Dopravník: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
PalicaBOT (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: fi
Riadok 95: Riadok 95:
[[de:Förderband]]
[[de:Förderband]]
[[en:Conveyor belt]]
[[en:Conveyor belt]]
[[fi:Liukuhihna]]
[[fr:Bande transporteuse]]
[[fr:Bande transporteuse]]
[[he:מסוע]]
[[he:מסוע]]

Verzia z 23:44, 13. august 2006

Šablóna:Pracuje sa (2)

Stacionárne dopravníky sa používajú na pravidelnú (cyklickú) prepravu materiálu na relatívne krátke vzdialenosti.
Podľa spôsobu prepravy môžeme dopravníky rozdeliť na:

  1. mechanické dopravníky
  2. pneumatické dopravníky
  3. dopravníky využívajúce kinetickú energiu (spádové)
  4. hydraulická doprava (čerpadlá)


Mechanické dopravníky

- podľa ich konštrukcie a spôsobu dopravy materiálu ich môžme rozdeliť:

Unášavé dopravníky

- sú charakteristické tým, že prenášaný materiál je uložený na pohybujúcej sa funkčnej časti, ktorá ho unáša na miesto určenia.

Pásové dopravníky

Pásový dopravník
- slúžia na dopravu kusového alebo sypkého materiálu po vodorovnej alebo mierne sklonenej trase, prípadne po lomenej dráhe. Výhodou je plynulosť a veľký rozsah dopravných výkonov, univerzálnosť, nízke nároky na obsluhu a potreba malého počtu obsluhujúcich pracovníkov, z čoho plynú aj nízke prevádzkové náklady.
  • Dopravné vzdialenosti od cca 1m až do stoviek metrov.
  • Rýchlosť dopravy je od cca 0,1 do 0,6 m/s.
  • Šírka pásu podľa potreby od 100 až do 3000 mm.
Pásy sa používajú v hladkom alebo profilovom prevedení s pripevnenými unášačmi rôznych profilov. Materiál pásov je väčšinou gumotextil alebo s vnútornými oceľovými nosnými vrstvami. Pás môže mať buď klzné podopretie pásu alebo podopretie pomocou valčekových stolíc v priamom alebo korýtkovom usporiadaní. Dlhšie dopravníky majú tendenciu zbiehať na jednu stranu dopravníka, preto často mávajú bočné, zvislé vodiace valčeky. Napínanie pásu býva:
  • pomocou závažia (dlhšie pásy)
  • nastavovacou skrutkou (kratšie pásy)
Hnací elektromotor môže byť umiestnený na strane plnenia alebo vyprázdňovania. Všeobecne je výhodnejšie umiestnenie na strane vyprázdňovania.


Korčekové dopravníky

- sú určené k doprave kusových alebo sypkých materiálov. Sú vhodné aj na prekonanie stúpania alebo klesania v závislosti od druhu prepravovaného materiálu a použitých korčekov pri sklone 60° až 90°. Vo všeobecnosti sa používajú vždy tam, kde uhol trenia je menší ako uhol sklonu dopravníka.
Konštrukcia korčekového dopravníka zabezpečuje úsporu priestoru a tým aj energie potrebnej k pohonu dopravníka. Tvar korčeka závisí od druhu prepravovaného materiálu. Môžu byť:
  • plytké (napr. preprava múky)
  • hlboké (napr. preprava obilia)
Plnenie môže byť riešené načieraním, nasypávaním alebo kombináciou prvých dvoch spôsobou.
  • pri použití ťažného pása je rýchlosť:
    • pre plytké korčeky: 0,6 až 1,8 m/s
    • pre hlboké korčeky: 1,2 až 3 m/s
  • pri použití ťažnej reťaze je rýchlosť:
    • pre plytké korčeky: 0,5 až 1,6 m/s
    • pre hlboké korčeky: 0,6 až 1,6 m/s

Hrnúce dopravníky

Charakteristickým znakom všetkých hrnúcich dopravníkov je, že svojimi funkčnými časťami hrnú pred sebou dopravovaný materiál v dopravnej dráhe. Materiál pritom môže do určitej miery zaostávať za funkčnou časťou.

Hrablicové dopravníky

- hrnú materiál pomocou hrablíc v žľabe. Používajú sa na dopravu hlavne stebelnatých materiálov, v prípadoch, keď nám nevadí ich čiastočné poškodzovanie pri doprave. Dopravujú sa nimi objemové krmivá, maštaľný hnoj, okopaniny a podobne.

Tvar hrablice je závislý na druhu dopravovaného materiálu a na tvare žľabu. Podľa uchytenia hrablíc môžeme tieto dopravníky rozdeliť na:

  • jednoreťazové
  • dvojreťazové.

Závitovkové dopravníky

- sú určené k doprave jemného, drobne zrnitého, nelepivého, sypkého materiálu, prípadne krátkorezaných stebelnatých materiálov.

Pracujú v rovine vodorovnej, sklonenej a výnimočne vo zvislom smere. Ich prednosťou je jednoduchá konštrukcia, spoľahlivá prevádzka a nevýhodou poškodzovanie materiálu a jeho separácia zmesí. Pohyb materiálu prebieha po závitovke, ktorú je možné vyrábať s rôznym stúpaním vrátane kombinovaného. Vstup a výstup materiálu môže byť na viacerých miestach konštrukcie alebo priebežné.

Špirálové dopravníky

- sú určené k doprave jemných a ľahkých materiálov pri nutnosti dopravy v oblúkoch a na veľké vzdialenosti až do 100 m na jednu pohonnú jednotku.

Hlavnou výhodou ohybných špirálových dopravníkov však zostáva možnosť používať na dopravnej trase oblúky. Polomery oblúkov sú navrhnuté pre jednotlivé priemery dopravníkov optimálnym spôsobom tak, aby bol zachovaný hlavný princíp t.j. vystredenie bezosovej špirály dopravovaným materiálom. Na jednej trase je možné používať i niekoľko oblúkov v závislosti na fyzikálnych vlastnostiach dopravovaného materiálu. Na celej dopravnej trase nie sú medziložiská a tým je umožnené dopravovať materiál v celom priereze pri výkone o cca 70 % väčšom, ako je výkon klasických závitovkových dopravníkov s hriadeľom a medziložiskami pri porovnateľných parametroch.

Reťazové dopravníky

- slúžia na prachotesnú dopravu sypkých a kusových materiálov prostredníctvom nekonečnej reťaze s dopravnými diskmi, pohybujúcej sa v uzatvorenom priestore. Používajú sa na vodorovnú a šikmú dopravu do sklonu 20°.

Výhodou je prachotesná doprava, nízka hlučnosť, nízke nároky na prevádzku a údržbu, vysoká spoľahlivosť a hlavne jednoduchá montáž. Napínanie reťaze sa rieši napínacím reťazovým kolesom uloženým v ložiskách s napínacími skrutkami. Vpádový otvor je na strane napínacieho kolesa. Rýchlosť reťaze sa odporúča do 0,5 m/s. Podobnú konštrukciu majú aj lanové dopravníky.

Mechanické lopaty

– sú určené na zhŕňanie sypkých materiálov

Vibračné dopravníky

Spádové dopravníky

Žľabové dopravníky

Rúrové dopravníky

Doskové dopravníky

Valčekové trate

Závitovkové sklzy

Pneumatické dopravníky

Sací pneumatický dopravník

Tlačný pneumatický dopravník

Kombinovaný pneumatický dopravník

Dopravníky využívajúce kinetickú energiu (spádové)

Hydraulická doprava (čerpadlá)

Externé odkazy