John Cam Hobhouse: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
fix referencií
úpravy
Riadok 1: Riadok 1:
{{urgentne upraviť|20130509}}
{{Infobox Osobnosť
{{Infobox Osobnosť
| Meno = John Cam Hobhouse
| Meno = John Cam Hobhouse
Riadok 39: Riadok 38:


== Rodina ==
== Rodina ==
Bol najstarší syn ''Benjamína Hobhousea'' a ''Charlotte Camovej'', ktorá bola dcéra ''Samuela Cama''.<ref name="thepeerage.com"/>
Bol najstarší syn Benjamína Hobhousea a Charlotte Camovej, ktorá bola dcéra Samuela Cama.<ref name="thepeerage.com"/> Bol ženatý a mal tri dcéry.

Bol ženatý a mal tri dcéry.


== Život ==
== Život ==
=== Vzdelanie ===
=== Vzdelanie ===
Vzdelával sa na [[University of Cambridge|Cambridgeskej univerzite]].<ref name="thepeerage.com"/> V tejto škole sa stretol a spriatelil s [[básnik]]om [[George Gordon Byron|Georgom Gordonom Byronom]]. V rokoch [[1809]]-[[1811]] bol ním sprevádzaný na ceste za prácou do [[Európa|Európy]].
Vzdelával sa na [[University of Cambridge|Cambridgeskej univerzite]].<ref name="thepeerage.com"/> V tejto škole sa stretol a spriatelil s [[básnik]]om [[George Gordon Byron|Georgom Gordonom Byronom]]. V rokoch [[1809]]-[[1811]] ho sprevádzal na ceste za prácou do [[Európa|Európy]].


=== Politická kariéra ===
=== Politická kariéra ===
Hobhouse sa po návrate do [[Spojené kráľovstvo|Veľkej Británie]] začal uplatňovať v politickom živote. Vstúpil do strany radikálov. Napísal mnoho spisov, za jeden z nich bol v roku [[1819]] väznený v [[Newgate]]. V roku [[1820]] mu bola udelená politická moc parlamentnej štvrti Westminster. Túto štvrť je zastupoval až do roku [[1833]], od roku [[1834]] sa stal námestníkom kraja [[Nottingham (Anglicko)|Nottingham]]. Miesto v poslaneckej snemovni stratil v roku [[1847]], ale vrátil sa o rok neskôr po ďalších voľbách v okrese ''Harwich''.
Hobhouse sa po návrate do [[Spojené kráľovstvo|Veľkej Británie]] začal angažovať v politickom živote. Vstúpil do strany radikálov. Napísal mnoho spisov, za jeden z nich bol v roku [[1819]] väznený v [[Newgate]]. Od roku [[1820]] do [[1833]] zastupoval v parlamente štvrť Westminster. Od roku [[1834]] sa stal „námestníkom“ kraja [[Nottingham (Anglicko)|Nottingham]]. Miesto v poslaneckej snemovni stratil v roku [[1847]], ale vrátil sa o rok neskôr po ďalších voľbách v okrese ''Harwich''.

V roku [[1832]] sa stal vojnovým sekretárom (v tom období postavenie politika pri vojne). V roku [[1833]] bol vymenovaný za hlavného tajomníka a náčelníka v Írsku, v roku [[1834]] bol krátko prvým komisárkom pre ochranu lesov vo [[Spojené kráľovstvo|Veľkej Británií]].
<!-- V roku [[1832]] sa stal vojnovým sekretárom (v tom období postavenie politika vo vojne). V roku [[1833]] bol vymenovaný za hlavného tajomníka a náčelníka v Írsku, v roku [[1834]] bol krátko prvým komisárkom pre ochranu lesov vo [[Spojené kráľovstvo|Veľkej Británií]]. -->


=== Smrť ===
=== Smrť ===
Lord Broughton je pochovaný na cintoríne v ''Kensal Green'' v [[Londýn]]e.
Je pochovaný na cintoríne v ''Kensal Green'' v [[Londýn]]e.


== Referencie ==
== Referencie ==

Verzia z 15:25, 19. máj 2013

John Cam Hobhouse
John Cam Hobhouse
Narodenie27. júl 1786
Redland, blízko Bristolu
Úmrtie3. júl 1869 (82 rokov) [1]
Londýn
NárodnosťSpojené kráľovstvo britská
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons John Cam Hobhouse

John Cam Hobhouse bol britský politik, štátnik, člen strany Whigovcov, minister vo vládach Charlesa Greya, Williama Lamba a Johna Russella.

Rodina

Bol najstarší syn Benjamína Hobhousea a Charlotte Camovej, ktorá bola dcéra Samuela Cama.[1] Bol ženatý a mal tri dcéry.

Život

Vzdelanie

Vzdelával sa na Cambridgeskej univerzite.[1] V tejto škole sa stretol a spriatelil s básnikom Georgom Gordonom Byronom. V rokoch 1809-1811 ho sprevádzal na ceste za prácou do Európy.

Politická kariéra

Hobhouse sa po návrate do Veľkej Británie začal angažovať v politickom živote. Vstúpil do strany radikálov. Napísal mnoho spisov, za jeden z nich bol v roku 1819 väznený v Newgate. Od roku 1820 až do 1833 zastupoval v parlamente štvrť Westminster. Od roku 1834 sa stal „námestníkom“ kraja Nottingham. Miesto v poslaneckej snemovni stratil v roku 1847, ale vrátil sa o rok neskôr po ďalších voľbách v okrese Harwich.


Smrť

Je pochovaný na cintoríne v Kensal Green v Londýne.

Referencie

  1. a b c John Cam Hobhouse, 1st and last Baron Broughton of Broughton-de-Gyfford [online]. thepeerage.com, [cit. 2013-05-15]. Dostupné online.

Externé odkazy