Douro (rieka): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ZéroBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: sr:Дуеро
MerlIwBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: fy:Douro
Riadok 47: Riadok 47:
[[fi:Douro]]
[[fi:Douro]]
[[fr:Douro]]
[[fr:Douro]]
[[fy:Douro]]
[[gl:Río Douro]]
[[gl:Río Douro]]
[[he:דורו]]
[[he:דורו]]

Verzia z 02:59, 10. september 2012

Povodie rieky

Douro (port. Rio Douro, špa. Duero) je rieka v Španielsku (Kastília-León) a v Portugalsku (Norte) na Pyrenejskom polostrove. Čiastočne tvorí hranicu medzi obomi krajinami. Je 925 km dlhá (podľa niektorých prameňov až 938 km). Povodie má rozlohu približne 95 000 km².

Priebeh toku

El Duero v Zamore

Pramení v Iberskom pohorí v Španielsku. Na hornom a strednom toku v hlbokej doline pretína Starokastílsku vysočinu. Potom opúšťa vysočinu a v dĺžke 110 km preteká jedným z najkrajších európskych kaňonov, ktorý je 200 až 500 m hlboký a šírka koryta je 30 až 40 m. Na dolnom toku, už v Portugalsku, tečie rieka v širokej doline medzi horami a končí v prímorskej nížine. Ústi do Atlantického oceánu pričom vytvára estuár, ktorý je od otvoreného mora oddelený piesočným prahom.

Prítoky

Najväčšie prítoky sú Pisuerga, Adacha, Esla, Tormes, Tamiga.

Vodný stav

V zime a na jar dochádza k prudkým záplavám, pri ktorých stúpne hladina v roklinách o 15 až 20 m a v rovinách môžu byť zatopené priľahlé oblasti. Priemerný prietok vody v ústi činí 700 m³/s) a maximálne 15 000 m³/s.

Využitie

Most Maria Pia ponad rieku Douro v Porte

Lodná doprava je možná do vzdialenosti 200 km od ústia. Na rieke boli vybudované priehrady a vodné elektrárne. Údolie rieky a jej prítoku Pisuergy je hlavnou obilnicou Španielska. V údoliach, ktorými rieka preteká, bolo vybudované veľké množstvo viníc, ktoré produkujú najznámejšie vína na svete. Vinohradnícka oblasť produkujúca portské víno bola v roku 2001 zapísaná na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Na rieke ležia mestá Soria, Aranda de Duero, Zamora (Španielsko), Peso da Régua, Porto (Portugalsko).

Iné projekty

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Douro na českej Wikipédii.