Skalka nad Váhom: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskusia | príspevky)
d r2.7.2) (robot Pridal: ms:Skalka nad Váhom
Addbot (diskusia | príspevky)
d Bot: Odstránenie 8 odkazov interwiki, ktoré sú teraz dostupné na Wikiúdajoch (d:q740634)
Riadok 74: Riadok 74:
[[Kategória:Obce okresu Trenčín]]
[[Kategória:Obce okresu Trenčín]]


[[de:Skalka nad Váhom]]
[[en:Skalka nad Váhom]]
[[eo:Skalka nad Váhom]]
[[fr:Skalka nad Váhom]]
[[hu:Vágsziklás]]
[[it:Skalka nad Váhom]]
[[ms:Skalka nad Váhom]]
[[ms:Skalka nad Váhom]]
[[nl:Skalka nad Váhom]]
[[war:Skalka nad Váhom]]

Verzia z 23:24, 8. marec 2013

Skalka nad Váhom
obec
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Trenčiansky kraj
Okres Trenčín
Región Vlára-Váh
Nadmorská výška 218 m n. m.
Súradnice 48°55′39″S 18°04′20″V / 48,9276°S 18,0722°V / 48.9276; 18.0722
Rozloha 8,68 km² (868 ha) [1]
Obyvateľstvo 1 226 (31. 12. 2023) [2]
Hustota 141,24 obyv./km²
Prvá pís. zmienka 1208
Starosta Anton Horečný[3] (ĽS-HZDS, KDH)
PSČ 913 31
ŠÚJ 546682
EČV (do r. 2022) TN
Tel. predvoľba +421-32
E-mailová adresa obec.skalka@stonline.sk
Telefón 6584224
Fax 6584408
Poloha obce na Slovensku
Poloha obce na Slovensku
Map
Interaktívna mapa obce
Wikimedia Commons: Skalka nad Váhom
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Skalka nad Váhom je obec na Slovensku v okrese Trenčín. V blízkosti sa nachádza známe pútnické miesto Skalka pri Trenčíne.

Obec Skalka nad Váhom sa nachádza na západnom Slovensku v juhozápadnej časti Ilavskej kotliny, severovýchodne, 5 km od krajského mesta Trenčín. Z administratívneho hľadiska je obec začlenená do okresu Trenčín a Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Stred obce leží v nadmorskej výške 233 m. Tri katastrálne územia (Skala, Skalská Nová Ves a Újazd) majú celkovú rozlohu 867 ha. Územím obce preteká rieka Váh a potok Súčanka. Z juhovýchodnej strany obec ohraničuje horský masív Skalky, ktorý je súčasťou bradlového pásma Bielych Karpát.

Z hľadiska počtu obyvateľov patrí obec Skalka nad Váhom do skupiny stredne veľkých obcí. Jej ekonomický a sociálny rozvoj však láka nových obyvateľov k prisťahovaniu a demografická krivka rastie. Kým pri poslednom sčítaní ľudu v roku 2001 mala obec 996 obyvateľov, v súčasnosti vykazuje už 1130 trvale bývajúcich obyvateľov.

Infraštruktúra

Do horského masívu Skalky sa zarezáva diaľnica D1 Trenčín – Nemšová. Obcou prechádzajú štátne cesty II/507 Trenčín – Horné Srnie a III/509 Skalka nad Váhom – Horná Súča. Najbližší diaľničný privádzač a železničné spojenie je v 4 km vzdialenej Nemšovej. Obec má vybudované dobré cestné aj autobusové spojenie, ktoré postačuje potrebám obyvateľov obce. Takmer v celej zastavanej časti obce sú vybudované rozvody verejného vodovodu a plynovodu, vo výhľade je budovanie kanalizácie. Obyvateľstvo býva prevažne v rodinných domoch, ale nachádzajú sa tu aj dva bytové domy, jeden v súkromnom a jeden v obecnom vlastníctve.

Hospodárstvo

Na prevažnej časti ornej pôdy a pasienkov v obci hospodári miestne poľnohospodárske družstvo. V rastlinnej výrobe sa tu pestujú prevažne obilniny, krmoviny a repka olejná. V živočíšnej výrobe sa produkuje mlieko a hovädzí dobytok. V oblasti priemyslu a obchodu v obci pôsobí niekoľko menších firiem. Prevažne remeselnou činnosťou a službami sa zaoberajú viacerí drobní živnostníci. Väčšina ekonomicky aktívneho obyvateľstva však dochádza za prácou do neďalekého Trenčína a Nemšovej.

Geologická charakteristika

Masív Skalky, ktorý lemuje pravý breh Váhu, sa od juhu sa znižuje miernymi stráňami na ktorých boli v dávnych dobách vinohrady, od východu klesá strmými svahmi. Po stránke geologickej má charakter krasovej planiny s typickými znakmi akými sú závrty, škrapy a jaskyne. Impozantné bralo Skalky vymodelovala erozívna činnosť Váhu počas geologických období. Severozápadná časť chotára je súčasťou flyšového pásma Bielych Karpát a má charakter pahorkatiny, prevažne poľnohospodársky obrábanej.

Prírodné pomery

Klíma je vo vrchovinovej časti chladná a v údolnej časti mierne teplá. Ročný úhrn zrážok v horskej časti dosahuje 800-1000 mm v údolnej časti 600-800 mm. Priemerná teplota v júli je v horskej časti 12-16 °C/rok, v údolnej časti 17,5-19,5 °C/rok. Snehová pokrývka sa na severe a západe udrží 120-140 dní, na juhovýchode 100-120 dní.

Vegetačný kryt krajiny je tvorený lesmi a poľnohospodárskymi kultúrami, s lúčnymi spoločenstvami. Podľa lesného vegetačného stupňa územie tvoria prevažne dubovo-hrabové lesy s krovitým poschodím z drieňa, hlohov, trnky a liesky, ku ktorému sa pripája lipa a javor poľný. Vtrúsený je buk, javor, borovica, lipa a smrekovec opadavý, miestami sa invázne premnožil agát. Krajina je dotváraná lúkami a pasienkami, tieto sú často lemované remízkami.

Prvým poslom jari v lesoch Skalky je snežienka jarná, nasleduje pľúcnik, chochlačky a veternice. V máji les zakvitá hustým porastom konvalinky voňavej, pomerne častý je áron, vzácnejšie sú prilbovka biela, vemenník dvojlistý, medunka medovkolistá. Neskôr rozkvitajú kruštíky a ľalia zlatohlavá.

Z cicavcov tu žijú jelene, diviaky, srny, líšky, zajace a hraboše, vzácne aj jazvec lesný. Plazy zastupuje prevažne užovka obyčajná a slepúch lámavý, obojživelníky skokan zelený a hnedý, vzácnejšie salamandra škvrnitá. Z vtákov tu môžeme okrem spevavcov zahliadnuť bociana bieleho, myšiaka hôrneho, sokola myšiara, sovu lesnú, na lúkach a v remízkach jarabice a bažanty.

Územie obce má pestrú flóru a faunu zodpovedajúcu geografickému pásmu, avšak hospodárska činnosť a premena krajiny na veľkoplošné lány, rekultivácie, meliorácie, a v neposlednom rade stavba diaľnice sa negatívne odrazili na prírode a všetkom čo v nej žije.

Iné projekty

Referencie

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2024-03-28, [cit. 2024-04-10]. Dostupné online.
  3. Zoznam zvolených starostov obcí, mestských častí a primátorov miest vo voľbách do orgánov samosprávy obcí [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, 2010-11-28. Dostupné online.