česky:

Anglicky:

Referencie

  1. Louis Bayard, "Supernova", Washington Post, April 16, 2000, p. X9

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Judy Garlandová na českej Wikipédii. Šablóna:Link GA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA