Mahmúd Ahmadínežád: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
RedBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.2) (robot Pridal: su:Mahmud Ahmadinejad
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.3) (robot Zmenil: hr:Mahmud Ahmadinežad
Riadok 56: Riadok 56:
[[he:מחמוד אחמדינז'אד]]
[[he:מחמוד אחמדינז'אד]]
[[hi:महमूद अहमदीनेज़ाद]]
[[hi:महमूद अहमदीनेज़ाद]]
[[hr:Mahmud Ahmedinedžad]]
[[hr:Mahmud Ahmadinežad]]
[[hu:Mahmud Ahmadinezsád]]
[[hu:Mahmud Ahmadinezsád]]
[[hy:Մահմուդ Ահմադինեժադ]]
[[hy:Մահմուդ Ահմադինեժադ]]

Verzia z 15:23, 7. september 2012

Mahmúd Ahmadí-Nežád

Mahmúd Ahmadínežád [vyslov: mähmúd ähmädínežód] (prepisované aj ako Ahmadí-Nežád, Ahmadí Nežád alebo nesprávne Ahmadínedžád, Ahmadí-Nedžád [1]; * 28. október 1956) je šiesty prezident Iránu.

Narodil sa v meste Garmsar ako štvrté zo sedmich detí kováča. Študoval staviteľstvo na Iránskej univerzite vedy a techniky v Teheráne, kde získal v roku 1987 doktorát. V roku 2003 bol ako takmer neznámy politik zvolený za starostu Teheránu, pričom funkciu vykonával do roku 2005. Ahmadínežád bol 3. augusta 2005 zvolený za šiesteho iránskeho prezidenta, pričom získal 62 % hlasov. Opätovne bol zvolený aj na druhé funkčné obdobie v roku 2009, výsledky týchto volieb však boli veľmi sporné a zapríčinili rozsiahle niekoľkomesačné protesty.

V súčasnosti je jedným z najkontroverznejších svetových politikov. Podľa niekoľkých rukojemníkov zadržovaných na americkej ambasáde v Teheráne v rokoch 19791980 bol Ahmadínežád jedným z ich väzniteľov, táto verzia sa však vôbec nepreukázala a odmietla ju napr. aj CIA[2]. Veľkú nevôľu vzbudzuje svojou silnou kritikou Izraela a popieraním (resp. banalizovaním) holokaustu, no napr. medializované výroky, v ktorých údajne vyzýval na zničenie štátu Izrael, sa ukázali ako nepresný preklad[3]. Výrazná kritika na jeho osobu je spojená aj s tým, že sa nekompromisne odmieta vzdať iránskeho jadrového programu.

Mahmúd Ahmadínežád nie je najmocnejším štátnikom Iránu. Táto rola prináleží najvyššiemu vodcovi Iránu - ajatolláhovi Alí Chameneímu, podľa článku 113 iránskej ústavy. Chameneí je najvyšším veliteľom ozbrojených síl Iránu a má posledné slovo vo všetkých aspektoch vnútornej a zahraničnej politiky.

Mahmúd Ahmadínežád je ženatý a má tri deti, dvoch synov a dcéru. Jeden z jeho synov študoval na Technickej univerzite v Iráne (na tzv. Teheránskej polytechnike).

Referencie

  1. Chybný prepis -dž- vyplýva z toho, že sa príslušný perzský znak pre ž do angličtiny občas prepisuje ako "j", teda znakom, ktorý zvyčajne v angličtine označuje výslovnosť "dž"
  2. [1], CNN: Sources: CIA finds Iranian president likely not hostage-taker
  3. http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2006/jun/14/post155

Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link GA Šablóna:Link GA