Rajčanka: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vegbot (diskusia | príspevky)
d typo gram, replaced: 47,5 km → {{km|47.5|m}}, 32 km → {{km|32|m}} (2), 4 m³ → {{m3|4}}
Idioma-bot (diskusia | príspevky)
d r2.6.3) (robot Pridal: lt:Rajčanka
Riadok 117: Riadok 117:
[[en:Rajčanka]]
[[en:Rajčanka]]
[[hr:Rajčanka]]
[[hr:Rajčanka]]
[[lt:Rajčanka]]
[[nn:Rajčanka]]
[[nn:Rajčanka]]
[[pl:Rajčanka]]
[[pl:Rajčanka]]

Verzia z 21:52, 22. február 2012

Rajčanka
Rieka
Štát Slovensko Slovensko
Zdrojnica Strážovské vrchy
 - poloha juhozápadne od obce Čičmany
Ústie Váh
 - poloha pri Žiline
Dĺžka 47,5 km
Povodie 359 km² (35 900 ha)
Prietok
 - priemerný 4,0 /s
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Rajčanka alebo Rajčianka je rieka prameniaca v Strážovských vrchoch juhozápadne od obce Čičmany. Preteká celým územím Rajeckej doliny. V Žiline sa vlieva do Váhu. Ohraničuje Lúčanskú Malú Fatru od západu a Strážovské vrchy z východu.

Rieka je vodácky splavná v dĺžke 32 km. V úseku FačkovRajec je stredne ťažká a z Rajca po ústie ľahká. Na hornom úseku má plytké kamenisté koryto s dosť prudkým spádom. Má niekoľko hatí, ktoré sú zväčša zjazdné. Celá plavba je pomerne náročná, lebo koryto Rajčanky je pomerne úzke a tok vody rýchly. Na hornom toku preteká pomerne úzkym údolím s veľmi peknou scenériou. Po ľavej strane sú Strážovské vrchy a po pravej strane Lúčanská Fatra. Po 4 km plavby sa údolie rozširuje.

Prístup do Rajca železnicou a z Rajca do Fačkova len po ceste. Cesta a železnica prechádzajú súbežne s riekou.

Rajčanka je ľavostranným prítokom Váhu, má dĺžku 47,5 km a priemerný prietok 4 m³/s pri obci Stránske. Je tokom III. rádu. Pramení v Strážovských vrchoch, v podcelku Zliechovská hornatina, na juhovýchodnom svahu Strážova (1 213,3 m n. m.) v nadmorskej výške približne 775 m n. m., v lokalite Zákľuka.

Opis toku

Najprv tečie na krátkom úseku na východ, v Čičmanoch priberá pravostranný prítok spod Lazového vrchu (856,2 m n. m.) a vytvára Čičmiansku dolinu. Preteká ňou severovýchodným smerom, priberá zľava Šiandorovú a sprava Žilinskú, ďalej významnejší prítok Ráztoka z pravej strany spod Reváňa (1 204,6 m n. m.) a tok sa stáča viac k severu. Oblúkom obteká obec Fačkov a dostáva sa do Rajeckej doliny, kde prvým prítokom je Rybná (497,8 m n. m.) z pravej strany, nasleduje Lesnianka pri obci Rajecká Lesná, ďalej preteká cez Šuju, Rajec a Kľače, pri obci Jasenové priberá ľavostrannú Čierňanku a rieka sa stáča na severovýchod. Tečie cez Zbyňov a okrajom Rajeckých Teplíc, kde na krátkom úseku tečie východným smerom, priberá Porubský potok a Kuneradský potok, pričom nad ľavým brehom Rajčanky sa vypínajú Skalky (podcelok Súľovských vrchov). Pri obci Poluvsie priberá sprava Stránsky potok a rieka sa opäť obracia na severovýchod. Z pravej strany ešte priberá Medzihorský potok a za Turskou skalou (obtočník Rajčanky) oblúkom vstupuje do Žilinskej kotliny. Tu sprava priberá Turiansky potok a tečie už len na sever, najprv popri Porúbke, následne zľava priberá Svinianku a Lietavský potok, preteká Lietavskou Lúčkou a napokon priteká na územie mesta Žilina. Tu priberá zľava ešte Bitarovský potok a Bradovú a v severozápadnej časti mesta, pri mestskej časti Strážov ústi v nadmorskej výške 326,1 m n. m. do Váhu.

Povodie Rajčanky podľa prítokov (v smere toku)

Rajčanka (P - pravostranný prítok, Ľ - ľavostranný prítok)