Kontagiózne moluskum: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.2+) (robot Zmenil: ar:مليساء معدية
Riadok 74: Riadok 74:
[[es:Molusco contagioso]]
[[es:Molusco contagioso]]
[[eu:Molluscum contagiosum]]
[[eu:Molluscum contagiosum]]
[[fa:موسکولوم کانتوژیوزم]]
[[fr:Molluscum contagiosum]]
[[fr:Molluscum contagiosum]]
[[it:Mollusco contagioso]]
[[it:Mollusco contagioso]]

Verzia z 11:59, 26. január 2013

Kontagiózne moluskum alebo kontagiózne bradavice alebo molusky (lat. molluscum contagiosum, "MC" alebo epithelioma molluscum, epithelioma contagiosum) je vírusová infekcia kože alebo výnimočne sliznicových membrán charakteristická tvorbou molusiek (j.č. moluskum), teda bradavicovitých útvarčekov. MC infikuje ľudí, iné primáty a kengury.

Infikujúci vírus je DNA poxivírus nazývaný poxvirus mollusci alebo vírus molluscum contagiosum (angl. skratka je MCV). Existujú 4 typy MCV, MCV-1 až -4. Prevažuje MCV-1 a MCV-2 je sa vyskytuje u dospelých jedincov a je často prenášaný pohlavne. Pravdepodobnosť výskytu infekcií MC u malých detí je približne 17% a vrcholí medzi 2. a 12. rokom. Choroba napadá akúkoľvek oblasť pokožky, ale najčastejšie sa vyskytuje na tele, rukách a nohách. Rozširuje sa priamym kontaktom, slinami alebo spoločne zdieľanými časťami odevu (vrátane uterákov).

U dospelých sú molusky často prenášané pohlavne a napadajú genitálie, spodnú časť brucha, bedrá a vnútorné strany stehien. Vo výnimočných prípadoch sa taktiež vyskytuje na perách a ústach.

Inkubačná doba, tj. doba od infekcie až do objavenia lézií, môže byť od 1 týždňa do 6 mesiacov.

Symptómy

Molluscum contagiosum

Lézie Molluscum contagiosum vyzerajú ako malé bradavice, majú načervenalú farbu a oválny tvar. Často majú 1-5 millimetrov v priemere, s priehlbinkou v strede. Vo všeobecnosti nie sú bolestivé, ale môžu svrbieť alebo podráždiť pokožku. Ich vytláčanie alebo škriabanie môže viesť k rozšíreniu infekcie alebo k tvorbe jazvičiek. Asi v 10% prípadoch sa v okolí lézií vytvorí ekzém.

U väčšiny pacientov sú jediným symptómom práve lézie. Dodatočné komplikácie môžu vyzniknúť sekundárnou bakteriálnou infekciou.

Centrálna časť lézie obsahuje vírus. V procese nazývanom "samoočkovanie" sa vírus šíri na okolité časti pokožky. Obzvlášť u detí je tento proces najčastejší a teda sa u nich môžu vyvinúť veľké oblasti lézií.

Liečba

Molusky môžu zmiznúť samé od seba v priebehu 6 až 9 mesiacov, ale vďaka samoočkovaniu môžu vytrvať až 4 roky. Liečba je často zbytočná.[1] V závislosti od miesta výskytu a počtu lézií sa však môže odporúčať začatie liečby v prípadoch:

  • Zdravotné dôvody:
    • krvácanie
    • sekundárna infekcia
    • svrbenie a nepohodlie
    • potenciálna tvorba jaziev
    • chronický zápal rohovky a spojovky (keratokonjuktivitída)
  • Sociálne dôvody:
    • kozmetické
    • zahanbenie
    • obavy s rozšírenia infekcie na ostatných
    • vylúčenie zo spoločnosti

Profesionálni lekári zvyčajne odporúčajú liečbu v prípade výskytu lézií v oblasti genitálií aby sa zabránilo ich ďalšiemu šíreniu. Vírus sa môže šíriť z jednej časti tela na druhú, alebo na iných jedincov. Molusky sú nákazlivé, až kým lézie úplne nezmiznú, čo v prípade ich neliečenia môže trvať aj viac ako 6 mesiacov.

Existuje niekoľko možností liečby, ktoré je možné aplikovať doma. V zdravotníctve používaný a v lekárňach bežne dostupný dezinfekčný prípravok, Betadine, je možné aplikovať vtieraním do napadnutých oblastí po dobu asi 5 minút denne, až kým lézie nezmiznú (toto sa neodporúča pre ľudíú alergických na jód alebo Betadín). Liečbu možno v menej vážnych prípadoch skrátiť použitím bežne dostupných prípravkov na liečbu bradavíc, ako napríklad kyseliny salicylovej obsiahnutej napr. v aspiríne. Denná lokálna aplikácia retinoidového/tretinoinového krému ("Retin-A") môže taktiež prispieť k vyliečeniu. [2][3] Úplné odstránenie infekcie vyžaduje až niekoľkotýždňovú takúto liečba. Opakovaná aplikácia lepiacej alebo priľnavej pásky po kúpeli počas 16 týždňov viedla k vyliečeniu u 90% pacientov jednej štúdie. Pomáha aj ošetrovanie jablčným octom - namočte vatu do octu, položte ju na léziu a pripevnite na 24 hodín. Bradavica zmizne a zostane iba chrasta.

V prípade, že sa infekcia prejavila iba niekoľkými léziami, je možné ju odstrániť bez pomoci medicínskych prípravkov. Najprv vyčistite napadnuté miesto tampónom namočeným v alkohole. Ďalej, sterilnou ihlou prepichnite zhora hlavičku lézie. Obsah lézie odstráňte tampónom namočeným v alkohole. Tento postup opakujte pre každú léziu zvlášť (preto nie je vhodný ak je rozsah infekcie veľký). Touto metódou odstránite lézie v priebehu dvoch-troch dní.

Chirurgická liečba zahŕňa kryochirurgiu, počas ktorej sa používa tekutý dusík na zmrazenie a odstránenie lézií, ako aj ich odškrabovanie pomocou kyrety. Aplikácia tekutého dusíka môže spôsobiť pálenie a bodanie v ošetrenom mieste, ktoré môže trvať niekoľko minút po ošetrení. Po použití tekútého dusíka sa môže vytvoriť pľuzgier, ktorý odpadne po dvoch až štyroch týždňoch. Je potrebné spomenúť, že ani kryochirurgia a ani použitie kyrety nie sú bezbolestné procedúry. Taktiež môžu zanechať jazvy a bledé až biele škvrny spôsobené stratou pigmentu.

Liečba laserom molluscum contagiosum môže byť voľbou v prípade neveľkého počtu lézií.[4] Využitie farebného pulzného laseru pri liečbe MC malo vždy skvelé výsledky. Terapia je dobre tolerovaná, bez jaziev a pigmentových anomálií. Lézie zmiznú bez zjazvenia do dvoch týždňov. Štúdie ukazujú, že 96%–99% lézií je odstránených po prvej aplikácii.[5] [6] Liečba laserom je rýchla a efektívna, ale jej finančná náročnosť ju znevýhodňuje pri porovnaní s ostatnými typmi liečby. A taktiež iba veľmi málo kožných ambulancií je vybavených 585nm laserom.

Ako zabrániť šíreniu molusiek:

  • Pokúste sa neškrabať postihnuté miesta. Na postihnuté miesta dajte leukoplast alebo obväz.
  • Vyhýbajte sa kontaktným športom, kúpaliskám, spoločným kúpeľom a požičiavaniu uterákov.
  • Ak máte lézie na tvári, nehoľte sa.
  • Ak máte lézie v genitálnej oblasti, vyhnite sa sexuálnej aktivite.

Referencie

  1. Clinical Knowledge Summaries. National Health Service, 2002-11, rev. 2007-01-01, [cit. 2009-06-03]. Kapitola Molluscum Contagiosum. (po anglicky) - Odporúčasnie Národnej zdravotnej služby Veľkej Británie ohľadom liečby Molluscum Contagiosum
  2. Papa CM, Berger RS. Venereal herpes-like molluscum contagiosum: treatment with tretinoin. Cutis, október 1976, roč. 18, čís. 4, s. 537–540. PMID 1037097. (po anglicky)
  3. Credo BV, Dyment PG. Molluscum Contagiosum. Adolescent Medicine, február 1996, roč. 7, čís. 1, s. 57–62. PMID 10359957. (po anglicky)
  4. Nehal KS, Sarnoff DS, Gotkin RH, Friedman-Kien A. Pulsed dye laser treatment of molluscum contagiosum in a patient with acquired immunodeficiency syndrome. Dermatologic Surgery, máj 1998, roč. 24, čís. 5, s. 533–535. PMID 9598007. (po anglicky)
  5. Hammes S, Greve B, Raulin C. Mollusca contagiosa Behandlung durch gepulsten Farbstofflaser. Der Hautarzt, január 2001, roč. 52, čís. 1, s. 38–42. DOI10.1007/s001050051259. PMID 11220237. (po nemecky)
  6. Hughes PS. Treatment of molluscum contagiosum with the 585-nm pulsed dye laser. Dermatologic Surgery, február 1998, roč. 24, čís. 2, s. 229–230. PMID 9491117. (po anglicky)

Ďalšie zdroje

Iné projekty