Kraj (Rusko): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ZéroBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: ca:Krais de Rússia
MerlIwBot (diskusia | príspevky)
Riadok 49: Riadok 49:
[[it:Kraj della Russia]]
[[it:Kraj della Russia]]
[[ja:ロシアの地方]]
[[ja:ロシアの地方]]
[[kk:Края]]
[[kk:Өлке (Ресей)]]
[[ko:러시아의 지방]]
[[ko:러시아의 지방]]
[[lt:Rusijos kraštai]]
[[lt:Rusijos kraštai]]

Verzia z 20:40, 17. február 2013

Kraje

Kraj je typ subjektu Ruskej federácie. Kraje sú takisto ako oblasti zriadené v prevažne ruských častiach federácie, ale okrajových a spravidla redšie osídlených.Rovnako ako republiky majú vlastný parlament a právo vydávať vlastné zákony. Na čele kraja stojí gubernátor volený obyvateľstvom.

V súčasnosti existuje 9 krajov:

Zväčšovanie regiónov a zmena oblastí na kraje

Permský kraj (ru: Пермский край) ako nový subjekt vznikol 1. decembra 2005 na základe Federálneho ústavného zákona z 25. marca 2004 číslo 1-FKZ (ru: № 1-ФКЗ) spojením Permskej oblasti s Komijsko-permským autonómnym okruhom.

Krasnojarský kraj (ru: Красноярский край) sa zväčšil 1. januára 2007 na základe Federálneho ústavného zákona z 14. októbra 2005 číslo 6-FKZ (ru: № 6-ФКЗ) spojením Krasnojarského kraja s Tajmýrskym (Dolgano-Neneckým) autonómnym okruhom a Evenkovským autonómnym okruhom.

Kamčatský kraj (ru: Камчатский край) ako nový subjekt vznikol 1. júla 2007 na základe Federálneho ústavného zákona z 12. júla 2006 číslo 2-FKZ (ru: № 2-ФКЗ) spojením Kamčatskej oblasti s Koriackym autonómnym okruhom.

Zabajkalský kraj (ru: Забайкальский край) ako nový subjekt vznikol 1. marca 2008 na základe Federálneho ústavného zákona z 21. júla 2007 číslo 5-FKZ (ru: № 5-ФКЗ) spojením Čitskej oblasti s Agským buriatskym autonómnym okruhom.

V uplynulom období je v Rusku tendencia zväčšovania regiónov. Z oblastí a autonómnych okruhov vznikajú kraje ovládané gubernátormi.