Pitbull (reper): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskusia | príspevky)
d r2.7.2) (robot Zmenil: pt:Pitbull (cantor)
Vegetator (diskusia | príspevky)
d odobratá Kategória:Hip-hopoví hudobníci; pridaná Kategória:Hip-hopoví speváci pomocou použitia HotCat
Riadok 74: Riadok 74:
[[Kategória:Reperi USA]]
[[Kategória:Reperi USA]]
[[Kategória:Electro-Hopoví hudobníci]]
[[Kategória:Electro-Hopoví hudobníci]]
[[Kategória:Hip-hopoví hudobníci]]
[[Kategória:Hip-hopoví speváci]]


[[an:Pitbull (cantaire)]]
[[an:Pitbull (cantaire)]]

Verzia z 11:46, 5. január 2012

Pitbull
Pitbull v roku 2011
Pitbull v roku 2011
Základné informácie
Rodné meno Armando Christian Pérez
Narodenie 15. január 1981
Miami, Florida, USA
Pôsobenie Rapper, spevák-skladateľ, huudobný producent, TV hosť
Žáner Rap, Reggaeton, Dance-pop, Electro-Hop
Roky pôsob. 2003-súčasnosť
Vydavateľstvá RCA, Polo Grounds, Mr. 305 Inc.
Súvisiace
články
Lil Jon, Nayer, Jennifer Lopez, Enrique Iglesias
Webstránka planetpit.com

Armando Christian Pérez (* 15. január 1981),[1] známy pod svojím umeleckým menom Pitbull je americký rapper, spevák, producent a textár[2]. Jeho hudobná kariéra sa začala v roku 2002, keď spolupracoval na Lil Jonovom albume Kings of Crunk (skladba „Pitbulls Cuban Rideout“). O rok neskôr spolupracuje na soundtracku k filmu Rýchlo a zbesilo 2, popri čom produkuje remixy a mixtapy[3]. Od roku 2004 vydal 5 albumov, z ktorých najväčší úspech zaznamenal album Rebelution (2009) so singlami „I Know You Want Me (Calle Ocho)“, „Krazy“ či „Hotel Room Service“, ktorého sa predalo viac ako 7,5 milióna digitálnych kópií po celom svete (spolu aj so singlami vydanými z neho).[4]

Životopis

Pitbull sa narodil kubánskym rodičom imigrantom, ktorí ho nútili recitovať poéziu José Martína. Spočiatku mal ako rapper problémy pre jeho belošskú pokožku, modré oči a kubánsky pôvod. Bol ovplyvnený Hip-hopovým žánrom Miami bass, a za svoju hudobnú inšpiráciu považoval Celiu Cruz a Willyho Chirina. Pitbullovi rodičia sa rozviedli, keď bol malý, a bol vychovaný iba matkou. Rappovať začal na strednej škole. Vo veku 16 rokov ho matka vykopla z domu potom, čo sa stal drogový dealer. Potom dokončil strednú školu Miami Coral Park a zameral sa na jeho kariéru v rappovaní. Neskôr vyjadril záujem o West Coast a East Coast žánre hip-hopu.

Kariéra

M.I.A.M.I

V 2004 Pitbull vydal svoj debutový album M.I.A.M.I. (Money Is a Major Issue) s prvým singlom „Culo“ (v preklade Zadok). Na mnohých singloch spolupracoval s Lil Jonom, ktorý pracoval ako producent pri mnohých jeho pesničkách. V 2005 vydal remixový album Money Is Still a Major Issue.

TVT Records, Pitbullove vtedajšie vydavateľstvo, a Slip-N-Side Records mali rozpor ohľadom vydania nevydaného albumu Welcome to the 305, ktorý Pitbull nahral s Slip-N-Side v 2001. Súd v Miami povolil vydať album a v marci 2007 muselo TVT zaplatiť Slip-N-Side 9.1 milióna dolárov za to, že bránili vo vydaní.

El Mariel

V roku 2006 vydal druhý album El Mariel. Jeho prvý singel bol „Bojangles“ (s Lil Jonom a Ying Yang Twins), po ňom „Ay Chico (Lengua Afuera)“, „Fuego“ a „Dime/Tell Me (Remix)“. Skladba „Ya Se Acabo“ svedčí o tom, že Pitbullovi nie je ukradnutá politická situácia v Kube (vznikla 31. júla 2006, keď Fidel Castro oznámil, že všetky svoje povinnosti zveruje do rúk svojmu bratovi Raúlovi Castrovi). El Mariel je na vrchole rebríčka nezávislých albumovich desiek

The Boatlift

Pitbull okrem spolupráce na milióne remixov však nezabúda na vlastné skladby a v novembri 2007 vydáva tretí album, pomenovaný The Boatlift. Ten sa pýši úvodným singlom „Secret Adminer“ s Lloydom na refréne. Nasleduje „Go Girl“ v spolupráci s Trinou a Young Bo$$om. A do tohto bodu najznámejší hit „The Anthem“ v spolupráci s Lil' Jonom. Úspech bol zaručený už dopredu, keďže Lil' Jon použil skladby „Calabria“ a „El Africano“ od Wilfrida Wargasa.

Rebelution

Takmer rok pred štvrtým albumom Rebelution vydal ďalší singel s názvom „Krazy“ (s Lil Jonom). Po ňom nasledoval zatiaľ najúspešnejší Pitbullov singel „I Know You Want Me (Calle Ocho)“, ktorý dosiahol druhú priečku v americkom rebríčku Billboard Hot 100. Zároveň Pitbull mení vydavateľstvo z TVT Records na Ultra Records. Jeho skladby sa objavujú aj vo filme Fast & Furious. Album Rebelution predal prvý týždeň 41 000 kópií, čo mu vynieslo #8 v rebríčku Billboard 200.

2011-súčasnosť: celosvetový úspech s Planet Pit' Rok 2011 začína pre mimoriadne Pitbull. Jennifer Lopez na začiatku roka 2011 vydala jeden na podlahe so špeciálnym spoluprácu Pitbull. Tento kus, ktorý počíta album s názvom Love Jennifer Lopez bol bojoval za Lambada, kus, ktorý mal veľa komerčný úspech v Latinskej Amerike. Na poschodí jeden bol obrovský medzinárodný úspech dosiahol vrchol mnoho grafov. Dokonca aj v Spojených štátoch bol dobrý úspech dosiahla na tretie miesto na Billboard Hot 100. Pieseň znamená druhú spoluprácu s Pitbull Lopez. Ich prvé stretnutie bolo v roku 2009, keď dvaja speváci zaznamenal propagačné jeden čerstvo rúry. Pitbull Aj v roku 2011, potom, čo-písal Shakira je siedmej album s názvom Predaj el Sol, jednotlivé zúčastňujú, Shakira, ktorá príde na Slovensko pod nazvom Rabiosa 17 júna 2011 šiestej album vydané Pitbull názvom Planet Pit. Album malo byť zverejnené 14.června 2011 , potom poslaný späť do 21.júna 2011 len aby bol predložený do 17. júna. Album bol celosvetový úspech dosiahnutie pozície číslo 8 najpredávanejšie albumy, držať to na týždeň, a sedem v Spojených štátoch na vývesnej tabuli 2000. Toto album bolo očakávané, deväť mesiacov po vydaní albumu, jeden Hey Baby (Drop It To The Floor), s T-Pain, ktorý mal nejaký úspech dostať svet šiesty v Billboard Hot 100. Vzhľadom k miernemu úspechu predchádzajúcich jeden, Pitbull, rozhodne sa vytiahnuť druhú fyzická osoba, ktorá predpokladá, že sa album: Daj mi všetko s Ne-Yo, Afrojack a Nayer. Tento singel bol obrovský úspech po celom svete, dosiahol Top 10 v niekoľkých krajinách sveta vrátane Talianska, dosiahnutie štvrtého miesta a na Billboard Hot 100 dosiahol na prvú pozíciu tým, že jeho prvé číslo Pitbull jedna. Album obsahuje mnoho spolupráce. Medzi najviac môžeme nájsť, a David Guetta, Enrique Iglesias, Marc Anthony, Sean Paul, Chris Brown, Kelly Rowland a mnoho ďalších. Tretí singel z albumu bol dážď Over Me predstavovať Marc Anthony. To bola zverejnená 10.6.2011 ako tretí promo singel z albumu, ktoré majú byť potvrdený ako tretí oficiálny singel z albumu 19 júla 2011. To debutoval u čísla 75 na Billboard Hot 100.

Diskografia

Bližšie informácie v hlavnom článku: Diskografia Pitbulla

Referencie

  1. Live Online Chats and Events [online]. WKTU, [cit. 2010-06-29]. Dostupné online.
  2. [1]
  3. [2]
  4. Pitbull’s Rebelution Sold Over 7.5 million Worldwide Digital Singles and Albums Combined [online]. . Dostupné online.

Iné projekty

Externé odkazy