Džentrifikácia: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
ZéroBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: bs:Džentrifikacija
Riadok 32: Riadok 32:


[[ar:استطباق]]
[[ar:استطباق]]
[[bs:Džentrifikacija]]
[[ca:Gentrificació]]
[[ca:Gentrificació]]
[[cs:Gentrifikace]]
[[cs:Gentrifikace]]

Verzia z 13:14, 23. november 2012

Džentrifikácia (nesprávne gentrifikácia [1]) je súbor lokálnych sociálno-kultúrnych zmien, ktoré sú dôsledkom toho, keď bohatší ľudia nakupujú nehnuteľnosti na bývanie v dosiaľ menej prosperujúcich spoločenstvách. V nadväznosti na džentrifikáciu rastie priemerný príjem a klesá priemerná veľkosť rodiny v spoločenstve, čo môže viesť k vytlačeniu nízkopríjmových vrstiev obyvateľstva (z dôvodu zvýšeného nájomného, vyššej ceny domov a vyššej dane z vlastníctva). Tento typ populačnej zmeny znižuje priemyselné využitie pôdy, ktoré ustupuje využitiu pre obchod a bývanie. Okrem toho sa do skôr zanedbaných oblastí sťahujú nové firmy zamerané na bohatších spotrebiteľov, čo ďalej znižuje dostupnosť služieb pre menej majetných domorodcov.

Opačným procesom džentrifikácie je suburbanizácia.[2]

Referencie

  1. Písanie "gentr-" namiesto "džentr-" je v slovenčine na rozdiel od češtiny nesprávne. Uvádza to jednak výslovne Slovník slovenského jazyka a jednak bola alternatíva gentr- vynechaná v preklade českého Slovníka cudzích slov akademického do slovenčiny.
  2. TOUŠEK, Václav; KUNC, Josef; VYSTOUPIL, Jiří a kolektiv. Ekonomická a sociální geografie. Plzeň : Aleš Čeněk, 2008. ISBN 978-80-7380-114-4. S. 411. (po česky)

Zdroj

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Gentrifikace na českej Wikipédii.