Sony: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bronto (diskusia | príspevky)
Sony premiestnená na Soní
 
Xmetov (diskusia | príspevky)
Sony
Riadok 1: Riadok 1:
[[Súbor:Sony Building Japan 2006 - Tokyo - Ginza.JPG|thumb|Sídlo spoločnosti Sony v tokijskej Ginze]]
#presmeruj [[Soní]]

'''Soní kabušiki gaiša''' ({{v jazyku|jpn|ソニー株式会社}} - doslova: ''Soní akciová spoločnosť'', medzinárodne vystupuje pod názvom '''Sony Corporation''') je jedna z najväčších mediálnych korporácií, ktorá sídli v japonskom [[Tokio|Tokiu]]. Je to predovšetkým výrobca elektroniky, videa, videohier, nástrojov na komunikáciu a produktov informačných technológií pre konzumný aj profesionálny trh.

== Produkty ==
K najvýznamnejším vynálezom a vývojovým počinom z dielne Sony patrí [[televízor]] s farebným systémom Trinitron z roku 1968, ktorý bol na tie časy prelomový tým, že dokázal vytvoriť dokonalejší a vernejší [[obraz]]. V roku 1971 predstavila spoločnosť farebný videorekordér, o štyri roky neskôr prvý domáci [[videorekordér]] na svete Betamax. Obrovskú popularitu získal vreckový hudobný prehrávač pod názvom Walkman z roku 1979 V roku 1983 v spolupráci s firmou [[Koninklijke Philips Electronics|Philips]] uviedlo Sony na trh novú technológiu audio disku [[CD]], pričom súčasne bol predstavený aj prvý CD prehrávač. Sony vzápätí posunulo značku Walkman k prenosným CD prehrávačom a vznikla séria diskmanov.
V roku [[1995]] uviedla na trh úspešnú hernú konzolu [[PlayStation]], neskôr aj pokračovania, [[PlayStation 2]] v roku [[2001]] a [[PlayStation 3]] v roku [[2006]] a stal sa kultovým výrobkom.

== Dejiny spoločnosti ==
V roku 1946, mladý inžinier Masaru Ibuka a fyzik Akio Morita, ktorí sa stretli počas vojny vo vojenskej výskumnej komisii japonského loďstva, investovali 190 000 jenov, v prepočte asi 500 dolárov, aby rozbehli opravovňu. Vznikla tak spoločnosť so zložitým názvom Tókjó Cušin Kógjó (Tokyo Telecommunications Engineering Corporation), ktorá sídlila v Tokiu a spočiatku mala iba 20 zamestnancov.
Okrem opráv elektrospotrebičov sa snažila Tókjó Cušin Kógjó venovať aj vývoju a ponúkala vlastný výrobok, novinku - automatický varič ryže. Hoci bol tento prístroj v tej dobe v Japonsku veľmi populárny, slávu spoločnosti nepriniesol. Dôvod bol prostý. Išlo o zložitý prístroj na jednoduchú činnosť. (foto- varič ryže) Zakladatelia Sony sa z toho poučili a začali vyrábať jednoduchú spotrebnú elektroniku. Snaha o invenciu a inováciu sa stala Sony vlastnou, a z tohto hľadiska sa našlo len málo spoločností, ktoré boli schopné sa Sony vyrovnať.
Skutočný prelom však nastal o niekoľko rokov neskôr, a to v roku 1954. Inžinieri Sony už vtedy snívali o malom rádiu, ktoré by bolo možné nosiť so sebou po celý deň. V tom čase zároveň firma získala licenciu na výrobu tranzistorov vynájdených v Amerike. Tie pôvodné boli veľké a ťažké, nezvykli sa totiž používať pri výrobe rádioprijímačov, ktoré boli plne elektrónkové. Ale zrodil sa nápad vytvoriť tranzistorové rádio, ktoré Moritova a Ibukova spoločnosť uviedla na trh v nasledujúcom roku.

== Názov spoločnosti ==
Dosiahnutý úspech podnietil ambície dvojice poobzerať sa po širšom trhu, než aký bol japonský. To si vyžadovalo vytvoriť medzinárodnú tvár spoločnosti a meno, ktoré by bolo ľahšie zapamätateľné. A tak, spojením jedného slova a jedného slovného spojenia – latinského „sonus“ , ktoré je koreňom anglických slov „sound“ (zvuk) a „sonic“ (zvukový), a slovného spojenia „sonny boy“, ktoré označovalo mladého človeka voľného a priekopníckeho ducha, vznikol názov Sony. Takýto názov mal upozorňovať na to, že spoločnosť je mladá a ľudia v nej zamestnaní oplývajú energiou a vášňou tvoriť bez akýchkoľvek bariér či obmedzení.

== Externé odkazy ==
* [http://www.sony.sk/ www.sony.sk]
* [http://www.sony.com/ www.sony.com]

[[Kategória:Sony| ]]

[[ang:Sonyȝeȝyld]]
[[ar:سوني]]
[[az:Sony]]
[[be:Sony]]
[[bg:Сони]]
[[bn:সনি]]
[[bs:Sony]]
[[ca:Sony]]
[[ckb:کۆمپانیای سۆنی]]
[[cs:Sony]]
[[da:Sony]]
[[de:Sony]]
[[el:Sony]]
[[en:Sony]]
[[eo:Sony]]
[[es:Sony]]
[[et:Sony]]
[[eu:Sony]]
[[fa:سونی]]
[[fi:Sony]]
[[fr:Sony]]
[[ga:Sony]]
[[gan:Sony]]
[[gl:Sony]]
[[he:סוני]]
[[hi:सोनी]]
[[hr:Sony]]
[[hu:Sony Corporation]]
[[id:Sony]]
[[io:Sony]]
[[is:Sony]]
[[it:Sony]]
[[ja:ソニー]]
[[ka:Sony]]
[[kaa:Sony]]
[[ko:소니]]
[[ku:Sony]]
[[lt:Sony]]
[[lv:Sony]]
[[mr:सोनी]]
[[ms:Sony]]
[[nah:Sony]]
[[nl:Sony Corporation]]
[[no:Sony]]
[[pl:Sony]]
[[pnb:سونی]]
[[ps:سوني]]
[[pt:Sony]]
[[ro:Sony]]
[[ru:Sony]]
[[sah:Sony]]
[[sh:Sony]]
[[simple:Sony]]
[[sl:Sony]]
[[sq:Sony]]
[[sr:Сони]]
[[sv:Sony]]
[[ta:சோனி]]
[[th:โซนี่]]
[[tr:Sony]]
[[uk:Sony]]
[[ur:سونی]]
[[uz:Sony]]
[[vi:Sony]]
[[yo:Sony]]
[[zh:索尼]]
[[zh-min-nan:Sony]]
[[zh-yue:Sony]]

Verzia z 02:23, 4. apríl 2012

Sídlo spoločnosti Sony v tokijskej Ginze

Soní kabušiki gaiša (jap. ソニー株式会社 - doslova: Soní akciová spoločnosť, medzinárodne vystupuje pod názvom Sony Corporation) je jedna z najväčších mediálnych korporácií, ktorá sídli v japonskom Tokiu. Je to predovšetkým výrobca elektroniky, videa, videohier, nástrojov na komunikáciu a produktov informačných technológií pre konzumný aj profesionálny trh.

Produkty

K najvýznamnejším vynálezom a vývojovým počinom z dielne Sony patrí televízor s farebným systémom Trinitron z roku 1968, ktorý bol na tie časy prelomový tým, že dokázal vytvoriť dokonalejší a vernejší obraz. V roku 1971 predstavila spoločnosť farebný videorekordér, o štyri roky neskôr prvý domáci videorekordér na svete Betamax. Obrovskú popularitu získal vreckový hudobný prehrávač pod názvom Walkman z roku 1979 V roku 1983 v spolupráci s firmou Philips uviedlo Sony na trh novú technológiu audio disku CD, pričom súčasne bol predstavený aj prvý CD prehrávač. Sony vzápätí posunulo značku Walkman k prenosným CD prehrávačom a vznikla séria diskmanov. V roku 1995 uviedla na trh úspešnú hernú konzolu PlayStation, neskôr aj pokračovania, PlayStation 2 v roku 2001 a PlayStation 3 v roku 2006 a stal sa kultovým výrobkom.

Dejiny spoločnosti

V roku 1946, mladý inžinier Masaru Ibuka a fyzik Akio Morita, ktorí sa stretli počas vojny vo vojenskej výskumnej komisii japonského loďstva, investovali 190 000 jenov, v prepočte asi 500 dolárov, aby rozbehli opravovňu. Vznikla tak spoločnosť so zložitým názvom Tókjó Cušin Kógjó (Tokyo Telecommunications Engineering Corporation), ktorá sídlila v Tokiu a spočiatku mala iba 20 zamestnancov. Okrem opráv elektrospotrebičov sa snažila Tókjó Cušin Kógjó venovať aj vývoju a ponúkala vlastný výrobok, novinku - automatický varič ryže. Hoci bol tento prístroj v tej dobe v Japonsku veľmi populárny, slávu spoločnosti nepriniesol. Dôvod bol prostý. Išlo o zložitý prístroj na jednoduchú činnosť. (foto- varič ryže) Zakladatelia Sony sa z toho poučili a začali vyrábať jednoduchú spotrebnú elektroniku. Snaha o invenciu a inováciu sa stala Sony vlastnou, a z tohto hľadiska sa našlo len málo spoločností, ktoré boli schopné sa Sony vyrovnať. Skutočný prelom však nastal o niekoľko rokov neskôr, a to v roku 1954. Inžinieri Sony už vtedy snívali o malom rádiu, ktoré by bolo možné nosiť so sebou po celý deň. V tom čase zároveň firma získala licenciu na výrobu tranzistorov vynájdených v Amerike. Tie pôvodné boli veľké a ťažké, nezvykli sa totiž používať pri výrobe rádioprijímačov, ktoré boli plne elektrónkové. Ale zrodil sa nápad vytvoriť tranzistorové rádio, ktoré Moritova a Ibukova spoločnosť uviedla na trh v nasledujúcom roku.

Názov spoločnosti

Dosiahnutý úspech podnietil ambície dvojice poobzerať sa po širšom trhu, než aký bol japonský. To si vyžadovalo vytvoriť medzinárodnú tvár spoločnosti a meno, ktoré by bolo ľahšie zapamätateľné. A tak, spojením jedného slova a jedného slovného spojenia – latinského „sonus“ , ktoré je koreňom anglických slov „sound“ (zvuk) a „sonic“ (zvukový), a slovného spojenia „sonny boy“, ktoré označovalo mladého človeka voľného a priekopníckeho ducha, vznikol názov Sony. Takýto názov mal upozorňovať na to, že spoločnosť je mladá a ľudia v nej zamestnaní oplývajú energiou a vášňou tvoriť bez akýchkoľvek bariér či obmedzení.

Externé odkazy