Bioware: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JYBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: fa:بایوور
ZéroBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: be:BioWare
Riadok 47: Riadok 47:


[[ar:بايوير]]
[[ar:بايوير]]
[[be:BioWare]]
[[bg:BioWare]]
[[bg:BioWare]]
[[cs:BioWare]]
[[cs:BioWare]]

Verzia z 09:18, 9. august 2012

BioWare
Právna formaSesterská spoločnost spoločnosti EA
ZaloženáEdmonton, Alberta (1995)
ZakladateľRay Muzyka, Greg Zeschuk, Augustine Yip
SídloEdmonton, Kanada
VedenieRay Muzyka, riaditeľ
Greg Zeschuk, viceprezident
PriemyselVývoj počítačových a konzolových hier
ProdukciaInfinity Engine
Aurora engine
Odyssey engine
Shattered Steel
Baldur’s Gate
MDK2
Sonic Chronicles
Neverwinter Nights
Star Wars: KotOR
Jade Empire
Mass Effect
Dragon Age:Origins
Zamestnancov~500 (2008)
VlastníkElectronic Arts
Webwww.bioware.com

BioWare Corp. je kanadská spoločnosť, sídliaca v Edmontone, Alberte. Zaoberá sa najmä vývojom počítačových a konzolových hier. Bola založená vo februári 1995 tromi kanadskými doktormi, Rayom Muzykom, Gregom Zeschukom, a Augustinom Yipom. Známou sa stala hlavne vďaka svojim úspešným počítačovým RPG hrám, ako napríklad Baldur’s Gate a Neverwinter Nights, ktoré získali niekoľko ocenení. Vytvorili taktiež niekoľko úspešných konzolových hier: Star Wars: Knights of the Old Republic, Jade Empire, Mass Effect, Sonic Chronicles: The Dark Brotherhood, a Dragon Age: Origins. Prvé tri hry boli neskôr adaptované aj na PC, zatiaľ čo Dragon Age bol vyvíjaný pre PC a konzoly súčasne.

Muzyka and Zeschuk sú momentálne vo vedení BioWare, zatiaľ čo Augustine Yip sa v roku 1997 vrátil k medicíne.

Dejiny Spoločnosti

BioWare bol založený vo februári 1995 Rayom Muzykom, Gregom Zeschukom a Augustinom Yipom, ktorý spolu vyštudovali medicínu na Albertskej Univerzite (University of Alberta). Ich prvá hra bola vydaná už nasledujúci rok. Počas svojich desiatich rokov ako nezávislá spoločnosť, BioWare vyvinul Shattered Steel, sériu Baldur’s Gate, MDK2, Neverwinter Nights, Star Wars: Knights of the Old Republic a Jade Empire. Mal vydavateľské vzťahy so spoločnosťami ako Interplay (cez Black Isle Studios), Infogrames/Atari, LucasArts a Microsoft.

V novembri 2005 BioWare spojil svoje sily so spoločnosťou Pandemic Studios, avšak už v októbri 2007 bolo toto spojenectvo odkúpené firmou Electronic Arts. BioWare sa tak stal časťou EA, no zanechal si vlastnícke práva na svoje produkty.

BioWare momentálne pracuje na minimálne troch projektoch: MMORPG Star Wars: The Old Republic, Mass Effect 3 a ďalší projekt o ktorom zatiaľ neboli zverejnené žiadne detaily.

Rast spoločnosti vyústil do vzniku dvoch nových štúdií. Prvé, nachádzajúce sa v Austine, Texase a vedené veteránmi v tomto odvetví Gordonom Waltonom a Richardom Vogelom, bolo vytvorené pre prácu na spomínanom MMORPG projekte. V marci 2009 bolo otvorené ďalšie štúdio v Montreali, Quebecu, ktoré ma pomáhať s prebiehajúcimi projektami.

Referencie

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bioware na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).