Ondrej III. (Uhorsko): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Tabularius (diskusia | príspevky)
Thijs!bot (diskusia | príspevky)
d robot Zmenil: pl:Andrzej III
Riadok 44: Riadok 44:
[[ja:エンドレ3世]]
[[ja:エンドレ3世]]
[[nl:Andreas III van Hongarije]]
[[nl:Andreas III van Hongarije]]
[[pl:Andrzej III Wenecki]]
[[pl:Andrzej III]]
[[pt:André III da Hungria]]
[[pt:André III da Hungria]]
[[sv:Andreas III av Ungern]]
[[sv:Andreas III av Ungern]]

Verzia z 15:05, 30. september 2006

Ondrej III.

Ondrej III. (po maďarsky III. András) (1265 - 14. január 1301) bol v rokoch 1290 - 1301 kráľ Uhorska.

Rodina

Rodičia: Štefan, syn Ondreja II., uhorského kráľa a Tomasina Morosiniová, bohatá patricijka z Benátok

Manželky: Fenena Piastovská, dcéra kujavského kniežaťa, Agneša Habsburská, nemecká princezná Dieťa: Alžbeta

Nástup na trón

Kráľ, s ktorým na trón nikto nerátal. Bol synom Štefana, ktorý sa narodil až po smrti svojho otca, uhorského kráľa Ondreja II, takže jeho legitimita bola často spochybňovaná. Situácia, ktorá v Uhorsku nastala po zavraždení Ladislava IV. Kumánskeho si vyžadovala rýchle riešenie. Uchádzači o trón boli totiž traja. Okrem Ondreja neapolskí Anjouovci žiadali trón pre Karola Martela a tiež cisár Svätej ríše rímskej Rudolf I. Habsburský. Uhorská šľachta sa takmer jednomyseľne vyslovila za Ondreja. S pomocou matky sa pomocou rôznych machinácií a zákulisných ťahov dokázal zbaviť svojich kráľovských protivníkov. Z uhorskej šľachty mu najviac problémov robila rodina Kyseckých, ktorým vyhlásil vojnu.

Karol Róbert

Keďže uhorskej šľachte sa postupne prestávala páčiť zahraničná politika kráľa, ktorý sa zapojil do boja o korunu Svätej ríše rímskej na strane Habsburgovcov, čoraz reálnejšou sa stávala výmena na tróne. Šubičovci, Frangepanovci, Baboničovci i pápež otvorene začali podporovať nároky Karola Róberta z Anjou na trón.

Konflikt sa vyostril po tom, čo do Uhorska prišiel v roku 1300 samotný Karol Róbert. Ondrej zrejme dúfal, že ho urovná diplomatickou cestou. Tento plán mu však nevyšiel.

Smrť

14. januára 1301 zomrel dodnes nevysvetlenou smrťou, ktorá prišla vhod všetkým jeho odporcom, takže sa často objavujú narážky o možnej otrave. Ondrejom III. vymiera po meči dynastia Arpádovcov. Za jeho nástupcu zvolila šľachta českého kráľa Václava III. z rodu Přemyslovcov, ktorý v Uhorsku vládol pod menom Ladislav V.

Šablóna:Infobox Vládca(2)