Alžbeta I. (Anglicko): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
VolkovBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.2) (robot Pridal: diq:Elizabeth I
SilvonenBot (diskusia | príspevky)
Riadok 148: Riadok 148:
[[war:Elizabeth I han Inglatera]]
[[war:Elizabeth I han Inglatera]]
[[yi:עליזאבעט די ערשטע]]
[[yi:עליזאבעט די ערשטע]]
[[yo:Elizabeth Kìnní Ilẹ̀gẹ̀ẹ́sì]]
[[yo:Elisabeti Kìnní Ilẹ̀gẹ̀ẹ́sì]]
[[za:Elizabeth I]]
[[za:Elizabeth I]]
[[zh:伊丽莎白一世 (英格兰)]]
[[zh:伊丽莎白一世 (英格兰)]]

Verzia z 07:09, 2. august 2012

Alžbeta I., portrét s hranostajom. (Nicolas Hillard, 1585)

Alžbeta I. (* 7. september 1533, Greenwich – † 24. marec 1603, Richmond) z dynastie Tudorovcov bola v rokoch 15581603 kráľovná Anglicka a Írska. Jej vláda bola obdobím rozkvetu umenia, ktoré sa označuje ako takzvaná alžbetínska renesancia.

Narodila sa v Greenwichi ako dcéra Henricha VIII. a Anny Boleynovej. Dostalo sa jej vynikajúceho vzdelania. Bola ovplyvnená reformistickými názormi svojich tútorov, ale vo veciach náboženstva sa naučila riadiť vlastným rozumom.

Kráľovnou sa stala 17. novembra 1558 ako dvadsaťpäťročná. V predchádzajúcich dvoch obdobiach sa striedali perzekúcie a popravy najskôr katolíkov, potom protestantov. Tento fakt nijako Anglicku neprospel a Alžbeta musela dať dokopy zahraničnú politiku a i vnútroštátne záležitosti.

Po jej boku stál jej radca William Cecil. Ten roku 1559 predložil parlamentu Nový zákon o supremácii, ktorý obnovoval panovníkovo cirkevné vodcovstvo a tiež protestantské vyznanie podľa Cranmerovej Knihy modlitieb z roku 1552. Panovník dostal titul „najvyšší správca“ anglickej cirkvi. V roku 1563 bolo schválených 39 článkov Thomasa Cranmera – základ anglikánskej doktríny – zakladajúcich sa na 42 článkoch z roku 1552. Pápež Pius V. Alžbetu v roku 1570 exkomunikoval a tá na to zareagovala odvolaním anglického veľvyslanca z Vatikánu. Reforma anglickej cirkvi sa dovŕšila zákonom o jednote z roku 1571, ktorý ukladal všetkým duchovným v štáte prijať 39 článkov.

Galéria

Iné projekty


Alžbeta I.
Vladárske tituly
Predchodca
Mária I.
kráľovná
17. november 155824. marec 1603
Nástupca
Jakub I.


Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link GA Šablóna:Link GA Šablóna:Link FA