Kresťanstvo: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bubamara (diskusia | príspevky)
d Verzia používateľa 87.197.47.49 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Bubamara
Riadok 5: Riadok 5:


== Charakteristika ==
== Charakteristika ==
Kresťanstvo sa zrodilo v prvom storočí po Kr. ako odnož [[Judaizmus|židovstva]], zdieľajúca mnohé náboženské texty židovského náboženstva, ktoré sú kresťanom známe ako tzv. [[Starý zákon]].
Išiel som do kerestura a take že euuuuu a stretol som Rytmusa a on mne jak še maš? a ja ta dobre a ty? a on ta čo ti kerestura? Ja hej normalne kerestura a potom sme išli do obchodu a on čo chceš a ja ta take že euu a on že a to čo a priišla som a zobla som ho.A on jebe ci a ja hej normalne no a potom sme kupili paradajky,cibulu aj papriku a ešte chleba a začal tam spievat dovy dopo..... :DDDDDDDDDDDDDDDDDD

Kresťanstvo je považované za náboženstvo spasenia, ktoré vzniklo v prednoázijsko-helenistickom prostredí neskorého [[starovek]]u a ktoré očakáva spásu od svojho zakladateľa Ježiša Nazaretského. Vierou v jediného, transcendentného, osobného, neviditeľného [[Boh]]a sa pojem Boha v kresťanstve stotožňuje s Bohom, ktorý v [[Starý zákon|Starom zákone]] uzavrel zmluvu s izraelským národom. Podľa kresťanov však Boh nie je iba Bohom jediného židovského ľudu, ale bezpodmienečným Pánom a Vládcom celého ľudstva a celého vesmíru. Ježiš, podľa kresťanov, ako Boží Syn svojou smrťou a zmŕtvychvstaním premohol smrť, zmieril celý svet s Bohom a tak ho vykúpil od smrti a zatratenia.

Ústredné posolstvo kresťanskej Biblie vystihuje verš z evanjelia Jána, 3.kapitola, 16. verš: "Lebo tak Boh miloval svet, že svojho jednorodeného Syna dal, aby nezahynul, ale večný život mal každý, kto verí v Neho."

Zbierkou svätých kníh kresťanstva je [[Biblia]], ktorá sa skladá zo Starého a Nového Zákona. Spolu obsahuje 73 kníh, ktoré sa delia na historické, prorocké a vyučujúce.


== Rozdelenie ==
== Rozdelenie ==

Verzia z 06:32, 29. máj 2013

Rozšírenie kresťanstva na svete
Kríž, najznámejší symbol kresťanstva

Kresťanstvo alebo historicky aj christianizmus je jedno zo svetových monoteistických náboženstiev. Za pôvodcu a centrálnu osobu kresťanstva sa považuje Ježiš Kristus, jeho život, smrť, zmŕtvychvstanie a jeho učenie tak, ako boli zachytené v Novom zákone. S viac ako 2 miliardami veriacich je kresťanstvo najrozšírenejším náboženstvom vo svete.

Charakteristika

Kresťanstvo sa zrodilo v prvom storočí po Kr. ako odnož židovstva, zdieľajúca mnohé náboženské texty židovského náboženstva, ktoré sú kresťanom známe ako tzv. Starý zákon.

Kresťanstvo je považované za náboženstvo spasenia, ktoré vzniklo v prednoázijsko-helenistickom prostredí neskorého staroveku a ktoré očakáva spásu od svojho zakladateľa Ježiša Nazaretského. Vierou v jediného, transcendentného, osobného, neviditeľného Boha sa pojem Boha v kresťanstve stotožňuje s Bohom, ktorý v Starom zákone uzavrel zmluvu s izraelským národom. Podľa kresťanov však Boh nie je iba Bohom jediného židovského ľudu, ale bezpodmienečným Pánom a Vládcom celého ľudstva a celého vesmíru. Ježiš, podľa kresťanov, ako Boží Syn svojou smrťou a zmŕtvychvstaním premohol smrť, zmieril celý svet s Bohom a tak ho vykúpil od smrti a zatratenia.

Ústredné posolstvo kresťanskej Biblie vystihuje verš z evanjelia Jána, 3.kapitola, 16. verš: "Lebo tak Boh miloval svet, že svojho jednorodeného Syna dal, aby nezahynul, ale večný život mal každý, kto verí v Neho."

Zbierkou svätých kníh kresťanstva je Biblia, ktorá sa skladá zo Starého a Nového Zákona. Spolu obsahuje 73 kníh, ktoré sa delia na historické, prorocké a vyučujúce.

Rozdelenie

Kresťanstvo možno rozdeliť na dva základné smery (tradičné a reformované):

Tradičné kresťanské smery:

Reformované (protestantské) kresťanské smery:

Na Slovensku má najväčšie zastúpenie Rímskokatolícka cirkev, nasleduje ju Evanjelická cirkev, Gréckokatolícka cirkev, Reformovaná cirkev a Pravoslávna cirkev. Z 18 registrovaných cirkví a náboženských spoločností na Slovensku je 14 kresťanských.[1]

Hlavné vetvy dnešného kresťanstva:

  1. katolíci (53%)
  2. protestanti (33%)
  3. pravoslávni (14%)

Pod protestantmi rozumieme cirkvi, ktoré sa pôvodom či teológiou hlásia k odkazu reformácie, teda aj anglikáni, letniční, slobodné cirkvi atď.

Historické odklony od kresťanstva

V minulosti sa vyskytli prúdy, ktoré sa však všeobecne v kresťanských cirkvách považujú za heretické a nekresťanské:

Kontroverzia a kritika kresťanstva

  • Niektorí autori sa nazdávajú že Ježiš je len mýtickou osobou a že v skutočnosti nikdy neexistoval.[chýba zdroj] Historické dôkazy sú však viac krát preverené[chýba zdroj], keďže už od svojho vzniku sa kresťanstvo šírilo rýchlo. Zachovalo sa totiž množstvo dokumentov (pozri Ježiš Kristus#Biblické pramene), opisov, svedectiev.
  • Niektorí autori sa nazdávajú, že kresťanstvo si vypožičalo či prebralo mnoho zo svojich učení a legiend z iných skorších náboženstiev. Napríklad egyptológ E. A. Wallis Budge prirovnáva kresťanstvo ku kultu Osirisa.
  • Židia vo všeobecnosti veria, že kresťania nesprávne interpretujú pasáž zo starého zákona o príchode mesiáša (Daniel 9:25) s tým že sa jednalo o Kýrosa II. Veľkého. Existujú však aj tzv. mesiánski židia ktorí uverili že cca 300 proroctiev starého zákona sa splnilo v osobe Ježiša Krista. [2]
  • Moslimovia veria, že doktrína o presvätej Trojici je nekompatibilná s doktrínou monoteistických náboženstiev.

Referencie

  1. MK SR - Registrované cirkvi a náboženské spoločnosti
  2. [1]

Iné projekty

Externé odkazy

  • FILIT Zdroj z ktorého (pôvodne) čerpal tento článok
  • Who Are Christians? - prehľad hlavných vetiev, cirkví a denominácií v kresťanstve

Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA