Felix Baumgartner: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
VolkovBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.2) (robot Pridal: ms:Felix Baumgartner
MerlIwBot (diskusia | príspevky)
Riadok 67: Riadok 67:
[[ko:펠릭스 바움가르트너]]
[[ko:펠릭스 바움가르트너]]
[[lt:Felix Baumgartner]]
[[lt:Felix Baumgartner]]
[[ml:ഫെലിക്സ് ബൗംഗാർട്നർ]]
[[mr:फेलिक्स बॉमगार्टनर]]
[[mr:फेलिक्स बॉमगार्टनर]]
[[ms:Felix Baumgartner]]
[[ms:Felix Baumgartner]]

Verzia z 12:23, 17. december 2012

Felix Baumgartner
Felix Baumgartner in free fall, by Luke Aikins (Red Bull Stratos project, Red Bull Content Pool.jpg
Felix Baumgartner počas voľného pádu (2012)
Narodenie20. apríl 1969 (54 rokov)
Salzburg, Rakúsko
ProfesiaParašutista a extrémny športovec
Odkazy
Webstránkafelixbaumgartner.com
CommonsSpolupracuj na Commons Felix Baumgartner

Felix Baumgartner (* 20. apríl 1969, Salzburg) je rakúsky parašutista a BASE jumper. Je známy predovšetkým extrémnym skokom s padákom z hranice zemskej atmosféry, keď z kapsule balóna vyskočil z výšky 39 045 m. Je prvým človekom, ktorý voľným pádom prekonal rýchlosť zvuku.

Kariéra

Parašutizmu sa začal venovať vo svojich šestnástich rokoch, svoje zručnosti potom zdokonaľoval v rakúskej armáde. V roku 1988 začal spolupracovať so spoločnosťou Red Bull, vyrábajúcou energetický nápoj rovnakého mena. Po roku 1990 sa začal okrem klasických zoskokov venovať aj BASE Jumpingu, pri ktorom sa skáče z rôznych objektov – napríklad budov či útesov. V roku 1999 prekonal svetový rekord v skoku z výškovej budovy, keď zoskočil z mrakodrapu Petronas Towers v Kuala Lumpur. Dokázal bezpečne zoskočiť s padákom z ruky sochy Ježiša Krista v brazílskom Rio de Janeiro. 12. decembra 2007 zoskočil z 91. poschodia v tom čase najvyššej dokončenej stavby sveta - Taipei 101 v Taiwane.

V roku 2010 začal spolupracovať so spoločnosťou Red Bull na projekte Red Bull Stratos, ktorého cieľom bolo prekonanie výškového rekordu v zoskoku padákom. Štart bol naplánovaný na 9. októbra 2012, problémy s vetrom ho odsunuli na 14. októbra 2012, kedy sa tiež celý zoskok nakoniec úspešne uskutočnil.[1] Prekonal tri rekordy: najvyššiu dosiahnutú výšku balóna s ľudskou posádkou, skok z najvyššej výšky nad zemským povrchom a najvyššiu dosiahnutú rýchlosť pri voľnom páde (cca 1 170 km/h).[2] Padák však otvoril skôr a preto oproti plánom neutvoril štvrtý rekord – v dĺžke voľného pádu. V svojej kariére absolvoval celkovo 2300 zoskokov.

Referencie

Iné projekty