Roman Kaliský: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Miloš (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
 
Dubaj (diskusia | príspevky)
d typografia
Riadok 1: Riadok 1:
'''Roman Kaliský''' (* [[23. september]] [[1922]], [[ Slovenská Ľupča]]) je [[Slovensko|slovenský]] prozaik a publicista.
'''Roman Kaliský''' (* [[23. september]] [[1922]], [[ Slovenská Ľupča]]) je [[Slovensko|slovenský]] prozaik a publicista.


Po maturite na gymnáziu v [[Liptovský Mikuláš|Liptovskom Mikuláši]] v roku [[1943]], začal študovať na [[Slovenská technická univerzita|Vysokej škole technickej]] v [[Bratislava|Bratislave]] odbor chémiu. Po vypuknutí [[Slovenské národné povstanie|Slovenského národného povstania]] štúdium prerušil a odišiel do hôr. Bojoval v partizánskej brigáde ''Jánošík''. Po skončení [[Druhá svetová vojna|druhej svetovej vojny]] sa stal redaktorom. Najprv pracoval v denníku ''Práca'', neskôr, po roku [[1948]], sa stal šéfredaktorom denníka ''Ľud''. Redaktorskú prácu prerušil na tri roky, keď v roku [[1953]] nastúpil ako dramaturg v Slovenskom filme. V rokoch [[1956]][[1967]] bol redaktorom ''[[Kultúrny život|Kultúrneho života]]''. Odtiaľ prešiel do [[Slovenská televízia|Slovenskej televízie]].
Po maturite na gymnáziu v [[Liptovský Mikuláš|Liptovskom Mikuláši]] v roku [[1943]], začal študovať na [[Slovenská technická univerzita|Vysokej škole technickej]] v [[Bratislava|Bratislave]] odbor chémiu. Po vypuknutí [[Slovenské národné povstanie|Slovenského národného povstania]] štúdium prerušil a odišiel do hôr. Bojoval v partizánskej brigáde ''Jánošík''. Po skončení [[Druhá svetová vojna|druhej svetovej vojny]] sa stal redaktorom. Najprv pracoval v denníku ''Práca'', neskôr, po roku [[1948]], sa stal šéfredaktorom denníka ''Ľud''. Redaktorskú prácu prerušil na tri roky, keď v roku [[1953]] nastúpil ako dramaturg v Slovenskom filme. V rokoch [[1956]]–[[1967]] bol redaktorom ''[[Kultúrny život|Kultúrneho života]]''. Odtiaľ prešiel do [[Slovenská televízia|Slovenskej televízie]].


Udalosti roku [[1968]] a následná normalizácia mali za následok, že Roman Kaliský bol politicky diskriminovaný a nesmel publikovať. Táto skutočnosť ho nezlomila, vyučil sa za murára a na stavbách pracoval až do novembra [[1989]]. Nežná revolúcia ho vyniesla na post riaditeľa Slovenskej televízie. Odtiaľ prešiel za redaktora a zástupcu šéfredaktora do ''[[Slovenské národné noviny|Slovenských národných novín]]'', potom do ''[[Literárny týždenník|Literárneho týždenníka]]''. V rokoch [[1993]][[1994]] bol zástupcom šéfredaktora denníka ''Republika''.
Udalosti roku [[1968]] a následná normalizácia mali za následok, že Roman Kaliský bol politicky diskriminovaný a nesmel publikovať. Táto skutočnosť ho nezlomila, vyučil sa za murára a na stavbách pracoval až do novembra [[1989]]. Nežná revolúcia ho vyniesla na post riaditeľa Slovenskej televízie. Odtiaľ prešiel za redaktora a zástupcu šéfredaktora do ''[[Slovenské národné noviny|Slovenských národných novín]]'', potom do ''[[Literárny týždenník|Literárneho týždenníka]]''. V rokoch [[1993]]–[[1994]] bol zástupcom šéfredaktora denníka ''Republika''.


Činnosť Romana Kaliského bola predovšetkým novinárska a reportérska. Viaceré jeho reportáže presiahli do literárneho žánru. Proces vývoja slovenskej spoločnosti po druhej svetovej vojne opísal v zbierke reportáží pod názvom ''Dlhá cesta,'' vydanej v roku [[1962]]. O rok neskôr vyšla jeho druhá kniha reportáží ''Obžalovaný, vstaňte!'' Boli v nej opísané príbehy zo súdnych siení. Kniha vzbudila veľkú pozornosť.
Činnosť Romana Kaliského bola predovšetkým novinárska a reportérska. Viaceré jeho reportáže presiahli do literárneho žánru. Proces vývoja slovenskej spoločnosti po druhej svetovej vojne opísal v zbierke reportáží pod názvom ''Dlhá cesta,'' vydanej v roku [[1962]]. O rok neskôr vyšla jeho druhá kniha reportáží ''Obžalovaný, vstaňte!'' Boli v nej opísané príbehy zo súdnych siení. Kniha vzbudila veľkú pozornosť.

Verzia z 21:36, 1. júl 2006

Roman Kaliský (* 23. september 1922, Slovenská Ľupča) je slovenský prozaik a publicista.

Po maturite na gymnáziu v Liptovskom Mikuláši v roku 1943, začal študovať na Vysokej škole technickej v Bratislave odbor chémiu. Po vypuknutí Slovenského národného povstania štúdium prerušil a odišiel do hôr. Bojoval v partizánskej brigáde Jánošík. Po skončení druhej svetovej vojny sa stal redaktorom. Najprv pracoval v denníku Práca, neskôr, po roku 1948, sa stal šéfredaktorom denníka Ľud. Redaktorskú prácu prerušil na tri roky, keď v roku 1953 nastúpil ako dramaturg v Slovenskom filme. V rokoch 19561967 bol redaktorom Kultúrneho života. Odtiaľ prešiel do Slovenskej televízie.

Udalosti roku 1968 a následná normalizácia mali za následok, že Roman Kaliský bol politicky diskriminovaný a nesmel publikovať. Táto skutočnosť ho nezlomila, vyučil sa za murára a na stavbách pracoval až do novembra 1989. Nežná revolúcia ho vyniesla na post riaditeľa Slovenskej televízie. Odtiaľ prešiel za redaktora a zástupcu šéfredaktora do Slovenských národných novín, potom do Literárneho týždenníka. V rokoch 19931994 bol zástupcom šéfredaktora denníka Republika.

Činnosť Romana Kaliského bola predovšetkým novinárska a reportérska. Viaceré jeho reportáže presiahli do literárneho žánru. Proces vývoja slovenskej spoločnosti po druhej svetovej vojne opísal v zbierke reportáží pod názvom Dlhá cesta, vydanej v roku 1962. O rok neskôr vyšla jeho druhá kniha reportáží Obžalovaný, vstaňte! Boli v nej opísané príbehy zo súdnych siení. Kniha vzbudila veľkú pozornosť.