Biely dom: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ZéroBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: cdo:Băh Gṳ̆ng
ZéroBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Zmenil: de:Weißes Haus (Washington)
Riadok 34: Riadok 34:
[[cy:Tŷ Gwyn]]
[[cy:Tŷ Gwyn]]
[[da:Det Hvide Hus]]
[[da:Det Hvide Hus]]
[[de:Weißes Haus]]
[[de:Weißes Haus (Washington)]]
[[dv:ހުދު ގަނޑުވަރު]]
[[dv:ހުދު ގަނޑުވަރު]]
[[el:Λευκός Οίκος]]
[[el:Λευκός Οίκος]]

Verzia z 00:52, 1. marec 2012

Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Biely dom pozri Biely dom (rozlišovacia stránka).
Biely dom, sídlo a pracovisko prezidenta USA
Letecká snímka celého areálu Bieleho domu, od roku 1995 je časť Pennsylvania Avenue pred Bielym domom uzatvorená pre automobilovú dopravu s výnimkou vládnych vozidiel, chodci a cyklisti nemajú prístup pred Biely dom obmedzený
Marine One krátko pred pristátím na trávniku pred Bielym domom

Biely dom je oficiálnym sídlom a hlavným pracoviskom prezidenta Spojených štátov amerických. Jeho adresa je 1600 Pennsylvania Avenue NW vo Washingtone D.C. Bol postavený v rokoch 17921800 v neskorogregoriánskom slohu a je exekutívnym sídlom každého prezidenta USA počnúc Johnom Adamsom. Keď sa v roku 1801 nasťahoval do Bieleho domu Thomas Jefferson, spolu s architektom Benjaminom Henrym Latrobom rozšírili vonkajšok budovy vytvorením dvoch kolonád.

V roku 1814, počas vojny, bolo sídlo podpálené britskou armádou. Zničený bol interiér a obhorená väčšina vonkajších stien. S rekonštrukciou sa začalo takmer ihneď. Prezident James Monroe sa nasťahoval do čiastočne zrekonštruovaného domu v októbri 1817. Stavba pokračovala s dodatkom Južného Portorika v roku 1824 a neskôr severného, v roku 1829. V dôsledku neustáleho zapĺňania sa domu, prezident Theodore Roosevelt premiestnil v roku 1901 takmer všetky kancelárske práce do novo zrekonštruovaného západného krídla. O osem rokov neskôr prezident William H. Taft rozšíril západné krídlo a vytvoril prvú oválnu pracovňu. Podkrovie bolo prestavané na obytnú časť v roku 1927 rozšírením existujúcej holandskej strechy. Novopostavené východné krídlo bolo využívané ako recepčná zóna pre spoločenské udalosti. Oboje z nových krídel boli prepojené Jeffersonovými kolonádami. Zmeny východného krídla boli dokončené v roku 1946 vytvorením dodatočného priestoru pre kancelárie. V roku 1948 bolo zistené, že nosné vonkajšie steny a vnútorné drevené brvná majú blízko k zlyhaniu. Podľa Harryho S. Trumana boli vnútorné miestnosti kompletne rozobraté, výsledkom bola výstavba novej vnútornej oceľovej nosnej konštrukcie a zmontovanie vnútorných miestností.

Dnes komplex Bieleho domu zahŕňa výkonnú rezidenciu (v ktorej býva rodina úradujúceho prezidenta), západné krídlo (miesto oválnej pracovne, kabinetu a Rooseveltovej miestnosti) a východné krídlo (miesto pracovne prvej dámy a spoločenského sekretariátu Bieleho domu), rovnako aj Eisenhower Executive Office Building, v ktorej sú pracovne prezidenta a viceprezidenta.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Biely dom.

Externé odkazy

Oficiálna stránka Bieleho domu (po anglicky)