Jimmy Chamberlin: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Legobot (diskusia | príspevky)
d Bot: Odstránenie 15 odkazov interwiki, ktoré sú teraz dostupné na Wikiúdajoch (d:q373733)
Vegbot (diskusia | príspevky)
d typo, replaced: 005-2007 → 005 – 2007, - →  – , kedže → keďže (3)
Riadok 11: Riadok 11:
| Miesto úmrtia =
| Miesto úmrtia =
| Žáner = [[Alternatívny rock]], [[jazz fusion]]
| Žáner = [[Alternatívny rock]], [[jazz fusion]]
| Roky pôsobenia = 1988 - súčasnosť
| Roky pôsobenia = 1988 – súčasnosť
| Súvisiace články = [[The Smashing Pumpkins]], [[Zwan]], [[Jimmy Chamberlin Complex]], [[The Last Hard Men]], [[Starchildren]]
| Súvisiace články = [[The Smashing Pumpkins]], [[Zwan]], [[Jimmy Chamberlin Complex]], [[The Last Hard Men]], [[Starchildren]]
}}
}}
Riadok 18: Riadok 18:


== Detstvo ==
== Detstvo ==
Rodným menom James Joseph Chamberlin sa narodil [[10. júna]] [[1964]] v americkom meste [[Jolliet]] v [[Illinois]]. Odmalička bol vedený k hudbe, kedže jeho otec a starší brat hrávali v miestnych jazzových kapelách. Učil sa najmä jazzovým, ale aj latino či brazílskym technikám hry na bicie.
Rodným menom James Joseph Chamberlin sa narodil [[10. júna]] [[1964]] v americkom meste [[Jolliet]] v [[Illinois]]. Odmalička bol vedený k hudbe, keďže jeho otec a starší brat hrávali v miestnych jazzových kapelách. Učil sa najmä jazzovým, ale aj latino či brazílskym technikám hry na bicie.
V pätnástich odišiel z domu a začal hrávať v niekoľkých miestnych kapelách. Napriek slušnému zárobku ho otec donútil ísť na univerzitu, kde študoval iba jeden rok, pretože nemal pri kapele na učenie čas. Odišiel z univerzity a našiel si prácu u švagra v stavebnej firme.
V pätnástich odišiel z domu a začal hrávať v niekoľkých miestnych kapelách. Napriek slušnému zárobku ho otec donútil ísť na univerzitu, kde študoval iba jeden rok, pretože nemal pri kapele na učenie čas. Odišiel z univerzity a našiel si prácu u švagra v stavebnej firme.


Riadok 39: Riadok 39:


== Súčasnosť ==
== Súčasnosť ==
Prostredníctvom oficiálnej stránky skupiny bola začiatkom apríla [[2009]] oznámená skutočnosť, že Jimmy Chamberlin zo skupiny náhle odchádza. Ako sa ukázalo o niekoľko dní neskôr, príčinou boli profesionálne dôvody, kedže Chamberlin "nechce byť súčasťou niečoho, o čom nie je úplne presvedčený." Táto informácia bola nečakaná, kedže nedávno vyjadroval Chamberlin prostredníctom blogu odhodlanie a vôľu pokračovať v práci s The Smashing Pumpkins "až do konca života".
Prostredníctvom oficiálnej stránky skupiny bola začiatkom apríla [[2009]] oznámená skutočnosť, že Jimmy Chamberlin zo skupiny náhle odchádza. Ako sa ukázalo o niekoľko dní neskôr, príčinou boli profesionálne dôvody, keďže Chamberlin "nechce byť súčasťou niečoho, o čom nie je úplne presvedčený." Táto informácia bola nečakaná, keďže nedávno vyjadroval Chamberlin prostredníctom blogu odhodlanie a vôľu pokračovať v práci s The Smashing Pumpkins "až do konca života".


== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==
Riadok 48: Riadok 48:
[[Kategória:Hudobníci USA]]
[[Kategória:Hudobníci USA]]
[[Kategória:Narodenia v 1964]]
[[Kategória:Narodenia v 1964]]

{{Link GA|en}}
{{Link GA|en}}
{{Link GA|es}}
{{Link GA|es}}

Verzia z 06:14, 26. apríl 2013

Jimmy Chamberlin

Základné informácie
Rodné meno James Joseph Chamberlin
Narodenie 10. jún 1964 (59 rokov)
Joliet, Illinois
Žáner Alternatívny rock, jazz fusion
Roky pôsob. 1988 – súčasnosť
Súvisiace
články
The Smashing Pumpkins, Zwan, Jimmy Chamberlin Complex, The Last Hard Men, Starchildren
Webstránka jimmychamberlin.com

Jimmy Chamberlin (* 10. júna 1964) je americký bubeník, textár a producent známy ako jeden zo zakladajúcich členov a bubeník skupiny The Smashing Pumpkins.

Detstvo

Rodným menom James Joseph Chamberlin sa narodil 10. júna 1964 v americkom meste Jolliet v Illinois. Odmalička bol vedený k hudbe, keďže jeho otec a starší brat hrávali v miestnych jazzových kapelách. Učil sa najmä jazzovým, ale aj latino či brazílskym technikám hry na bicie. V pätnástich odišiel z domu a začal hrávať v niekoľkých miestnych kapelách. Napriek slušnému zárobku ho otec donútil ísť na univerzitu, kde študoval iba jeden rok, pretože nemal pri kapele na učenie čas. Odišiel z univerzity a našiel si prácu u švagra v stavebnej firme.

The Smashing Pumpkins

Koncom leta 1988 hľadali Smashing Pumpkins niekoho na post bubeníka. Priateľ Billyho Corgana im predstavil práve Jimmyho. Napriek počiatočným rozpakom a faktu, že sa Jimmy vôbec nevyznal v rockovej scéne, bol predbežne prijatý. Naučiť sa ich skladby mu nerobilo vôbec problém a tak mohli Smashing Pumpkins vystúpiť prvýkrát zo živím bubeníkom a nie s automatom 5. októbra 1988 v klube Cabaret Metro v Chicagu. Krátko nato, bol Jimmy Chamberlin oficiálne prijatý za člena skupiny.

Čoskoro sa vzdal výnosnej práce murára a odsťahoval sa do Chicaga, aby sa mohol naplno venovať práci bubeníka. V roku 1991 vydali prvý album Gish, na ktorom mal dôležitú úlohu, keďže okrem bicích nástrojov nahrával celý album Billy Corgan sám. Krátko nato si vypracoval Chamberlin závislosť na heroíne. Počas nahrávania druhého albumu z roku 1993 Siamese Dream sa stávalo, že zmizol aj na niekoľko dní a nedal o sebe vedieť.

Jeho problémy z drogami vrcholili v roku 1996. Keď počas ich tour na podporu albumu Mellon Collie and the Infinite Sadness predávkoval spolu s tourovým klávesákom Jonathanom Melvoinom a ten na to zomrel, bol Jimmy z kapely vyhodený. Neskôr sa pridal do skupiny The Last Hard Man vedenej ex-frontmanom skupiny Skid Row Sebastianom Bachom.

V roku 1998 ho navštívil Billy Corgan a dohodli sa, že sa znovu pridá do skupiny, pričom nahrajú ešte jeden album, spravia jedno tour a skončia. V roku 2000 vyšiel predposledný album Machina/The Machines Of God a neskôr toho istého roku aj po internete distribuovaný album Machina II/The Friends & Enemies of Modern Music. 2. decembra 2000 odohral Jimmy Chamberlin ako bubeník Smashing Pumpkins v Chicagu posledný koncert.

Po The Smashing Pumpkins

V rokoch 20012003 pracoval spolu z Billy Corganom v skupine Zwan. Skupina stihla vydať iba jeden album Mary Star of the Sea, než sa rozpadla. Chamberlinov vlastný projekt Jimmy Chamberlin Complex vznikol v roku 2004 a v 2005 bol vydaný album Life Begins Again.

Reunion

Billy Corgan oznámil 21. júna 2005 cez článok v The Chicago Tribune svoj plán na znovuzaloženie skupiny a ponuku na účasť bývalým členom. Na túto mu odpovedal iba Jimmy Chamberlin a tak sa podarilo po piatich rokoch The Smashing Pumpkins znovu obnoviť. V 2006 začali sami, bez ostatných pôvodných členov, pracovať na novom albume, ktorý bol pod názvom Zeitgeist vydaný 10. júla 2007. Začiatkom roka 2008 bolo vydané EP American Gothic obsahujúce štyri piesne.

Súčasnosť

Prostredníctvom oficiálnej stránky skupiny bola začiatkom apríla 2009 oznámená skutočnosť, že Jimmy Chamberlin zo skupiny náhle odchádza. Ako sa ukázalo o niekoľko dní neskôr, príčinou boli profesionálne dôvody, keďže Chamberlin "nechce byť súčasťou niečoho, o čom nie je úplne presvedčený." Táto informácia bola nečakaná, keďže nedávno vyjadroval Chamberlin prostredníctom blogu odhodlanie a vôľu pokračovať v práci s The Smashing Pumpkins "až do konca života".

Externé odkazy

Šablóna:Link GA Šablóna:Link GA