Wikipédia:Wikiúdaje: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Dexbot (diskusia | príspevky)
Ladsgroup (diskusia | príspevky)
Revízia 5232778 používateľa Dexbot (diskusia) bola vrátená
Riadok 43: Riadok 43:
[[en:Wikipedia:Wikidata]]
[[en:Wikipedia:Wikidata]]
[[eo:Vikipedio:Vikidatumoj]]
[[eo:Vikipedio:Vikidatumoj]]
[[fa:ویکی‌پدیا:ویکی‌داده]]
[[fa:کاربر:Ladsgroup/test]]
[[fr:Wikipédia:Wikidata]]
[[fr:Wikipédia:Wikidata]]
[[he:ויקיפדיה:ויקינתונים]]
[[he:ויקיפדיה:ויקינתונים]]

Verzia z 10:35, 7. marec 2013

O článku o Wikiúdajoch pozri Wikiúdaje.
Logo Wikiúdajov

Wikiúdaje je sesterský projekt Wikipédie, ktorý zabezpečuje medzijazykové odkazy (interwiki) a v budúcnosti aj informácie pre infoboxy a dynamické zoznamy.

Na niektorých Wikipédiách (hu, it, he, en) už Wikiúdaje zabezpečujú medzijazykové odkazy. Tak napríklad článku Douglas Adams zodpovedá položka Q42.

Spustenie medzijazykových odkazov prostredníctvom Wikiúdajov na slovenskej Wikipédii je plánované na 6. marca 2013.

Medzijazykové odkazy (fáza 1)

Wikiúdaje, fáza 1: Odkazy sú vedené zo stredového miesta ku všetkým jazykovým verziám Wikipédie
Starý systém: Medzijazykové odkazy medzi všetkými jazykmi

Každá stránka na Wikipédii, ktorá má príslušný údaj na Wikiúdajoch používa tamojšie jazykové odkazy a zobrazuje ich v hlavnom panely Wikipédie (vo vzhľadoch Monobook a Vektor je tento panel vľavo). Tradičné interwiki v zdrojovom texte stále fungujú a majú prioritu nad Wikiúdajmi, teda sa zobrazujú namiesto nich.

Práca s medzijazykovými odkazmi pomocou Wikiúdajov

Nové články

  • O1. Práve som vytvoril článok XSK; viem, že už existuje článok na českej/anglickej/esperantskej Wikipédii o rovnakej téme. Ako mám vytvoriť medzijazykový odkaz?
    1. Choď na Wikiúdaje.
    2. V hlavnom paneli (zvyčajne naľavo) nájdi "Položka podľa názvu".
    3. Klikni na "Vylepšené vyhľadávanie".
    4. Na stránke s výsledkami vyplň jazykový kód Wikipédie (cs pre češtinu, en pre angličtinu, eo pre esperanto...), o ktorej vieš, že je tam daný článok, a názov toho článku. Klikni na Hľadať.
    5. Ak táto položka už existuje, choď na spodok stránky a klikni na "pridať". Otvorí sa formulár, do ktorého zadaj kód jazyka a do vedľajšieho políčka názov článku, ktorý si vytvoril (XSK). Klikni na "uložiť" a je hotovo! O chvíľu bude odkaz na slovenský článok dostupný vo všetkých ďalších jazykoch.
    6. Ak by tam táto položka ešte nebola, vytvor ju. Klikni na "vytvoriť novú položku", vyplň jej názov (XSK) a (nepovinné ale vhodné) popis položky. Potom doplň medzijazykové odkazy podľa vyššie spomenutého postupu.
    7. Ak plánuješ pridávať medzijazykové odkazy často, môžeš si zapnúť nástroj "slurpInterwiki", ktorý je dostupný v tvojich nastaveniach na Wikiúdajoch. Keď máš tento nástroj zapnutý a si na stránke nejakej položky, klikni na odkaz "Importovať interwiki", ktorý je v hlavnom paneli, v novo otvorenom okne vyber jazyk, z ktorého sa naimportujú interwiki a klikni na "Importovať". Hotovo!
    8. V každom prípade, starý spôsob pridávania medzijazykových odkazov (pridanie do zdrojového textu stránky) stále funguje ale budú ho musieť spracovať roboty a predĺži to čas, kým sa prepropaguje do inojazyčných článkov.

Premenovanie článku

  • O2. Práve som premenoval článok z YSK na ZSK a medzijazykové odkazy zmizli. Čo mám spraviť?
    1. Choď na Wikiúdaje a nájdi položku YSK podľa návodu k O1.
    2. Na stránke položky nájdi slovenský jazykový odkaz, klikni na "upraviť" a zmeň z YSK na ZSK, potom ulož.
    3. Pamätaj, že môže trvať pár minút kým stránka na slovenskej Wikipédii zareaguje na zmenu. Môžeš to urýchliť vymazaním vyrovnávacej pamäte tvojho prehliadača.