Ian Somerhalder: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
VolkovBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.2) (robot Pridal: el:Ίαν Σομερχάλντερ
EmausBot (diskusia | príspevky)
Riadok 90: Riadok 90:
[[ja:イアン・サマーホルダー]]
[[ja:イアン・サマーホルダー]]
[[ka:იან სომერჰალდერი]]
[[ka:იან სომერჰალდერი]]
[[ko:이언 서머헐더]]
[[ko:이언 서머홀더]]
[[lt:Ian Somerhalder]]
[[lt:Ian Somerhalder]]
[[ms:Ian Somerhalder]]
[[ms:Ian Somerhalder]]

Verzia z 17:25, 16. február 2013

Ian Somerhalder
Narodenie 8. december 1978 (45 rokov)
Covington, Louisiana, USA
Povolanieherec

Ian Joseph Somerhalder (* 8. december 1978, Covington, Louisiana, USA) je americký herec a bývalý model.

Životopis

Narodil sa v Covingtone v Lousiane. Jeho otec Robert, stavebný podnikateľ, je anglicko-francúzskeho pôvodu a matka Edna má predkov v Írsku. Má sestru Robin a brata Boba.

Priezvisko Somerhalder získal od svojho adoptívneho prastarého otca. Jeho skutočný prastarý otec bol zámožný anglický veľkostatkár, ktorý zaplatil jednému zo svojich pracovníkov, aby sa oženil s jeho tehotnou milenkou a dal dieťaťu svoje meno.

Jeho rodičia sa rozviedli v Ianových 13-tich rokoch a odvtedy žil s matkou, ktorá je silne nábožensky založená.

Už v desiatich rokoch sa stal modelom a precestoval takmer celý svet. Predvádzal modely značiek Calvin Klein, American Eagle Outfitters, Dolce & Gabbana, Versace či Guess.

Jeho prvá veľká rola bola vo filme Rogera Avaryho Pravidlá vášne. Potom nasledovali úlohy v seriáli Smallville (postava Adama Knighta), Lost (Boone Carlyle), neskôr epizódne úlohy v Kriminálka Las Vegas, Kriminálka Miami, Zákon a poriadok.

Rola, ktorá Iana vyniesla na vrchol je postava zlého upíra Damona Salvatore zo seriálu The Vampire Diaries, kde hrá po boku Niny Dobrev, Paula Wesleyho, Josepha Morgana a ďalších.
Pri natáčaní seriálu sa Ian zoznámil so svojou súčasnou priateľkou Ninou Dobrev.

Ianova postava v seriáli Lost

Boone Carlyle bol ďalším zachráneným z prednej časti lietadla spoločnosti Oceanic a tiež bol nevlastným bratom Shannon. Chcel sa stať ďalším vodcom stratených na ostrove, ale neuspel, pretože bol príliš mladý a nerozvážny. I tak sa stal Lockovym pomocníkom a vzniklo medzi nimi silné puto. Boone bol na ostrove 41 dní kým nepodľahol zraneniam spôsobeným pádom vraku lietadla z útesu ,keď sa pokúšal pomocou vysielačky vyslať núdzový signál. Podľa Locka bol Boone obeťou, ktorú si ostrov vyžiadal.

Upírske denníky

Bližšie informácie v hlavnom článku: Upírske denníky

Ian v seriáli stvárňuje postavu Damona Salvatore, jednu z ústredných postáv. Damon je zo začiatku jedna zo záporných postáv, no postupom času, sa vďaka láske k Elene, mení na kladnú postavu. Podľa rôznych ankiet je Damon najobľúbenejšia postava v TVD a je povestný svojimi grimasami a hláškami.

Filmografia

Iné projekty

Externé odkazy

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ian Somerhalder na anglickej Wikipédii.