Amati Kraslice: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Perny L. (diskusia | príspevky)
Perny L. (diskusia | príspevky)
Riadok 3: Riadok 3:
== História bicích sád ==
== História bicích sád ==
[[File:Bubeník Milan Perný hrá na bicích Amati.jpg|thumb|Drums Amati]]
[[File:Bubeník Milan Perný hrá na bicích Amati.jpg|thumb|Drums Amati]]
[[File:Drums Amati.jpg|thumb|Czechoslovak drums Amati]]
Bicie nástroje Amati prešli vývojom ako každé iné značky.
Bicie nástroje Amati prešli vývojom ako každé iné značky.



Verzia z 22:48, 20. apríl 2013

Amati (dnes AMATI - Denak, v minulosti AMATI - Kraslice) je česká spoločnosť, ktorá sa zaoberá výrobou dychových hudobných nástrojov. Historický začiatok výroby spadá do obdobia 18. storočia. V roku 1945 bolo v Krasliciach vytvorené družstvo výrobcov hudobných nástrojov, ktoré sa pomenovali Amati. V roke 1948 bola výroba zoštátnená a Kraslice sa postupne stali strediskom výroby dychových a bicích nástrojov v rámci celého RVHP. Populárne bicie nástroje sa prestali vyrábať po privatizácii v roku 1990.

História bicích sád

Súbor:Bubeník Milan Perný hrá na bicích Amati.jpg
Drums Amati
Czechoslovak drums Amati

Bicie nástroje Amati prešli vývojom ako každé iné značky.

Predchodcom prvej triedy klasickej sady sa stali prvé basové (veľký priemer blany a úzky korpus) a rytmické bubny, ktoré sa dodnes využívajú v niektorých dychovkách. Prvá klasická sada mala typické oblé mušle a k jej rozšíreniu a vylepšeniu prišlo v šesťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia. Jej nevýhodou bola nestabilita. Dizajnovo kopírovala bicie značiek ako Ludwig alebo Gretch. Vyrábali sa v perleťových prevedeniach s basovým bubnom 20".

Druhá rada bola typická kvalitnými a stabilnými stojanmi a hranatými mušľami. Obsahovala spravidla basový bubon 22" a perleťové prevedenie sa v tejto rade prestalo ponúkať. V katalógoch boli v ponuke aj maximalistické sady. Vyrábala sa v dvoch prevedeniach, pričom jedno z nich bolo bez spodných, rezonančných blán.

Tretia rada sa vyznačovala veľkými priemermi jednotlivých bubnov. Predávala sa so špeciálnou rampou v rôznych variáciách, ktoré napríklad obsahovali snare, jeden alebo dva basové bubny, dva až tri prídavné tomy, dva základné tomy (v niektorých prevedeniach aj tri alebo štyri) a jeden alebo dva kotly. Táto maximalistická sada bola zároveň poslednou sadou pred privatizáciou spoločnosti, po ktorej sa bicie nástroje prestali vyrábať.

Externé odkazy