Sarma: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
formulácia
 
d wikilinky
Riadok 1: Riadok 1:
'''Sarma''' (tib. gsar ma) označuje v súhrne všetky školy [[tibetský buddhizmus|tibetského budhizmu]], ktoré vznikli počas druhej vlny šírenia budhizmu v Tibete. Konkrétne ide o školy a línie: Sakja, Kadam, Šangpa, Kagjü, Džonang, Bulug, Bodong, Židže - Čöjul, Čagzam a Gelug. V rámci rozšíreného delenia na osem línií praxe, ktoré uvádza Džamgön Kongtrul v jeho diele Pokladnica poznania vyzerá zaradenie horeuvedných nasledovne:
'''Sarma''' (tib. gsar ma) označuje v súhrne všetky školy [[tibetský budhizmus|tibetského budhizmu]], ktoré vznikli počas druhej vlny šírenia budhizmu v Tibete. Konkrétne ide o školy a línie: Sakja, Kadam, Šangpa, Kagjü, Džonang, Bulug, Bodong, Židže - Čöjul, Čagzam a Gelug. V rámci rozšíreného delenia na osem línií praxe, ktoré uvádza Džamgön Kongtrul v jeho diele Pokladnica poznania vyzerá zaradenie horeuvedných nasledovne:
1.Ňingma
1.Ňingma
---------------
---------------

Verzia z 10:57, 1. november 2012

Sarma (tib. gsar ma) označuje v súhrne všetky školy tibetského budhizmu, ktoré vznikli počas druhej vlny šírenia budhizmu v Tibete. Konkrétne ide o školy a línie: Sakja, Kadam, Šangpa, Kagjü, Džonang, Bulug, Bodong, Židže - Čöjul, Čagzam a Gelug. V rámci rozšíreného delenia na osem línií praxe, ktoré uvádza Džamgön Kongtrul v jeho diele Pokladnica poznania vyzerá zaradenie horeuvedných nasledovne: 1.Ňingma


Sarma: 2.Sakja 3.Kadam, škola Gelug je reformovanou školou Kadam, tzv. Nová Kadampa (pozor nezamieňat, New Kadampa, čo je súčasná organizácia odštiepená od školy Gelug). 4.Šangpa 5.Marpa Kagjü - z tejto línie sa vyvinuli všetky ostatné línie Kagjü. 6.Židže - Čöjul 7. Džordrug - sem patria školy Džonang, Bodong a Bulug (táto škola je však podškolou školy Sakja). 8. Orgjän Ňendrub - táto línia už neexistuje ako samostatná, ale splynula so školami Kagjü.


9. Ostatné menšie línie, ako Čagzam a Mitra Gjaca.