Česmenský chrám: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.3) (robot Pridal: bg:Чесменска църква
ZéroBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: pt:Igreja Chesme
Riadok 30: Riadok 30:
[[nl:Tsjesme-kerk]]
[[nl:Tsjesme-kerk]]
[[pl:Cerkiew Czesmeńska]]
[[pl:Cerkiew Czesmeńska]]
[[pt:Igreja Chesme]]
[[ru:Чесменская церковь]]
[[ru:Чесменская церковь]]
[[zh:切斯马教堂]]
[[zh:切斯马教堂]]

Verzia z 03:12, 24. február 2013

Súradnice: 59° 51′ 25.2″ s.š., 30° 19′ 51.6″ v.d.

Česmenský chrám 2012

Česmenský chrám, Chrám narodenia Jána Krstiteľa , Це́рковь Рождества́ свято́го Иоа́нна Предте́чи (Чесме́нская) je pravoslávny chrám v Petrohrade, ktorý sa nachádza na ceste do Cárskeho Sela. Postavený bol na počesť víťazstva ruských námorníkov v roku 1770 nad Turkami v rusko-tureckej vojne v Česmenskom zálive v Egejskom mori.

História

Chrám sa začal stavať v roku 1777 a dokončený bol v roku 1780. Hlavným architektom bol Jurij Matvejevič Feľten. Chrám symbolizoval víťazstvo ruských námorníkov nad tureckou flotilou v Egejskom mori za vlády Kataríny II. Preto je považovaný aj za chrám ruského námorníctva. Postavený bol v neogotickom architektonickom štýle a upúta svojou červeno-bielou farbou. Počas komunistickej diktatúry bol pravoslávnej cirkvi odobratý a využívaný na svetské účely. Práve v tomto čase bol poškodený a devastovaný. Komunisti ho využívali ako pracovný tábor, neskôr archív, potom ústav automobilovej mechaniky a nakoniec ako múzeum. V roku 1960 sa začalo s rekonštrukčnými prácami.

Súčasnosť

V roku 1991 sa začali v chráme slúžiť pravoslávne bohoslužby a v roku 1994 bol vrátený pravoslávnej cirkvi. Chráml musel byť opravovaný a v súčasnosti slúži ako múzeum i ako chrám.

Iné projekty

Externé odkazy