Josef Masopust: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
práca
práca
Riadok 1: Riadok 1:
{{Pracuje sa}}
{{Pracuje sa}}
[[Súbor:Josef Masopust (2011).jpg|thumb|Josef Masopust (2011)]]
[[Súbor:Josef Masopust (2011).jpg|thumb|Josef Masopust (2011)]]
'''Josef Masopust''' ([[9. február]] [[1931]], S[[třimice]]) je bývalý československý futbalový hráč a tréner, najlepší európsky futbalista roku 1962. V tom istom roku obdržal aj významnú cenu Zlatá lopta. Českomoravský futbalový zväz ho vyhlásil ''Najlepší českým futbalistom posledných 50 rokov''. V roku 2000 vyhral anketu ''Česká futbalová osobnosť storočia'' a krátko potom ho odborníci zvolili ''Českým futbalistom storočia''.
'''Josef Masopust''' ([[9. február]] [[1931]], [[Střimice]]) je bývalý československý futbalový hráč a tréner, najlepší európsky futbalista roku 1962. V tom istom roku obdržal aj významnú cenu Zlatá lopta. Českomoravský futbalový zväz ho vyhlásil ''Najlepší českým futbalistom posledných 50 rokov''. V roku 2000 vyhral anketu ''Česká futbalová osobnosť storočia'' a krátko potom ho odborníci zvolili ''Českým futbalistom storočia''.
[[File:Josef Masopust podpis.jpg|thumb|Podpis Josefa Masopusta (2011)]]
[[File:Josef Masopust podpis.jpg|thumb|Podpis Josefa Masopusta (2011)]]
== Životopis ==
== Životopis ==
Narodil se roku [[1931]] ve vesnici [[Střimice]] u [[Most (město)|Mostu]] jako nejstarší z šesti dětí do rodiny [[horník]]a. Kvůli těžbě hnědého uhlí přestala obec existovat.
Narodil se roku [[1931]] ve vesnici Střimice pri [[Most (mesto)|Moste]] jako nejstarší z šesti dětí do rodiny [[baník]]a. Kvůli těžbě hnědého uhlí přestala obec existovat.


=== Fotbalista ===
=== Fotbalista ===
První ligu začal hrát na fotbalovém stadiónu ''Na drožďárně'' v [[Teplice|Teplicích]]. Poté přestoupil do klubu [[Dukla Praha (fotbal)|Dukly Praha]], za který hrál téměř celou svou kariéru a v jehož dresu, vedle reprezentačního, také získával fotbalovou slávu.
První ligu začal hrát na fotbalovém stadiónu ''Na drožďárně'' v [[Teplice|Tepliciach]]. Poté přestoupil do klubu [[Dukla Praha|Dukly Praha]], za který hrál téměř celou svou kariéru a v jehož dresu, vedle reprezentačního, také získával fotbalovou slávu.


Krátce po válce se stal hráčem dorosteneckého mužstva Mostu, kam se rodina po válce přestěhovala. V sedmnácti už hrál za A-mužstvo. V roce [[1949]], v osmnácti letech, podepsal přestup do ligových Teplic, za které hrál od začátku sezóny [[1950]] dva roky. Když nastoupil vojenskou základní službu, přešel do nově se tvořícího klubu ATK Praha, které později působilo pod názvy ÚDA a [[Dukla Praha (fotbal)|Dukla Praha]]. V armádním mužstvu zůstal patnáct let. Po celou dobu hrál na místě levého záložníka. Stal se tvůrcem hry a spolu s týmem získal sedm ligových titulů.
Krátce po válce se stal hráčem dorosteneckého mužstva Mostu, kam se rodina po válce přestěhovala. V sedmnácti už hrál za A-mužstvo. V roce [[1949]], v osmnácti letech, podepsal přestup do ligových Teplic, za které hrál od začátku sezóny [[1950]] dva roky. Když nastoupil vojenskou základní službu, přešel do nově se tvořícího klubu ATK Praha, které později působilo pod názvy ÚDA a Dukla Praha. V armádním mužstvu zůstal patnáct let. Po celou dobu hrál na místě levého záložníka. Stal se tvůrcem hry a spolu s týmem získal sedm ligových titulů.


Reprezentační dres Československa oblékl poprvé v roce 1954 a za národní mužstvo odehrál celkem 63 zápasů, ve kterých vstřelil 10 branek. Měl velký podíl na třetím místě našich fotbalistů na [[mistrovství Evropy ve fotbale 1960|mistrovství Evropy 1960]] ve [[Francie|Francii]] a především na stříbrném umístění na [[mistrovství světa ve fotbale 1962|mistrovství světa 1962]] v [[Chile]]. O půl roku později získal [[Zlatý míč]], který je každoročně určen pro nejlepšího fotbalistu Evropy. V letech [[1963]]–[[1965]] hrál za vybraná mužstva světa a Evropy, v týmu Evropy mu byla svěřena funkce kapitána. Závěr hráčské kariéry strávil v letech [[1968]]–[[1970]] v [[Belgie|Belgii]]. Na vrcholné úrovni se pohyboval do třiceti devíti let.
Reprezentační dres Československa oblékl poprvé v roce [[1954]] a za národní mužstvo odehrál celkem 63 zápasů, ve kterých vstřelil 10 branek. Měl velký podíl na třetím místě našich fotbalistů na [[Majstrovstvá Európy vo futbale 1960|majstrovstvách Európy 1960]] ve [[Francúzsko|Francúzsku]] a především na stříbrném umístění na [[Majstrovstvá sveta vo futbale 1962|majstrovstvách sveta 1962]] v [[Čile]]. O půl roku později získal [[Zlatá lopta|Zlatú loptu]], ktorá je každoročně určen pro nejlepšího fotbalistu Evropy. V letech [[1963]]–[[1965]] hral za vybrané mužstvá sveta a Európy, v týmu Evropy mu byla svěřena funkcia kapitána. Záver hráčskej kariéry strávil v rokoch [[1968]]–[[1970]] v [[Belgicko|Belgicku]]. Na vrcholnej úrovni sa pohyboval do třiceti devíti let.


Z mnoha set utkání, která sehrál, mu v paměti nejvíc utkvěl zápas [[Dukla Praha (fotbal)|Dukla Praha]] – [[FC Santos]] v roce [[1959]] v [[Ciudad de México|Mexiko-City]] a [[Československo]] – [[Brazílie]] ve finále mistrovství světa v roce [[1962]] v [[Santiago de Chile]]. V utkání v Mexiku vyhrála Dukla Praha nad tehdy patrně nejlepším světovým fotbalovým klubem světa z Brazílie 4:3. Vstřelil dva góly, byl nejlepším hráčem zápasu a podal lepší výkon než největší hvězda Santosu [[Pelé]]. Druhým vrcholem bylo finále mistrovství světa [[1962]], ve kterém vstřelil Brazilcům jediný a vedoucí gól Československa, které prohrálo 1:3.
Z mnoha set utkání, která sehrál, mu v paměti nejvíc utkvěl zápas Dukla Praha – [[FC Santos]] v roce [[1959]] v [[Mexiko (mesto)|Mexiko-City]] a [[Československo]] – [[Brazília]] ve finále mistrovství světa v roce [[1962]] v [[Santiago de Chile]]. V utkání v Mexiku vyhrála Dukla Praha nad tehdy patrně nejlepším světovým fotbalovým klubem světa z Brazílie 4:3. Vstřelil dva góly, byl nejlepším hráčem zápasu a podal lepší výkon než největší hvězda Santosu [[Pelé]]. Druhým vrcholem bylo finále mistrovství světa [[1962]], ve kterém vstřelil Brazilcům jediný a vedoucí gól Československa, které prohrálo 1:3.


V 63 reprezentačních zápasech ([[1954]]-[[1966]]) dal Masopust 10 gólů<ref>http://www.fotbal.cz/c/nat/players/viewstat.asp?name=MasopustJosef</ref>. Svou hráčskou kariéru prožil v týmech Teplic (54 zápasů v letech [[1950]]-[[1951]]) a zejména v ATK, později přejmenovaný na [[Dukla Praha]] - (350 zápasů v období [[1952]]-[[1968]]). V československé lize zaznamenal 386 zápasů a 79 gólů. V březnu [[2004]] ho [[Pelé]] jmenoval jedním ze 125 nejlepších žijících fotbalistů světa.<ref>http://wiki.vysledky.cz/Josef_Masopust</ref>
V 63 reprezentačních zápasech ([[1954]]-[[1966]]) dal Masopust 10 gólů<ref>http://www.fotbal.cz/c/nat/players/viewstat.asp?name=MasopustJosef</ref>. Svou hráčskou kariéru prožil v týmech Teplic (54 zápasů v letech [[1950]]-[[1951]]) a zejména v ATK, později přejmenovaný na [[Dukla Praha]] - (350 zápasů v období [[1952]]-[[1968]]). V československé lize zaznamenal 386 zápasů a 79 gólů. V březnu [[2004]] ho [[Pelé]] jmenoval jedním ze 125 nejlepších žijících fotbalistů světa.<ref>http://wiki.vysledky.cz/Josef_Masopust</ref>


=== Trenér ===
=== Trenér ===
Po roce [[1968]] se stal hrajícím trenérem belgického týmu Crossing. V roce [[1978]] přivedl k titulu ligového mistra [[Brno]], v letech [[1984]]–[[1988]] byl trenérem národního týmu [[Československo|Československa]]. V letech 1988 až 1991 působil také v [[Indonésie|Indonésii]] jako trenér tamějšího reprezentačního mužstva juniorů (hráčů do 21 let). Řadu let vykonával funkci předsedy Nadace fotbalových internacionálů.
Po roce [[1968]] se stal hrajícím trenérem belgického týmu Crossing. V roce [[1978]] přivedl k titulu ligového mistra [[Brno]], v letech [[1984]]–[[1988]] byl trenérem národního týmu [[Československo|Československa]]. V letech 1988 až 1991 působil také v [[Indonézia|Indonézii]] ako tréner tamějšího reprezentačního mužstva juniorů (hráčů do 21 let). Řadu let vykonával funkciu predsedu Nadace fotbalových internacionálů.


== Literatúra ==
== Literatúra ==
Riadok 55: Riadok 55:
{{DEFAULTSORT:Masopust, Josef}}
{{DEFAULTSORT:Masopust, Josef}}


[[Kategória:Česko-slovenskí futbalisti]]
[[Kategorie:Českoslovenští fotbalisté]]
[[Kategória:Držitelia Zlatej lopty]]
[[Kategorie:Držitelé Zlatého míče]]
[[Kategorie:Fotbalisté FK Teplice]]
[[Kategória:Hráči FK Teplice]]
[[Kategorie:Fotbalisté FK Dukla Praha]]
[[Kategória:Hráči FK Dukla Praha]]
[[Kategória:Futbaloví tréneri podľa klubu]]
[[Kategorie:Trenéři FK Dukla Praha]]
[[Kategória:Tréneri futbalových reprezentácií]]
[[Kategorie:Trenéři FC Zbrojovka Brno]]
[[Kategória:Narodenia v 1931]]
[[Kategorie:Trenéři československé fotbalové reprezentace]]
[[Kategória:Žijúci ľudia]]
[[Kategorie:Narození 1931]]

[[Kategorie:Žijící lidé]]
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Nositelé Medaile Za zásluhy (Česko)]]


[[ar:يوسيف ماسوبست]]
[[ar:يوسيف ماسوبست]]

Verzia z 19:16, 12. máj 2012

Josef Masopust (2011)

Josef Masopust (9. február 1931, Střimice) je bývalý československý futbalový hráč a tréner, najlepší európsky futbalista roku 1962. V tom istom roku obdržal aj významnú cenu Zlatá lopta. Českomoravský futbalový zväz ho vyhlásil Najlepší českým futbalistom posledných 50 rokov. V roku 2000 vyhral anketu Česká futbalová osobnosť storočia a krátko potom ho odborníci zvolili Českým futbalistom storočia.

Podpis Josefa Masopusta (2011)

Životopis

Narodil se roku 1931 ve vesnici Střimice pri Moste jako nejstarší z šesti dětí do rodiny baníka. Kvůli těžbě hnědého uhlí přestala obec existovat.

Fotbalista

První ligu začal hrát na fotbalovém stadiónu Na drožďárně v Tepliciach. Poté přestoupil do klubu Dukly Praha, za který hrál téměř celou svou kariéru a v jehož dresu, vedle reprezentačního, také získával fotbalovou slávu.

Krátce po válce se stal hráčem dorosteneckého mužstva Mostu, kam se rodina po válce přestěhovala. V sedmnácti už hrál za A-mužstvo. V roce 1949, v osmnácti letech, podepsal přestup do ligových Teplic, za které hrál od začátku sezóny 1950 dva roky. Když nastoupil vojenskou základní službu, přešel do nově se tvořícího klubu ATK Praha, které později působilo pod názvy ÚDA a Dukla Praha. V armádním mužstvu zůstal patnáct let. Po celou dobu hrál na místě levého záložníka. Stal se tvůrcem hry a spolu s týmem získal sedm ligových titulů.

Reprezentační dres Československa oblékl poprvé v roce 1954 a za národní mužstvo odehrál celkem 63 zápasů, ve kterých vstřelil 10 branek. Měl velký podíl na třetím místě našich fotbalistů na majstrovstvách Európy 1960 ve Francúzsku a především na stříbrném umístění na majstrovstvách sveta 1962 v Čile. O půl roku později získal Zlatú loptu, ktorá je každoročně určen pro nejlepšího fotbalistu Evropy. V letech 19631965 hral za vybrané mužstvá sveta a Európy, v týmu Evropy mu byla svěřena funkcia kapitána. Záver hráčskej kariéry strávil v rokoch 19681970 v Belgicku. Na vrcholnej úrovni sa pohyboval do třiceti devíti let.

Z mnoha set utkání, která sehrál, mu v paměti nejvíc utkvěl zápas Dukla Praha – FC Santos v roce 1959 v Mexiko-City a ČeskoslovenskoBrazília ve finále mistrovství světa v roce 1962 v Santiago de Chile. V utkání v Mexiku vyhrála Dukla Praha nad tehdy patrně nejlepším světovým fotbalovým klubem světa z Brazílie 4:3. Vstřelil dva góly, byl nejlepším hráčem zápasu a podal lepší výkon než největší hvězda Santosu Pelé. Druhým vrcholem bylo finále mistrovství světa 1962, ve kterém vstřelil Brazilcům jediný a vedoucí gól Československa, které prohrálo 1:3.

V 63 reprezentačních zápasech (1954-1966) dal Masopust 10 gólů[1]. Svou hráčskou kariéru prožil v týmech Teplic (54 zápasů v letech 1950-1951) a zejména v ATK, později přejmenovaný na Dukla Praha - (350 zápasů v období 1952-1968). V československé lize zaznamenal 386 zápasů a 79 gólů. V březnu 2004 ho Pelé jmenoval jedním ze 125 nejlepších žijících fotbalistů světa.[2]

Trenér

Po roce 1968 se stal hrajícím trenérem belgického týmu Crossing. V roce 1978 přivedl k titulu ligového mistra Brno, v letech 19841988 byl trenérem národního týmu Československa. V letech 1988 až 1991 působil také v Indonézii ako tréner tamějšího reprezentačního mužstva juniorů (hráčů do 21 let). Řadu let vykonával funkciu predsedu Nadace fotbalových internacionálů.

Literatúra

  • Fotbal jménem Masopust

Referencie

  1. http://www.fotbal.cz/c/nat/players/viewstat.asp?name=MasopustJosef
  2. http://wiki.vysledky.cz/Josef_Masopust

Externé odkazy