Sally Ridová: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.2+) (robot Pridal: br:Sally Ride
MerlIwBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: lv:Sallija Raida
Riadok 78: Riadok 78:
[[jv:Sally K. Ride]]
[[jv:Sally K. Ride]]
[[ko:샐리 라이드]]
[[ko:샐리 라이드]]
[[lv:Sallija Raida]]
[[nds:Sally Kristen Ride]]
[[nds:Sally Kristen Ride]]
[[nl:Sally Ride]]
[[nl:Sally Ride]]

Verzia z 02:12, 26. júl 2012

Sally Kristen Rideová
Astronaut NASA
Sally Ridová
Št. príslušnosťUSA
Narodenie26. máj 1951 (72 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Predchádzajúce zamestnaniefyzik
Čas vo vesmíre14 dní 7 hodín 46 minút
Kozmonaut od1978 NASA
MisieSTS-7, STS-41-G
Znaky misií
Kozmonaut do15. augusta 1997

Sally Kristen Rideová (* 26. máj 1951, Los Angeles, Kalifornia, USA - † 23. júl 2012, La Jolla, Kalifornia) bola americká astrofyzička a prvá americká astronautka.

Život

Mladosť a výcvik

V roku 1973 získala titul inžiniera fyziky, v roku 1975 bakalára fyziky na univerzite v Stanforde. Na tejto univerzite získala aj zamestnanie asistentky v ich fyzikálnom oddelení. Do tímu kozmonautov NASA bola vybraná v roku 1978, vo svojich 37 rokoch, ako astronaut špecialista, v tom čase bola slobodná.

Lety do vesmíru

Do kozmu sa dostala ako tretia žena zo Zeme (a 121. kozmonaut vôbec) dvakrát na palube raketoplánu Challenger a strávila tam 14 dní.

Po prvýkrát to bolo s expedíciou STS-7. Kapitánom bol Robert Crippen, v posádke mal okrem Sally Rideovej troch mužov (Fredericka Haucka, Johna Fabiana a lekára Normana Thagarda). Počas letu vypustili dve družice a jednu zas neskôr niekoľkokrát cvične zachytili a nakoniec sa s ňou vrátili na Zem, na základňu Edwardsm Air Force Base.

Druhý let uskutočnila o rok neskôr s misiou STS-41-G. Rovnaký veliteľ mal v posádke šesť kozmonautov, z ktorých dvaja boli cudzinci a dve ženy (Paul Scully-Power z Austrálie, Marc Garneau z Kanady, Američanky Kathryn Sullivanová a Sally Rideová, dvaja Američania David Leestma a Jon McBride). Po4as letu vypustili družicu ERBS. Pristáli na Floride.

Po letoch

V roku 1993 sa na kalifornskej univerzite v San Diegu stala vyučujúcou profesorkou fyziky a miestnou riaditeľkou vedeckého inštitútu. V roku 2003 bola vymenovaná za členku vyšetrovacej komisie havárie raketoplánu Columbia CAIB (Columbia Accident Investigation Board).[1]

Referencie

  1. Columbia Accident Investigation Board:Board Members [online]. CAIB, [cit. 2008-04-05]. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty

Externé odkazy