Hermann Buhl: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d →‎Život: formát a iné menšie
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: pnb:ہرمن بوہل
Riadok 43: Riadok 43:
[[no:Hermann Buhl]]
[[no:Hermann Buhl]]
[[pl:Hermann Buhl]]
[[pl:Hermann Buhl]]
[[pnb:ہرمن بوہل]]
[[ru:Буль, Герман]]
[[ru:Буль, Герман]]
[[sv:Hermann Buhl]]
[[sv:Hermann Buhl]]

Verzia z 10:19, 5. apríl 2012

Hermann Buhl
rakúsky horolezec
Hermann Buhl
Narodenie21. september 1924
Innsbruck
Úmrtie27. jún 1957
Čogolisa, Pakistan
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Hermann Buhl

Hermann Buhl (* 21. september 1924 Innsbruck - 27. jún, 1957 Čogolisa, Pakistan) bol rakúsky horolezec, jeden z najvýznamnejších povojnových horolezcov. Zaslúžil sa o aplikáciu alpského štýlu pri lezení v Himalájach.

Život

Buhl sa narodil v Innsbrucku, ako najmladšie zo štyroch detí. Po smrti svojej matky strávil niekoľko rokov v sirotinci. V 30. rokoch začal napriek zdravotným problémom liezť v Rakúskych Alpách. V roku 1939 vstúpil do Innsbruckej pobočky spolku Nemeckých alpinistov (Deutscher Alpenverein) a čoskoro zvládol lezenie do obtiažnosti 6.

Cez druhú svetovú vojnu prerušil štúdium na škole a vstúpil do nemeckých horských jednotiek, bojoval pri Monte Cassine. Bol zajatý americkými jednotkami. Po vojne sa vrátil domov do Innsbrucku a zarábal si na živobytie príležitostnou prácou. Koncom 40. rokov ukončil kurz horského vodcu.

3. júla 1953 uskutočnil prvovýstup na Nanga Parbat (8125 m n. m.). V záverečnom úseku výstupu liezol sám. Bol prvým horolezcom, ktorý vystúpil na osemtisícovku čiastočne sólovým výstupom, a zároveň bez pomoci kyslíkového prístroja. Pri výstupe na Nanga Parbat prišlo dovtedy o život už 31 horolezcov.

9. júna 1957 uskutočnil spolu s Fritzom Winterstellerom a Marcusom Schmuckom prvovýstup na Broad Peak vysoký 8047 m n. m. O niekoľko dní neskôr sa spolu s Kurtom Diembergerom pokúsil zdolať vrchol Čogolisa (7654 m n. m.) alpským štýlom, Buhl však pri tomto pokuse zahynul blízko vrcholu, po tom, čo sa pod ním utrhol ľadový previs. Jeho telo sa nenašlo.