Taklamakan: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.3) (robot Pridal: simple:Taklamakan Desert
Dinamik-bot (diskusia | príspevky)
d r2.6.2) (Robot: Zmena sr:Takla Makan na sr:Такла Макан
Riadok 84: Riadok 84:
[[sh:Takla Makan]]
[[sh:Takla Makan]]
[[simple:Taklamakan Desert]]
[[simple:Taklamakan Desert]]
[[sr:Takla Makan]]
[[sr:Такла Макан]]
[[sv:Takla Makan]]
[[sv:Takla Makan]]
[[th:ทะเลทรายทากลามากัน]]
[[th:ทะเลทรายทากลามากัน]]

Verzia z 20:36, 20. december 2012

Taklamakan
(塔克拉玛干沙漠 تەكلىماكان قۇملۇقى)
Púšť
Štát Čína
Rozloha 327 000 km² (32 700 000 ha)
Wikimedia Commons: Taklamakan
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Taklamakan (ujgursky تەكلىماكان قۇملۇقى, čínsky 塔克拉玛干沙漠) je púšť v Strednej Ázii. Leží v Východnom Turkestane - Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang v Číne. Taklamakan v preklade znamená "miesto odkiaľ sa nikto nevráti živý".

Púšť pokrýva oblasť 327 000 km² v Tarimskej panve, nachádza sa v rozmedzí 78° - 88° vých. dĺžky a 37° - 40° sev. šírky. Cez jej severné a južné okraje prechádzala hodvábna cesta. Cez púšť nevedú takmer žiadne cesty hlavne preto, že 85 % povrchu tvoria pohyblivé piesočné duny, vysoké až 300 m (najvyššie na svete). Najväčšie a najvýznamnejšie oázyKašgar, Jarkend a Chotan na juhozápade; Kchu-čche a Turfan na severe; Lou-lan a Tun-chuang na východe.

Z okolitých pohorí do Taklamakanu tečie niekoľko riek - najväčšie sú Biela nefritová rieka, rieka Jarkend (prameniace v pohorí Kunlun) a rieka Torkan (tečie z Ťanšanu).

Piesočná búrka v púšti Taklamakan

Archeologické výskumy v oblasti robili Aurel Stein, Sven Hedin, Albert von Le Coq, Paul Pelliot a Antonio Graceffo. Nálezy ukázali hlavne na tatársky, helénistický, indický a buddhistický kultúrny vplyv. Najslávnejšími pozostatkami sú tzv. tarimské múmie, ktoré dokazujú rôznorodosť etník, ktoré sa v oblasti vyskytovali. Vedcov udivilo hlavne to, že veľa múmií má európske rysy, ale možno to boli práve Tatári, čo by okrem iného vysvetlilo, že tatárčina patrí do indoeurópskej jazykovej rodiny.

Neskôr bola oblasť osídlená Turkami, ale s nástupom dynastie Tchang získavali Číňania postupne stále väčší vplyv nad všetkými oázami, aby mohli kontrolovať hodvábnu cestu. Čínska nadvláda bola iba krátkodobo ovplyvnená vpádmi Turkov, Mongolov a Tibeťanov. Súčasná populácia sa skladá hlavne z Ujgurov a Kazachov, vo väčších mestách v dôsledku migračnej politiky Číny prevládajú čínsky Chanovia.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Taklamakan