Izraelská strana práce: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Mz (diskusia | príspevky)
Mz (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Mifleget ha-avoda ha-jisraelit''' (hebr. מפלגת העבודה הישראלית, dosl. ''Izraelská strana práce'', niekedy v slovenčine skrátene ''Strana práce'') je politická strana v [[Izrael]]i. Je to stredo-ľavá sociálno-demokratická a [[sionizmus|sionistická]] strana. Vznikla v roku [[1968]] zjednotením niekoľkých politických strán na čele s vtedajšou vládnucou stranou [[Mapaj]] a stranami [[Achdut ha-avoda - poalej Cijon]] a [[Rapaj]]. Týmto zjednotením došlo k opätovnému spojeniu strán, ktoré sa oddelili od strany Mapaj založenej v roku [[1930]].
'''Izraelská strana práce''' (hebr. מפלגת העבודה הישראלית, ''Mifleget ha-avoda ha-jisraelit''; niekedy v slovenčine skrátene ''Strana práce'') je politická strana v [[Izrael]]i. Je to stredo-ľavá sociálno-demokratická a [[sionizmus|sionistická]] strana. Vznikla v roku [[1968]] zjednotením niekoľkých politických strán na čele s vtedajšou vládnucou stranou [[Mapaj]] a stranami [[Achdut ha-avoda - poalej Cijon]] a [[Rapaj]]. Týmto zjednotením došlo k opätovnému spojeniu strán, ktoré sa oddelili od strany Mapaj založenej v roku [[1930]].


Mifleget ha-avoda ha-jisraelit podporuje mierový proces s Palestínčanmi a arabskými štátmi. Strana má štatút pozorovateľa v [[Socialistická internacionála|Socialistickej internacionále]].
Izraelská strana práce podporuje mierový proces s Palestínčanmi a arabskými štátmi. Strana má štatút pozorovateľa v [[Socialistická internacionála|Socialistickej internacionále]].


==Zoznam predsedov==
==Zoznam predsedov==

Verzia z 08:47, 29. január 2013

Izraelská strana práce (hebr. מפלגת העבודה הישראלית, Mifleget ha-avoda ha-jisraelit; niekedy v slovenčine skrátene Strana práce) je politická strana v Izraeli. Je to stredo-ľavá sociálno-demokratická a sionistická strana. Vznikla v roku 1968 zjednotením niekoľkých politických strán na čele s vtedajšou vládnucou stranou Mapaj a stranami Achdut ha-avoda - poalej Cijon a Rapaj. Týmto zjednotením došlo k opätovnému spojeniu strán, ktoré sa oddelili od strany Mapaj založenej v roku 1930.

Izraelská strana práce podporuje mierový proces s Palestínčanmi a arabskými štátmi. Strana má štatút pozorovateľa v Socialistickej internacionále.

Zoznam predsedov