Aldous Huxley: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d →‎Život: aktualizácia
d →‎Život: aktualizácia
Riadok 36: Riadok 36:


==Život==
==Život==
Narodil sa v štvordetnej rodine vysokoškolského učiteľa. Huxleyho matka ochorela a oslepla, keď mal štrnásť rokov. Sám Huxley tiež prišiel na dva roky o zrak. Keď mu choroba doznela a opravilo sa mu videnie, išiel študovať na strednú školu „Balliol College“ v [[Oxfordská univerzita|Oxforde]]. Tu si musel zarábať sám na živobytie. Počas štúdia vydával časopis „Oxford Poetry“.
Narodil sa v štvordetnej rodine vysokoškolského učiteľa. Huxleyho matka ochorela a oslepla, keď mal štrnásť rokov. Sám Huxley tiež prišiel na dva roky o zrak. Keď mu choroba doznela a opravilo sa mu videnie, išiel študovať anglickú literatúru na „Balliol College“ v [[Oxfordská univerzita|Oxforde]]. Tu si musel zarábať sám na živobytie. Počas štúdia vydával časopis „Oxford Poetry“.


== Iné projekty ==
== Iné projekty ==

Verzia z 19:03, 22. február 2012

Aldous Leonard Huxley
Aldoux Huxley
Aldoux Huxley
Osobné informácie
Narodenie26. júl 1894
 Godalming, Surrey,Anglicko
Úmrtie22. november 1963,
 Los Angeles, California, USA
Národnosťanglická
Dielo
Žánresci-fi
Významné prácePrekrásny nový svet
Ovplyvnený
Ovplyvnil
PodpisAldous Huxley, podpis
Odkazy
Aldous Huxley na huxley.net
Projekt
Guttenberg
Aldous Huxley
(plné texty diel autora)
Spolupracuj na CommonsAldous Huxley
(multimediálne súbory na commons)

Aldous Leonard Huxley (* 26. júl 1894 Godalming, Surrey,Anglicko - † 22. november 1963 Los Angeles, California, USA) bol anglický spisovateľ, autor vedecko-fantastických románov, v ktorých riešil otázku ľudskej slobody v pretechnizovanej spoločnosti (Prekrásny nový svet), zobrazoval londýnsku spoločnosť (Kontrapunkt). Huxley vydával časopis „Oxford Poetry“, publikoval poviedky, poéziu, cestopisy, filmové príbehy a scenáre. Huxley strávil poslednú časť života v Spojených štátoch, v Los Angeles od 1937.

Bol humanistom, pacifistom a satirikom. Zaujímal sa o parapsychológiu a filozofický mysticizmus. Je známy ako obhajca a užívateľ psychedelických drog a húb.

Život

Narodil sa v štvordetnej rodine vysokoškolského učiteľa. Huxleyho matka ochorela a oslepla, keď mal štrnásť rokov. Sám Huxley tiež prišiel na dva roky o zrak. Keď mu choroba doznela a opravilo sa mu videnie, išiel študovať anglickú literatúru na „Balliol College“ v Oxforde. Tu si musel zarábať sám na živobytie. Počas štúdia vydával časopis „Oxford Poetry“.

Iné projekty

Zdroje

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Aldous Huxley na anglickej Wikipédii.

Externé odkazy

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.