Feng-chuang: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.2+) (robot Pridal: zh-yue:鳳
JackieBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.2) (robot Pridal: ca:Fenghuang
Riadok 19: Riadok 19:
[[Kategória:Čínska mytológia]]
[[Kategória:Čínska mytológia]]


[[ca:Fenghuang]]
[[cs:Feng-chuang]]
[[cs:Feng-chuang]]
[[de:Fenghuang]]
[[de:Fenghuang]]

Verzia z 03:38, 18. február 2013

Feng-chuang

Feng-chuang (čín. 鳳凰/凤凰 pchin-jin: fèng huáng) je čínsky mýtický vták, jedno zo štyroch nebeských zvierat, ktoré sú symbolom dokonalosti.

Feng () je mužská súčasť a chuang () ženská súčasť vtáka, ktorý v sebe dokonale spája princípy jing a jang. Tento čínsky fénix je spájaný s južnou svetovou stranou a s piatimi cnosťami predstavovanými piatimi farbami jeho peria - červenou, žltou, bielou, čiernou a azúrovo-modrou.

Feng-chuang je podľa čínskych mýtov kráľom 360 rodov vtákov. Spolu s iným zo štyroch nebeských zvierat, jednorožcom Ki-lin, žije v Smaragdových vrchoch, kde sa živí výhonkami bambusu a rosou. Iba počas rokov blahobytu alebo keď má oznámiť narodenie veľkého mudrca opúšťa les a objavuje sa ako znamenie v Ríši stredu. Vtedy je sprevádzaný zástupom vtáctva, ktorý si takto uctievajú najvznešeného zo všetkých vtákov.

Prvý záznam o spozorovaní Feng-chuang pochádza z roku 2647 pred n. l., kedy sa párik fénixov uhniezdil v cisárskej záhrade. Ďalší záznam hovorí o tom, ako sa pár vtákov objavil na dvore cisára Shu počas kráľovskej ceremónie. Objavenie Feng-chuanga sa spomína v mnohých ďalších prameňoch.

Čínsky fénix je symbolom cisárskej rodiny. Zvyčajne je spájaný s osobou cisárovnej, tak ako drak sa spája s osobou cisára.

Od piesne Feng-chuanga je vraj odvodená čínska hudobná stupnica.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Feng-chuang