Vlado Krausz: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Riadok 26: Riadok 26:


== Životopis ==
== Životopis ==
Narodil sa v Povine. Prezivaju ich haukači. JE to borec triedy co dobije kazdeho aj Holuba.Nosi teple veci ako AC milano mikiny.Je to clovek co sa robi trapnym. Fotbal mu tiez nejde a cvicit sa mu tazi ,,, dakujem za like
Od detstva rád písal básničky, kreslil a zaujímal sa o výtvarné umenie. Neskôr sa naučil hrať na gitare, začal skladať vlastné piesne a maľovať. Po ukončení štúdia na SUPŠ v [[Košice|Košiciach]] vystriedal viacero zamestnaní. Od roku [[2000]] je v slobodnom povolaní, žije a tvorí v [[Kežmarok|Kežmarku]].


== Tvorba a dielo ==
== Tvorba a dielo ==

Verzia z 11:19, 28. november 2013

Vlado Krausz

Základné informácie
Narodenie 7. január 1969 (55 rokov)
Kežmarok
Pôsobenie textár, výtvarník, skladateľ

Vlado Krausz (* 7. január 1969, Kežmarok) je slovenský textár, výtvarník a skladateľ.

Životopis

Narodil sa v Povine. Prezivaju ich haukači. JE to borec triedy co dobije kazdeho aj Holuba.Nosi teple veci ako AC milano mikiny.Je to clovek co sa robi trapnym. Fotbal mu tiez nejde a cvicit sa mu tazi ,,, dakujem za like

Tvorba a dielo

V polovici 90. rokov začal spolupracovať ako textár so skupinou IMT Smile, neskôr so skupinou Peha a postupne s ďalšími interpretmi slovenskej populárnej hudby. Na hudobných nosičoch mu vyšlo viac ako 350 textov piesní. Je držiteľom 4 cien Slovenského ochranného zväzu autorov, viackrát nominovaný a raz držiteľ ceny Aurel za pieseň roka a dvakrát piesne s jeho textami zvíťazili v pesničkovej súťaži Košický zlatý poklad. Okrem vlastných textov prebásňuje texty piesní do slovenčiny pre divadlo (muzikály) a televíziu (rozprávky). Ako výtvarník mal niekoľko samostatných autorských výstav.

Texty piesní

Od roku 1997 sa textársky podieľal na albumoch týchto skupín a interpretov

Ako textár spolupracoval aj s týmito interpretmi: Nataša Džunková, Marián Čekovský, Adam Ďurica, Peter Lipa, Robo Opatovský, Peter Cmorík, Bystrík a ďalšími, so skupinami Cirkus, Hex, Mukatado, No Gravity, Chinaski, Raindown, Smola a hrušky a inými. Piesne s jeho textami vyšli na mnohých kompiláciách a výberovkách.

Piesne pre deti

V roku 2011 vyšiel album piesní pre deti s názvom Zvieratká z paneláku, kde je autorom hudby i textov všetkých piesní. Pesničky spolu s deťmi nahrali známi slovenskí herci a speváci. Ako producent sa na nahrávkach podieľal Richard Müller. Album bol ocenený zlatou platňou.

Výtvarná tvorba

Vo svojej výtvarnej tvorbe sa venuje najmä maľbe akrylom. Hľadá a vymýšľa novú realitu, v ktorej sa prelínajú reálne podnety s fantáziou. Cielene narúša zásady perspektívy, gravitácie a trojrozmerného videnia sveta. Samostatné výstavy:
2004, 2009 – Kežmarok, Galéria u anjela
2008 – Nowy Targ (PL), Galeria Jatky
2009 – Michalovce, Mestská galéria
2010 – Stará Ľubovňa, Mestská galéria

Externé odkazy