Obec (Francúzsko): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Gerakibot (diskusia | príspevky)
d r2.6.6) (robot Pridal: el:Κοινότητα (Γαλλία)
EmausBot (diskusia | príspevky)
Riadok 90: Riadok 90:
[[sl:Občine Francije]]
[[sl:Občine Francije]]
[[sv:Frankrikes kommuner]]
[[sv:Frankrikes kommuner]]
[[th:เทศบาลในประเทศฝรั่งเศส]]
[[th:เทศบาลฝรั่งเศส]]
[[uk:Комуна (Франція)]]
[[uk:Комуна (Франція)]]
[[uz:Fransiya kommunalari]]
[[uz:Fransiya kommunalari]]

Verzia z 00:30, 4. marec 2013

Hustota francúzskych obcí podľa departementov

Obec (franc. commune) je vo Francúzsku po regiónoch a departementoch najnižšou územnou správnou jednotkou (collectivité territoriale), ktorá je porovnateľná s obcou na Slovensku. Celkovo sa na celom území francúzskeho štátu (vrátane zámorských území) nachádza 36 782 obcí (stav k 1. januáru 2009).

Teritoriálne členenie

Samospráva obcí je nezávislá od vyšších územných celkov – regiónoch a departementov – a od administratívneho členenia departementov na obvody a kantóny. Zvláštne postavenie má len hlavné mesto Paríž, ktoré je zároveň obcou aj departementom.

Všetky obce vo Francúzsku tvoria vždy časť regiónu, departementu (okrem Paríža) a obvodu. Hranice kantónov sa oproti tomu môžu niekedy kryť s hranicami obcí. Menšie obce tvoria časť kantónu, väčšie obce tvoria naopak celý samostatný kantón, ktorý môže zahŕňať aj susediace menšie obce.

Obce Paríž, Lyon a Marseille sú rozdelené do mestských obvodov (arrondissement), ktoré však majú celkom inú funkciu ako obvody, na ktoré sa delia departementy.

Okrem kontinentálneho Francúzska a piatich zámorských departementov je aj väčšina zámorských správnych korporácií rozdelená na obce. Výnimku tvorí Wallis a Futuna, ktoré sa člení na tri miestne tradičné kráľovstvá, ktoré majú 36 dedín, ďalej Saint-Barthélemy a Saint-Martin a rovnako územia bez stálych obyvateľov (Francúzske južné a antarktické územia a Clippertonov ostrov), ktoré žiadne miestne orgány nemajú.

K 1. januáru 2009 existovalo 36 782 obcí, z čoho sa 36 570 nachádzalo v európskom Francúzsku, 112 v zámorských departementoch a 100 v ostatných zámorských spoločenstvách. Počet samostatných obcí vo Francúzsku je v porovnaní s inými krajinami výrazne vyšší, pretože za posledných 200 rokov neprebehla žiadna systematická územno správna reforma.

V rámci niektorých obcí sa nachádzajú tzv. pridružené obce (communes associées), ktorých bolo v roku 2006 okolo 730. Ide o bývalé samostatné obce, ktoré si udržujú obmedzenú samostatnosť v rámci súčasných obcí.

Podľa štatistického územného členenia Eurostatu zodpovedajú francúzske obce (rovnako ako slovenské obce) úrovni LAU 2. Každá obec má ďalej štatistický identifikační kód, ktorý jej pridelil INSEE.

Dejiny

Označenie konca obce Y

Dnešné vnímanie obce ako administratívnej jednotky sa vyvinulo zo štatútu miest a farských obvodov bývalého Francúzskeho kráľovstva, ktoré boli právne ukotvené počas Veľkej francúzskej revolúcie. V roku 1884 obdržali zákonom o voľbách do obecnej rady (conseil municipal) rozsiahlu autonómiu.

Orgány obce

Každá obec si volí v priamych voľbách vlastnú obecnú radu. Rade predsedá starosta (maire), ktorý má svojich zástupcov, tzv. pridelencov (adjoints). Starosta má v rámci obce výkonnú moc, zastupuje obec navonok a je zodpovedný za obecný rozpočet.

Zväzky obcí

Susediace obce môžu spoločne vytvoriť zväzok obcí, ktorý sa vo Francúzsku podľa veľkosti a postavenia nazýva Spoločenstvo miest (communauté urbaine), Spoločenstvo aglomerácie (communauté d'agglomération) alebo Spoločenstvo obcí (communauté de communes). V roku 2004 bolo vo Francúzsku 14 spoločenstiev miest s celkovo viac než 6 miliónmi obyvateľov, 155 spoločenstiev aglomerácie (vyše 19 miliónov obyvateľov) a 2 286 spoločenstiev obcí (takmer 24 miliónov obyvateľov).

Pozri aj

Iné projekty

Externé odkazy

Zdroj

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Obec (Francie) na českej Wikipédii.


Šablóna:Link FA