Diagram QAPF: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
dBez shrnutí editace
ZéroBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: ca:Diagrama QAPF
Riadok 19: Riadok 19:
[[Kategória:Diagramy]]
[[Kategória:Diagramy]]


[[ca:Diagrama QAPF]]
[[de:Streckeisendiagramm]]
[[de:Streckeisendiagramm]]
[[en:QAPF diagram]]
[[en:QAPF diagram]]

Verzia z 12:31, 8. december 2012

Súbor:QAPF diagram plutonic.gif
Obrázok 1.: QAPF diagram na klasifikáciu plutonických hornín.
Súbor:QAPF diagram volcanic.gif
Obrázok 2.: QAPF diagram na klasifikáciu vulkanických hornín.

Diagram QAPF je dvojica ternárnych diagramov (s vrcholmi QAP a FAP) spojených na AP línii, ktorá slúži na klasifikáciu vyvretých hornín podľa minerálneho zloženia. Skratka QAPF je zložená z angl. názvov minerálov umiestnených vo vrcholoch trojuholníkov: Quartz (kremeň, Alkali feldspar (alkalický živec), Plagioclase (plagioklas) a Foide (foid - zástupca živcov). Tieto minerály sú použité pri klasifikácii.

Nutná podmienka na použitie diagramu QAPF je možnosť identifikácie jednotlivých minerálnych zŕn v hornine. Toto dobre spĺňajú intruzívne horniny, nakoľko sú dobre vykryštalizované. Dá sa však použiť aj na klasifikáciu extruzívnych hornín, nie však na klasifikáciu vulkanoklastík a sopečných skiel. Vtedy sa používa iný diagram - TAS, ktorý je založený na chemickej kompozícii horniny. Diagram QAPF sa vôbec nedá použiť na klasifikáciu ultrabázických hornín (s obsahom mafických minerálov viac ako 90 %). Vtedy sa používajú ternárne diagramy s inými minerálmi, definovanými vo vrcholoch trojuholníka.

QAPF diagram bol vytvorený Medzinárodnou úniou geologických vied (IUGS), konkrétne jej subkomisiou pre klasifikáciu vyvretých hornín pod vedením A. Streckeisena na konferencii v Montreale v auguste 1972 (vydaný roku 1976)[1]. Geológmi celého sveta je diagram akceptovaný ako klasifikačná pomôcka pre vyvreté horniny.

Referencie

  1. Streckeisen, A., 1976: To each plutonic rock its proper name. Earth-Science Reviews, 12, 1, s. 1 - 33

Pozri aj

Iné projekty