Tuleň bajkalský: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vegbot (diskusia | príspevky)
MerlIwBot (diskusia | príspevky)
d robot Odobral: vi:Pusa sibirica (strong connection between (2) sk:Tuleň bajkalský and vi:Hải cẩu Baikal)
Riadok 77: Riadok 77:
[[sv:Bajkalsäl]]
[[sv:Bajkalsäl]]
[[uk:Нерпа байкальська]]
[[uk:Нерпа байкальська]]
[[vi:Pusa sibirica]]
[[zh:贝加尔海豹]]
[[zh:贝加尔海豹]]
[[zh-yue:貝加爾海豹]]
[[zh-yue:貝加爾海豹]]

Verzia z 05:18, 10. marec 2013

Tuleň bajkalský
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Phoca sibirica
Synonymá
Nerpa
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Tuleň bajkalský (Phoca sibirica), v miestnom jazyku nerpa je jediný sladkovodný druh tuleňa na svete, ktorý žije ako endemit v Bajkalskom jazere, pričom dodnes nie je jasné, ako sa sem dostal. Je to jeden z najmenších druhov tuleňov. Vyznačuje sa dlhovekosťou (dožíva sa 56 rokov).

Popis

Priemerná dĺžka dospelého tuleňa je okolo 110 centimetrov (samce sú trochu väčšie ako samičky), hmotnosť sa pohybuje okolo 75 kilogramov. Telo je pokryté srsťou sivej alebo čiernej farby. Zriedkavo môže byť srsť aj hnedá. Výborne sa potápa: v prípade nebezpečenstva dokáže vydržať pod vodou až 70 minút a za potravou sa môže potopiť až do hĺbky 300 metrov. Tuleň bajkalský je vrcholom potravinového reťazca v Bajkalskom jazere. Živí sa rybami. Samičky rodia jedno, niekedy aj dve mláďatá.

V minulosti ho lovili vo veľkých množstvách, hlavne kvôli vzácnej kožušine. V súčasnosti nie je tento druh tuleňa priamo ohrozený.

Iné projekty