Fantasy: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.3) (robot Zmenil: nn:Fantasy-litteratur
MerlIwBot (diskusia | príspevky)
d robot Odobral: eu:Fantastiko (generoa) (missing)
Riadok 65: Riadok 65:
[[es:Género fantástico]]
[[es:Género fantástico]]
[[et:Imeulme]]
[[et:Imeulme]]
[[eu:Fantastiko (generoa)]]
[[fa:خیال‌پردازی (گونه هنری)]]
[[fa:خیال‌پردازی (گونه هنری)]]
[[fi:Fantasia]]
[[fi:Fantasia]]

Verzia z 20:28, 18. október 2012

Traja bohatieri (Dobryňa Nikitič, Ilja Muromec a Aľoša Popovič), autor Viktor Michajlovič Vasnecov (1898)

Fantasy je umelecký žáner, v ktorom sa ako hlavný, prípadne podstatný spôsob vykreslenia postáv, používajú prvky mágie a nadprirodzených javov.

Od science fiction a hororu sa odlišuje na prvý pohľad dejom zasadeným do fiktívnej doby bez high-tech. Väčšina fantasy je zasadená do obdobia raného európskeho stredoveku. Prostredie, v ktorom sa dej odohráva, je typicky úzko spojené s prírodou. Je možné pozorovať množstvo historických a mýtických motívov použitých na dokreslenie diela, no mnohokrát sú hlavnou dejovou líniou. Využíva sa najmä v literatúre a vo filme.

Autori využívajú rozsiahle opisy prírody. Uplatňujú taktiež personifikáciu. Postavy sú mnohých rás, ktoré prevzali z mytológie, iných fantasy románov alebo vytvorili vlastné rasy. napr. elf, trpaslík, škriatok, drak, urgal, hobit, gnóm a mnoho iných. Charaktery postáv sú veľmi prepracované. Zobrazujú priame myšlienkové pochody a pocity hlavných i menej významných postáv, vďaka čomu sa čitateľ veľmi rychlo vžije do hlavnej postavy.

Dejiny

Za fantasy v jej začiatkoch by sme mohli asi považovať aj Legendu o kráľovi Artušovi a podobné diela. Dnes sa týmto žánrom zaoberá množstvo autorov ako napríklad Tim Powers, Terry Pratchett, Jiří Kulhánek, J.R.R. Tolkien, Garth Nix atď. V poslednom čase je vari najznámejším fantasy dielom Harry Potter. No už aj toho predčili diela ako Pán prsteňov (J.R.R. Tolkien), Súmrak (Stephenie Meyerová), Odkaz Dračích jazdcov - Eragon, Eldest, Brisingr (Christopher Paolini) a v neposlednom rade poľský spisovateľ Andrzej Sapkowski so svojou ságou Zaklínač (seriál, film, PC hra, knihy).

Autori