War Pigs: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: gl:War Pigs
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.3) (robot Pridal: th:วอร์พิกส์
Riadok 47: Riadok 47:
[[ru:War Pigs]]
[[ru:War Pigs]]
[[sv:War Pigs]]
[[sv:War Pigs]]
[[th:วอร์พิกส์]]

Verzia z 05:52, 17. máj 2012

„„War Pigs““
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
z albumu Paranoid
Vydané 1970
Žáner Heavy metal
Dĺžka 8:24
Vydavateľstvo Vertigo (UK)
Warner Bros. (US)
Paranoid chronológia skladieb
Paranoid
(2)

„War Pigs“ je úvodný song najpredávanejšieho štúdiového albumu Paranoid (1970) britskej Heavy metalovej formácie Black Sabbath. Témou skladby je vojna a absurdita postoja mocných, ktorí vstúpia do nej bez ohľadu na slabých, ktorých posielajú za seba na smrť. Pre túto tému je niekedy zaraďovaná aj do kategórie protest songov.

Spolu s piesňami „Paranoid“ a „Iron Man“ patrí „War Pigs“ medzi najčastejšie vydávané tituly na väčšine koncertných a kompilačných albumov skupiny Black Sabbath. Záver skladby je melodickejší ako jej ostatné časti a jeho pôvodný názov bol „Luke's Wall“.

„War Pigs“ mal byť aj názvom celého albumu, na ktorom vyšla táto skladba, no nahrávacia spoločnosť sa obávala ohlasov zo strany zástancov vojny vo Vietname.

V priebehu rokov od vydania skladby sa na hudobnej scéne objavilo viacero jej coververzií od rôznych hudobníkov a skupín ako sú napríklad Sacred Reich, Raymond Watts, Faith No More, The Dresden Dolls, Cat Power, Peaches, Gov't Mule, Reef, Cake, The Flaming Lips, Tesla, ale aj bluegrassová skupina Hayseed Dixie, či raper Kano, ktorý použil gitarové party skladby vo svojej piesni "I Don't Know Why", coververziu skladby nahrala na svoj koncertný album (Live from New York) aj funk/ brassová kapela z New Orleansu, Bonerama...

Externé odkazy