Manuálna prevodovka: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Midnight Runner (diskusia | príspevky)
Vegbot (diskusia | príspevky)
d typo, replaced: niekdy → niekedy
Riadok 6: Riadok 6:
==Prehľad==
==Prehľad==
[[Súbor:Manual_Layout4d.svg|left|150px]]
[[Súbor:Manual_Layout4d.svg|left|150px]]
Manuálna prevodovka často obsahuje šoférom ovládanú [[spojka (automobil)|spojku]] a pohyblivú [[rýchlostná páka|rýchlostnú páku]]. Väčšina manuálnych prevodoviek automobilov umožňuje vodičovi zaradiť rôzny prevodový stupeň na jazdu vpred v rôznom čase, ale tie, ktoré sú v často motocykloch a niektorých typoch pretekárskych automobilov, dovoľujú vodičovi iba nasledujúci vyšší alebo nižší prevodový stupeň. Tento typ prevodovky je niekdy nazývaný ako [[sekvenčná manuálna prevodovka]]. Manuálna prevodovka pracuje tak, že medzi pripojeným [[zotrvačník]]om a spojkovým obložením je spojková lamela. Počas chodu sa spojková lamela otáča spoločne so zotrvačníkom. Keď je stlačený spojkový pedál, [[axiálne ložisko|výsuvné ložisko]] je tlačené a má za následok uvolnenie tlaku spojkového obloženia na spojkovú lamelu, a tak prerušenie krútiaceho momentu z motora. Tým je možné zaradiť ďalší prevodovkový stupeň bez nejakých problémov. Ak je tlak na spojkový pedál uvoľnený je krútiaci moment z motora obnovený.
Manuálna prevodovka často obsahuje šoférom ovládanú [[spojka (automobil)|spojku]] a pohyblivú [[rýchlostná páka|rýchlostnú páku]]. Väčšina manuálnych prevodoviek automobilov umožňuje vodičovi zaradiť rôzny prevodový stupeň na jazdu vpred v rôznom čase, ale tie, ktoré sú v často motocykloch a niektorých typoch pretekárskych automobilov, dovoľujú vodičovi iba nasledujúci vyšší alebo nižší prevodový stupeň. Tento typ prevodovky je niekedy nazývaný ako [[sekvenčná manuálna prevodovka]]. Manuálna prevodovka pracuje tak, že medzi pripojeným [[zotrvačník]]om a spojkovým obložením je spojková lamela. Počas chodu sa spojková lamela otáča spoločne so zotrvačníkom. Keď je stlačený spojkový pedál, [[axiálne ložisko|výsuvné ložisko]] je tlačené a má za následok uvolnenie tlaku spojkového obloženia na spojkovú lamelu, a tak prerušenie krútiaceho momentu z motora. Tým je možné zaradiť ďalší prevodovkový stupeň bez nejakých problémov. Ak je tlak na spojkový pedál uvoľnený je krútiaci moment z motora obnovený.


==Nesynchronizovaná prevodovka==
==Nesynchronizovaná prevodovka==

Verzia z 08:09, 7. november 2013

Rýchlostná páka manuálnej prevodovky, montovaná na podlahe (na stredovej konzole)

Manuálna prevodovka (tiež ručná alebo mechanická prevodovka) je typ prevodovky, ktorá sa používa v motorových vozidlách. Používa mechanicky ovládanú spojku, ktorá spája a rozpája pomocou nožného pedálu (v automobiloch) alebo ručnej páky (pri motocykloch) krútiaci moment, a reguluje tak krútiaci moment z motora do prevodovky; rýchlostná páka ovládaná nohou (pri motocyklov) alebo rukou (v automobiloch).

Konvenčná 5-rýchlostná manuálna prevodovka je často štandardným vybavením automobilov; ďalšími možnosťami sú napríklad automatická prevodovka (často manumatic), poloautomatická prevodovka alebo prevodovka CVT.

Prehľad

Manuálna prevodovka často obsahuje šoférom ovládanú spojku a pohyblivú rýchlostnú páku. Väčšina manuálnych prevodoviek automobilov umožňuje vodičovi zaradiť rôzny prevodový stupeň na jazdu vpred v rôznom čase, ale tie, ktoré sú v často motocykloch a niektorých typoch pretekárskych automobilov, dovoľujú vodičovi iba nasledujúci vyšší alebo nižší prevodový stupeň. Tento typ prevodovky je niekedy nazývaný ako sekvenčná manuálna prevodovka. Manuálna prevodovka pracuje tak, že medzi pripojeným zotrvačníkom a spojkovým obložením je spojková lamela. Počas chodu sa spojková lamela otáča spoločne so zotrvačníkom. Keď je stlačený spojkový pedál, výsuvné ložisko je tlačené a má za následok uvolnenie tlaku spojkového obloženia na spojkovú lamelu, a tak prerušenie krútiaceho momentu z motora. Tým je možné zaradiť ďalší prevodovkový stupeň bez nejakých problémov. Ak je tlak na spojkový pedál uvoľnený je krútiaci moment z motora obnovený.

Nesynchronizovaná prevodovka

Bližšie informácie v hlavnom článku: Nesynchronizovaná prevodovka

Prvotnú formu manuálnej prevodovky vymysleli Louis-René Panhard a Emile Levassor koncom 19. storočia. Tento typ prevodovky ponúkal viacero rýchlostných stupňov a vo väčšine prípadov aj spätný chod. Rýchlosti sa zapájali posúvaním po svojich hriadeľoch, a na preradenie bolo potrebné opatrné časovanie a ovládanie škrtiacej klapky počas preraďovania.

Aj napriek tomu automobily a ľahké úžitkové vozidlá sú v súčasnosti takmer všade synchronizované manuálne prevodovky, prevodovky pre ťažké nákladné automobily a stroje, motocykle a pretekárske ozidlá obyčajne niesú synchronizované. Nesynchronizované prevodovky sa montujú kvôli niekoľkým dôvodom. Trecí materiál ako mosadz v synchronizačnom zariadení je náchylnejšia na zlomenie ako ozubené kolesá, ktoré sú z kovanej ocele a jednoduchosť mechanizmu zlepšuje spoľahlivosť a znižuje cenu.

Iné projekty

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Manual transmission na anglickej Wikipédii.