Gobi: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Rudko (diskusia | príspevky)
d →‎Fauna a flóra: aktualizácia
MerlIwBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: diq:Gobi
Riadok 51: Riadok 51:
[[da:Gobi-ørkenen]]
[[da:Gobi-ørkenen]]
[[de:Gobi]]
[[de:Gobi]]
[[diq:Gobi]]
[[en:Gobi Desert]]
[[en:Gobi Desert]]
[[eo:Gobio]]
[[eo:Gobio]]

Verzia z 02:25, 21. august 2012

Gobi
(Говь, 戈壁)
Púšť
Štáty Mongolsko Mongolsko,  Čína Čína
Dĺžka 1 500 km, JV/SZ
Šírka 800 km, S/J
Rozloha 1 295 000 km² (129 500 000 ha)
Wikimedia Commons: Gobi Desert
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Gobi (po mongolsky: Говь - Gowj, po čínsky 戈壁 - kepi, pchinjin: gēbì) je púšť v Mongolsku a severnej Číne. S celkovou rozlohou 1 295 000 km² je to najväčšia púšť v Ázii a štvrtá najväčšia na svete. Zo severozápadu je ohraničená pohorím Altaj a pastvinami Mongolska a z juhu tibetskou náhornou plošinou.

Geografia

Gobi zaberá asi 30 % plochy Mongolska a tiahne sa v oblúku dlhom približne 1 500 km od juhovýchodných výbežkov pohoria Altaj až k hraniciam Mandžuska na východe. Severnú hranicu tvorí pohorie Jablonový chrbát a južnú Tibetská náhorná plošina a čínske nížiny. Priemerná nadmorská výška je približne 1 000 m a prevažná väčšina povrchu púšte je pokrytá skalami, nie pieskom (piesočné duny zaberajú len 3 % celkového povrchu púšte).

Podnebie

Gobi je studená púšť. Teplotné výkyvy sú od −40 °C v zime do 40 °C v letných mesiacoch. Ročný úhrn zrážok predstavuje len 194 mm, tienenie má na svedomí Tibetská náhorná plošina.

V druhohorách bola oblasť Gobi bohatá na život, čo dokladajú početné nálezy fosílií dinosaurov v mongolskej časti. Koncom kriedy došlo ku kolízii Indického subkontinentu s Áziou, následkom čoho vyvrásnili Himaláje a klíma v oblasti sa radikálne zmenila.

Fauna a flóra

Napriek púštnym podmienkam je v oblasti Gobi značná diverzita života. Niektoré časti boli vyhlásené za národné parky. V púšti Gobi žije vzácny leopard snežný, kozorožec horský, kôň przewalského. Častým porastom sú rôzne druhy stepných tráv. Ku Gobi sa viaže legenda o červovi Olgoj chorchoj, ktorý má dĺžku asi 1,5 m a dokáže zabiť aj človeka.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému púšť Gobi.