Alexander Fleming: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
vylepsenia
d Verzia používateľa 178.41.206.93 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od EmausBot
Riadok 19: Riadok 19:
V roku [[1938]] profesor na Oxfordskej univerzite Howard Florey narazil na Flemingov článok. S kolegom Ernstom Chainom začali s touto penicilínovou plesňou experimentovať. Až v roku [[1941]] vyvinuli dostatočne čistú látku a vo veľkom ju začali vyrábať v [[Spojené štáty|USA]] od roku [[1943]] počas [[Vojna|vojny]].
V roku [[1938]] profesor na Oxfordskej univerzite Howard Florey narazil na Flemingov článok. S kolegom Ernstom Chainom začali s touto penicilínovou plesňou experimentovať. Až v roku [[1941]] vyvinuli dostatočne čistú látku a vo veľkom ju začali vyrábať v [[Spojené štáty|USA]] od roku [[1943]] počas [[Vojna|vojny]].


Alexander Fleming sa oženil 2-krát. Prvá svadba bola v roku [[1915]], kedy si zobral za manželku [[Írsko|Írku]] Sarah McElroyovú. Po jej [[Smrť|smrti]] sa oženil s kolegyňou zo St. Mary. Bolo to v roku [[1953]]. Avšak o necelé 3 roky zomrel, presne 11. marca 1955 na zlyhanie [[Srdce|srdca]]. Pochovaný je v londýnskej [[Katedrála|katedrále]] sv. [[Apoštol Pavol|Pavla]]. jeho upratovacka ymiesla dve latkz tak to yistil
Alexander Fleming sa oženil 2-krát. Prvá svadba bola v roku [[1915]], kedy si zobral za manželku [[Írsko|Írku]] Sarah McElroyovú. Po jej [[Smrť|smrti]] sa oženil s kolegyňou zo St. Mary. Bolo to v roku [[1953]]. Avšak o necelé 3 roky zomrel, presne 11. marca 1955 na zlyhanie [[Srdce|srdca]]. Pochovaný je v londýnskej [[Katedrála|katedrále]] sv. [[Apoštol Pavol|Pavla]].



== Iné projekty ==
== Iné projekty ==

Verzia z 14:24, 24. september 2012

Alexander Fleming
škótsky biológ a farmakológ
škótsky biológ a farmakológ
Narodenie6. august 1881
Úmrtie11. marec 1955 (73 rokov)
PodpisAlexander Fleming, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Alexander Fleming
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny
Alexander Fleming

Sir Alexander Fleming (* 6. august 1881 – † 11. marec 1955) bol škótsky biológ a farmakológ, objaviteľ. Fleming publikoval množstvo článkov z bakteriológie, imunológie a chemoterapie. Jeho najznámejším úspechom bolo objavenie enzýmu lyzozým v roku 1922 a izolovanie antibiotickej substancie penicilín z plesne Penicillium notatum v roku 1928, za ktoré získal v roku 1945 Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu spolu s Floreyom a Chainom.

Životopis

Alexander Fleming sa narodil v škótskom grófstve Ayrshire v Lochfield neďaleko mestečka Darvel. Spolu so svojimi 7 súrodencami vyrástol na farme uprostred vidieckej krajinky. Ako štrnásťročnému mu zomrel otec a preto sa presťahoval do Londýna spolu so svojím bratom Tomom, ktorý sa tu zamestnal ako lekár. Alex najskôr chodil na polytechniku, neskôr robil v zasielateľstve. Po návrate z Búrskej vojny absolvoval aj lekársku školu St.Mary neďaleko londýnskej univerzity. V škole zostal až do roku 1914; robil výskum (v tíme Almratha Wrighta) a prednášal. Slúžil aj ako lekár v 1. svetovej vojne. Po vojne sa vrátil opäť na St. Mary.

V roku 1921 objavil látku ničiacu baktérie, ktorej dal názov lyzozým. V roku 1928 ho zvolili za profesora. V septembri toho istého roku, pred odchodom na dovolenku, nechal náhodne ležať na stole misku s bakteriálnou kultúrou. Po návrate si všimol, že v miske vyrástla pleseň, okolo ktorej sa vytvoril kruh bez baktérií. Zopakoval to aj s mnohonásobným zriedením a získal podobné výsledky. Toto nedopatrenie ho inšpirovalo k ďalším experimentom s plesňami. Pôvodnú pleseň identifikoval ako Penicillium notatum. Svoj objav neskôr okomentoval slovami: Človek niekedy nájde to, čo nehľadá. Protibakteriálnu látku nazval penicilín. Po overení uverejnil 13. februára 1929 článok o svojom objave v British Journal of Experimental Pathology.

V roku 1938 profesor na Oxfordskej univerzite Howard Florey narazil na Flemingov článok. S kolegom Ernstom Chainom začali s touto penicilínovou plesňou experimentovať. Až v roku 1941 vyvinuli dostatočne čistú látku a vo veľkom ju začali vyrábať v USA od roku 1943 počas vojny.

Alexander Fleming sa oženil 2-krát. Prvá svadba bola v roku 1915, kedy si zobral za manželku Írku Sarah McElroyovú. Po jej smrti sa oženil s kolegyňou zo St. Mary. Bolo to v roku 1953. Avšak o necelé 3 roky zomrel, presne 11. marca 1955 na zlyhanie srdca. Pochovaný je v londýnskej katedrále sv. Pavla.

Iné projekty

Externé odkazy

  • SPŠH Košice Zdroj, z ktorého (pôvodne) čiastočne čerpal tento článok