Cimľanská priehrada: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ZéroBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: fi:Tsimljanskin tekojärvi
AvicBot (diskusia | príspevky)
d r2.6.5) (robot Zmenil: cs:Cimljanská přehradní nádrž
Riadok 25: Riadok 25:
[[Kategória:Volgogradská oblasť]]
[[Kategória:Volgogradská oblasť]]


[[cs:Cimljanská přehrada]]
[[cs:Cimljanská přehradní nádrž]]
[[de:Zimljansker Stausee]]
[[de:Zimljansker Stausee]]
[[en:Tsimlyansk Reservoir]]
[[en:Tsimlyansk Reservoir]]

Verzia z 23:06, 12. jún 2012

Družicová snímka z októbra 1994

Cimľanská priehrada (rus. Цимлянское водохранилище) je priehradná nádrž na rieke Don na území Rostovskej a Volgogradskej oblasti v Rusku. S výstavbou hydroelektrárne sa začalo v roku 1948 a priehrada bola naplnená v rokoch 1952-1953. Zavodnením územia boli zaplavené vykopávky starobylého mesta Sarkel.[1]

Priehradné jazero má rozlohu 2700 km², v najširšej časti má 38 km a s priemernou hĺbkou 8,8 metra dosahuje maximálny objem 23,9 km³, čím dokáže vyrovnávať aj dlhodobé výkyvy hladiny Donu a zlepšuje tak splavnosť rieky. V miestach dolných tokov hlavných prítokov Donu sa vytvorili zálivy široké až 5 km a dlhé 15 až 30 km. Vďaka jeho obrovskej ploche ho nazývajú aj morom. Jazero zamŕza v decembri a celkom rozmrzne až v druhej polovici apríla.

Hlavné prítoky priehrady

Využitie

Známe je čistotou vody, ktorá sa niekedy porovnáva s Bajkalským jazerom, svojimi širokými plážami a rybolovom. Dno je piesčité s občasnými kamenistými miestami. Vyskytuje sa tu okolo 40 druhov rýb, najrozšírenejšia je belica, loví sa tiež šťuka, pleskáč, kapor a iné.[2] Hlbšie miesta jazera sú ideálnym miestom pre dravé ryby, šťuku zubáča a sumca, ktorý sa tu dodnes loví tradičným donským spôsobom - "na kvok".

Na brehoch ležia prístavné mestá Volgodonsk a Kalač-na-Donu. Okrem vodnej dopravy, ktorá je súčasťou Volžsko-donskej vodnej cesty, sa jazero využíva na zavlažovanie polí v širokom okolí a umožňuje tak pestovať širokú škálu plodín.

Referencie

Iné projekty