Hrubé črevo: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
1 uprava
d Revízia 5489245 používateľa 91.230.44.140 (diskusia) bola vrátená
Riadok 17: Riadok 17:
* [[familiárna adenomatózna polypóza]] (skr. FAP) - [[dedičnosť|dedične]] podmienená [[prekanceróza]]
* [[familiárna adenomatózna polypóza]] (skr. FAP) - [[dedičnosť|dedične]] podmienená [[prekanceróza]]
* [[pseudomembranózna kolitída]]
* [[pseudomembranózna kolitída]]

* moze dojst k postaveniu sa hrubeho creva
{{Tráviaca sústava}}
{{Tráviaca sústava}}
{{Anatómia človeka}}
{{Anatómia človeka}}

Verzia z 17:46, 24. apríl 2013

Schéma tráviacej rúry človeka. 1. pažerák, 2. žalúdok, 3. dvanástnik, 4. tenké črevo, 5. slepé črevo, 6. červovitý prívesok, 7. hrubé črevo, 8. konečník, 9. análny otvor

Hrubé črevo (lat. intestinum crassum alebo colon) je trubicovitý orgán, je pokračovaním tenkého čreva. Jeho dĺžka je približne jeden a pol metra. V horných častiach je jeho hrúbka až 8 cm, smerom ku konečníku sa zužuje. Keďže sliznica hrubého čreva nemá klky, neprodukuje žiadne tráviace šťavy. Dochádza hlavne k vstrebávaniu vody, niektorých vitamínov, solí a liekov. Z tenkého čreva sa do hrubého čreva presúvajú nestrávené zvyšky potravy, voda, žlčové farbivá a odlúpené bunky epitelov. Obsah čreva sa zahusťuje a pôsobením kvasných baktérií (vznikajú plyny ako oxid uhličitý, metán, merkaptány) a hnilobných baktérií (vzniká amoniak, sulfán, fenol a pod.) sa rozkladá a mení na výkaly. Hrubé črevo sa skladá zo šiestich častí:

  • slepé črevo (lat. colon caecum),
  • vzostupný tračník (lat. colon ascendens),
  • priečny tračník (lat. colon transversum),
  • zostupný tračník (lat. colon descendens),
  • esovitá kľučka (lat. colon sigmoideum),
  • konečník (lat. rectum).

Slepé črevo je mierne rozšírený začiatok hrubého čreva (pozri obrázok). Ľudovo nazývané „slepé črevo” je správne červovitý prívesok slepého čreva (lat. appendix vermicularis). Nachádza sa v pravej bedrovej jame, je vyplnené lymfoidným tkanivom. Konečník - prostredníctvom črevnej peristaltiky hrubého čreva sa do konečníka presunú výkaly. Podráždením steny konečníka nastáva pocit nutkania na stolicu. Vyvolá sa defekačný (vyprázdňovací) reflex, pri ktorom zmrštená svalovina konečníka a súčasne ochabnutý vonkajší aj vnútorný zvierač konečníka vyprázdnia obsah konečníka.

Choroby hrubého čreva