Vasco da Gama: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bubamara (diskusia | príspevky)
d Verzia používateľa 46.44.189.40 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od MerlIwBot
RibotBOT (diskusia | príspevky)
Riadok 109: Riadok 109:
[[nah:Vasco da Gama]]
[[nah:Vasco da Gama]]
[[ne:भास्को दा गामा]]
[[ne:भास्को दा गामा]]
[[new:वास्को दे गामा]]
[[nl:Vasco da Gama]]
[[nl:Vasco da Gama]]
[[nn:Vasco da Gama]]
[[nn:Vasco da Gama]]

Verzia z 14:38, 4. december 2012

thumb

Vasco da Gama (*medzi rokmi 1460 a 1469, Sines, južne od Lisabonu – † 24. december 1524, Kóčín (Cochin), India) bol portugalský námorník a objaviteľ, jeden z najvýznamnejších v dobe zámorských objavov. Svojimi tromi cestami do Indie (1497-1499, 1502-1503 a 1524) položil základy k neskoršej dominancii Portugalska ako koloniálnej veľmoci.

Koncom 15. storočia po páde Carihradu (1453) bol obchod s cudzokrajným tovarom, najmä s korením, ovládaný arabskými a osmanskými panovníkmi. Portugalský kráľ Manuel I. sa rozhodol získať prístup do Ázie oboplávaním Afriky. Touto cestou bol poverený Vasco da Gama.

Vasco da Gama opustil Lisabon 8. júla 1497 so štyrmi plachetnicami:

  • karaka São Gabriel
  • karaka São Rafael (kapitánom bol jeho brat, Paulo da Gama)
  • karavela Berrio
  • zásobovacia loď, meno je dodnes neznáme

22. novembra po niekoľkých zastávkach na východoafrickom pobreží dosiahol 20. mája 1498 indický subkontinent pri meste Kalikut (Calicut, aj Kozhikode).

Druhú výpravu do Indie uskutočnil da Gama v roku 1502 už ako admirál; velil desiatim vojnovým lodiam a jeho úlohou bolo dosiahnutie a upevnenie portugalskej hegemónie v Arabskom mori a na pobreží Indie. V námornej bitke porazil da Gama jednu arabskú flotilu, použitím násilia (najmä v Cannanore) dosiahol vo veľa mestách na pobreží Indie uznanie Portugalska ako mocnosti a položil tak základný kameň pre vytvorenie budúcej Portugalskej Indie.

Tretiu cestu podnikol Vasco da Gama v roku 1524 ako čerstvo vymenovaný miestokráľ Indie. Asi po štvormesačnom pobyte v Indii však zomrel.

Pozri aj

Iné projekty

Externé odkazy

Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA