Študentské rádio: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Bratislava: wikilinky na internaty
zlý názov rádia
Riadok 41: Riadok 41:


=== Ružomberok ===
=== Ružomberok ===
* [http://pulzradio.ku.sk/ Rádio Pulz] na Katolíckej univerzite
* [[http:pulzradio.ku.sk|Pulz Rádio]] na Katolíckej univerzite


[[Kategória:Rozhlas]]
[[Kategória:Rozhlas]]

Verzia z 08:16, 30. október 2013

IRŠ-ká sú rozhlasové stanice vysielajúce pre vysokoškolákov. Skratka IRŠ znamená Internátne Rozhlasové Štúdio alebo v súčasnosti aj Internetové Rádio Študentov.

História

Najväčší rozmach internátne rozhlasové štúdiá dosiahli v 80-tych rokoch minulého storočia, keď boli alternatívou k štátom kontrolovaným masmédiám. V tom čase existovalo IRŠ prakticky na každom vysokoškolskom internáte. Koncom osemdesiatych rokov vznikla celoslovenská súťaž IRŠ-iek Štúdioráma. IRŠ-ká sa aktívne zúčastňovali aj na všeobecných rádioamatérskych súťažiach RadioRally a Fonorama. V 90-rokoch IRŠ-ká postupne prenechali miesto komerčným rádiostaniciam, ktoré v počiatkoch výdatne zásobili skúsenými pracovníkmi. V roku 2005 sa podarilo obnoviť celoslovenskú súťaž vysokoškolských a internátnych rádií s názvom Rádiorallye.

Externé odkazy na Slovenské IRŠ

Bratislava

Košice

Nitra

Trnava

Zvolen

  • inro, Študentský domov Ľudovíta Štúra

Vzniklo v roku 1968 na 3. poschodí internátu Vysokej školy vo Zvolene.

Prešov

Žilina

Rádio X je internátnátne rozhlasové štúdio, ktoré vzniklo 5. októbra 2010. Svoje sídlo má na internátoch Veľký Diel, v suteréne bloku E.

Internátne rozhlasové štúdio RAPEŠ (RAPEŠ = skratka Rádio Pešava, ktoré nesie názov po svojom zakladateľovi študentovi Milanovi Pešavovi) vzniklo 18. februára 1974 na Vysokej škole dopravy v Žiline, na internátoch Hliny. V roku 1987 pribudol druhý okruh Rapeš Veľký Diel, ktorý v roku 2009 ukončil činnosť. RRAPEŠ na internátoch Hliny naďalej pracuje.

Ružomberok