Arekotvaré: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Maajo25 (diskusia | príspevky)
d zmena poradia v Kategória:Arekotvaré: " " pomocou použitia HotCat
MerlIwBot (diskusia | príspevky)
Riadok 91: Riadok 91:
[[nah:Zotolin]]
[[nah:Zotolin]]
[[ne:खजुर]]
[[ne:खजुर]]
[[new:ताय्‌गःसिमा]]
[[nl:Palmenfamilie]]
[[nl:Palmenfamilie]]
[[nn:Palmefamilien]]
[[nn:Palmefamilien]]

Verzia z 06:08, 25. február 2013

Kokosová palma

Arekotvaré (Arecales), staršie palmy (Palmae), sú rad rastlín s jedinou čeľaďou arekovité (Arecaceae alebo Palmae). Sú to stromy s nerozvetveným kmeňom, ktorý je pokrytý zvyškami starých listov, a ktorého vrcholec je zakončený chocholcom listov. Palmy sú typické rastliny tropického a subtropického pásma, iba málo druhov paliem rastie aj v teplejších oblastiach mierneho pásma. Poznáme viac ako 3 400 druhov paliem.

Charakteristika čeľade

Arekovité sú jednoklíčnolisté rastliny - ich stonka druhotne nehrubne ako je tomu u dvojklíčnolistových drevín. Medzi palmami sú vysoké i nízke stromy a kre, stonka môže niekedy skoro úplne chýbať, existujú i plazivé a ovíjavé druhy, ktoré rastú ako liany.

Listy, ktoré rastú na vrchole kmeňa, majú veľkú, dlanitú alebo peristú čepeľ, stopky majú pošvu a jazýček. Sú vždyzelené.

Jednopohlavné kvety sú malé, väčšinou biele, trojčlenné, tvoria husté súkvetia. Okvetia sú listencové, tyčinky môžu byť voľné i zrastené, gynéceum je zložené z troch plodolistov. Čnelka je rozoklaná na tri blizny, semenník vrchný, v každom z nich je jedno vajíčko. Palmy sú opeľované vetrom alebo hmyzom.

Plodom je bobuľa alebo kôstkovica. Semená majú dobre vyvinutý endosperm a často obsahujú veľké množstvo tukov. Medzi palmy patrí i lodoicea sečelská Lodoicea maldivica - až 20 kg.

Vzhľadom sú palmám podobné cykasy a stromové paprade, ktoré ale s nimi okrem podobného tvaru (kmeň a chochol listov) nemajú nič spoločného. Niektoré cykasy sú práve pre túto podobnosť chybne nazývane palmami.

Palmy obývajú rôzne typy biotopov - tropické pralesy (napr. Licuala), sezónne opadavé tropické i subtropické lesy, savany (Hyphaene), polopúšte, mokrade a zaplavované brehy riek (Rhapidophyllum hystrix), hory (Nannorrhops ritchiana, Parajubaea torallyi, Trachycarpus).

Vačšina paliem je teplomilná a citlivá na mráz. Druhy z vyšších polôh a zo subtropických oblastí v rôznej miere znášajú počas kratšieho obdobia aj mráz.

Hospodárske využitie

Niektoré palmy sú dôležité úžitkové rastliny:

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému arekotvaré
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému arekotvaré.

Externé odkazy

Šablóna:Link FA